Ga naar inhoud

Wat is een goede positie voor je speakers?


Ga naar oplossing Opgelost door Alex,

Aanbevolen berichten

  • 2 maanden later...
  • Oplossing

Contact met de grond

Kijk eerst op wat voor manier de speaker contact maakt met de ondergrond. Speakers hebben bijvoorbeeld rubberen voetjes of spikes. Zo min mogelijk contact met de grond, zorgt voor minder ongewenste trillingen. De trillingen kunnen de audiobalans verstoren. Heeft je speaker geen spikes of rubberen voetjes? Dan kun je ook losse spikes kopen. Je hebt bijvoorbeeld zelfklevende spikes. De box moet daarnaast altijd steady staan zodat deze niet mee kan bewegen met de muziek.

De afstand tot de muur

Staan de luidsprekers vlakbij de muur, dan resulteert dit waarschijnlijk tot een overheersende laagweergave. Dit wordt veroorzaakt door reflecterende audiogolven. Speel daarom een beetje met de afstand tot de muur. Met een boekenplankspeaker is dit wat lastiger. Evenals speakers die je ophangt. Gebruik je dit type speaker? Hang of plaats deze dan altijd op oorhoogte.

Twijfel je nog over voor welke wand je de luidsprekers wilt plaatsen? Aan te raden is om de speaker in de lengterichting af te spelen. Dan heb je minder kans op ongewenste audioreflecties. Heb je een rechthoekige kamer? Dan zet je de boxen dus bij een korte muur.

Hoe ver moeten de speakers uit elkaar staan?

De afstand tussen speakers moet minimaal 2 meter zijn. Draai daarnaast de boxen een klein beetje naar binnen richting de luisterpositie. Sommige speakers zijn bedoeld om naar voren te spelen, dus lees altijd eerst de handleiding om de juiste positie te bepalen. Meubels, planten en muurdecoratie zorgt voor een betere geluidsweergave. Bij een praktisch lege ruimte gaat de muziek galmen. Een laatste belangrijke tip: zet je speaker nooit langs een meterslange raampartij. Heb je geen andere plek? Dan is het handig om een dik gordijn te hebben. Dat is bevorderlijk voor de akoestiek.

Meer tips over speakers en audio? Bekijk dan onze artikelen over speakers.

Hoe heb jij je speakers thuis staan?

  • Like 1
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...