Ga naar inhoud

Sinterklaas, Kerst & jaarwisseling


anoniem

Aanbevolen berichten

Volgens de info van [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Intocht_van_Sinterklaas]Wikipedia[/url] is morgen de intocht van Sinterklaas in Schiedam. Ik start dit topic om te weten of Sinterklaas nog wel gevierd wordt. En hoe dat wordt gevierd. Of daarvoor extra boodschappen in huis gehaald worden. Of er gebruik gemaakt wordt van Sinterklaas recepten? Zelf vier ik geen Sinterklaas. Want ik heb geen kinderen. En mijn eigen kindertijd is te lang geleden om nog te herinneren. Ik ben 49 jaar oud. [Edit] Topictitel gewijzigd [/Edit]
Link naar reactie
  • Reacties 71
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Ben 30 maar doe al niet maar aan sinterklaas sinds lang voor ik uit huis ben gegaan. Mijn moeder wil me alleen nog wel eens een chocolade letter geven. Ik vind het een achterhaald/ouderwetse vaag christelijke feestdag en ben blij dat ik er niets meer mee hoef te doen (en van die surprises word ik helemaal kots misselijk!). Tot ik kinderen heb die oud genoeg zijn om door te hebben dat ze iets missen doe ik er niets meer aan. Ik hou het bij kerst, dat heeft nog enigszins een achtergrond dat los staat van geloof.
Link naar reactie
[quote:c8b3bae0e2="Jax Dryke"]och, wij doen er nog wel aan ,, ik ben de jongste, 27 jaartjes, maar wij doen het voor de gezelligheid ;) pakjes krijgen is altijd leuk, of je nou 7 bent of 27 ..[/quote:c8b3bae0e2] Je hebt groot gelijk. Het blijft leuk toch? Ik ben zelf nog een paar jaartjes ouder (mijn jongste kind is al 26!), maar ik krijg ook nog graag cadeautjes.
Link naar reactie
[quote:493f594793="Prin0096"][quote:493f594793="Jax Dryke"]och, wij doen er nog wel aan ,, ik ben de jongste, 27 jaartjes, maar wij doen het voor de gezelligheid ;) pakjes krijgen is altijd leuk, of je nou 7 bent of 27 ..[/quote:493f594793] Je hebt groot gelijk. Het blijft leuk toch? Ik ben zelf nog een paar jaartjes ouder (mijn jongste kind is al 26!), maar ik krijg ook nog graag cadeautjes.[/quote:493f594793] =)
Link naar reactie
Omdat Kerst al twee keer genoemd is, heb ik besloten het topic onderwerp iets breder te maken. Ik heb Kerst & jaarwisseling toegevoegd. Dan is dit topic te gebruiken tot en met de jaarwisseling. Kent er iemand nog (oude) Sinterklaas/Kerst gedichten en -liedjes? Vier je Sinterklaas en/of Kerst? Ikzelf doe niet zo heel er veel met Kerst. Van mijn werk ontvang ik een Kerstpakket. Doorgaans schaf ik geen Kerstboom aan. En voor de jaarwisseling koop ik geen vuurwerk. Vroeger waren er wel leuke televisie programma's rond de jaarwisseling. Maar dat is niet meer wat het geweest is. [quote:8cafa0cddc="Drewster"]Ik hou het bij kerst, dat heeft nog enigszins een achtergrond dat los staat van geloof.[/quote:8cafa0cddc] Maar dat is toch een christelijk feest http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis
Link naar reactie
Ik heb een dochter van drie en die heeft gisteravond haar schoen gezet. Ik vind het een prachtig feest en begin een steeds grotere aversie tegen kerst te krijgen. Waarschijnlijk omdat mijn kerstklok anders loopt dan die van de rest van Nederland. Ik begin zo tussen 15 en 20 december een beetje in kerststemming te komen (wordt elk jaar later) terwijl de eerste nederlanders op 1 november al met een versierd huis zitten. Met oudjaar heb ik weinig. Op oudjaarsavond maken we er samen wel een gezellige avond van. Om twaalf uur kijken we naar het vuurwerk en om een uur lig ik in bed. [quote:004c1ae45b="jolo"] En mijn eigen kindertijd is te lang geleden om nog te herinneren. Ik ben 49 jaar oud. [/quote:004c1ae45b] Ik ben 47 en ik weet het nog precies ;-)
Link naar reactie
[quote:0f9c05834a="jolo"][quote:0f9c05834a="Drewster"]Ik hou het bij kerst, dat heeft nog enigszins een achtergrond dat los staat van geloof.[/quote:0f9c05834a] Maar dat is toch een christelijk feest http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis[/quote:0f9c05834a]De viering van de kortste dag en de langer worden van de dagen wordt al veel langer gevierd dan kerst (door de Germanen). Staat trouwens ook in je wiki pagina (blijkbaar eigenlijk iets eerder dan op 25 december). Daarnaast is het in je huis halen en versieren van een den ook geen Christelijke gebruik maar is het juist een heidens gebruik.
Link naar reactie
[quote:37538fb7c3="jolo"]Omdat Kerst al twee keer genoemd is, heb ik besloten het topic onderwerp iets breder te maken. Ik heb Kerst & jaarwisseling toegevoegd. Dan is dit topic te gebruiken tot en met de jaarwisseling. Kent er iemand nog (oude) Sinterklaas/Kerst gedichten en -liedjes? Vier je Sinterklaas en/of Kerst? Ikzelf doe niet zo heel er veel met Kerst. Van mijn werk ontvang ik een Kerstpakket. Doorgaans schaf ik geen Kerstboom aan. En voor de jaarwisseling koop ik geen vuurwerk. Vroeger waren er wel leuke televisie programma's rond de jaarwisseling. Maar dat is niet meer wat het geweest is. [quote:37538fb7c3="Drewster"]Ik hou het bij kerst, dat heeft nog enigszins een achtergrond dat los staat van geloof.[/quote:37538fb7c3] Maar dat is toch een christelijk feest http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis[/quote:37538fb7c3] no offense, maar wat een saai leven heb jij zeg :S
Link naar reactie
[quote:a339ae6d1a="Phrea"][quote:a339ae6d1a="bsa100"]weg met die onzin . kleine kinderen bang maken . kerst is veel leuker en gezelliger[/quote:a339ae6d1a]Dat is jereinste blasfemie.[/quote:a339ae6d1a]Hoezo, ik ben het er roerend mee eens. Hoe is het stiekem binnen vallen van een donker geschminkte man die kado's brengt (maar die je misschien ook wel kidnapt in een jute zak, en slaat met een roe) leuker dan je huis versieren met lichtjes, kado's geven/krijgen en je gezamenlijk twee dagen vol proppen met lekker eten (terwijl je ook nog eens een week of twee vakantie hebt)? :o
Link naar reactie
[quote:3fc5297fcf="bsa100"]weg met die onzin . kleine kinderen bang maken . kerst is veel leuker en gezelliger[/quote:3fc5297fcf] Welnee, da's onzin. Het is maar net hoe je het brengt. Mijn dochter zal nooit een roe krijgen of in de zak worden gestopt en zelfs sinterklaas en zwarte piet komen niet naar binnen als ze slaapt. Als ze lief is geweest gooit Sinterklaas snoepjes in de schoorsteen en die komen dan bij en in haar schoen terecht. (Daarom liggen ze er ook nooit allemaal in, maar ook altijd wat naast). En als Sinterklaas jarig is dan wordt er een zak met kadootjes bij de voordeur gezet. Of ze nou stout is geweest of niet. Daar vind ze niks eng aan. Kerst daarentegen wordt ik meer en meer spuugzat. Het is onvermijdelijk en wordt steeds meer een 'verplicht' feest. Niet verplicht om het te vieren maar wel verplicht om het maatschappelijk te ondergaan.
Link naar reactie
[quote:28133736d8="Gooly"]Kerst daarentegen wordt ik meer en meer spuugzat. Het is onvermijdelijk en wordt steeds meer een 'verplicht' feest. Niet verplicht om het te vieren maar wel verplicht om het maatschappelijk te ondergaan.[/quote:28133736d8]Dat kan je evenzeer van sinterklaas zeggen. Eind september liggen de peper noten en chocolade letters al weer in de winkel en dan heb ik het nog niet gehad over het feit dat heel de binnen stad onbegaanbaar is als "de Sint" weer eens zijn intocht heeft. Daarnaast zijn er ook nog eens die achterlijke dagelijkse kinder(achtige/lijke) programma's op de publieke zenders. Maar het is inderdaad zo dat kerst steeds meer vercommercialiseerd. Er is met kerst meer te verdienen dan met sinterklaas en dus wordt er een groter commercieel circus omheen opgetrokken. Dat is zeer jammer maar er is weinig aan te veranderen, we leven nou eenmaal in een consumptie maatschappij.
Link naar reactie
[quote:d7231fbc5f="Drewster"]Dat kan je evenzeer van sinterklaas zeggen. Eind september liggen de peper noten en chocolade letters al weer in de winkel[/quote:d7231fbc5f] Naast de kerstballen en achter de kerstbomen ja :-) [quote:d7231fbc5f="Drewster"]Dat is zeer jammer maar er is weinig aan te veranderen, we leven nou eenmaal in een consumptie maatschappij.[/quote:d7231fbc5f] Exactemundo. Dat is precies de basis van mijn ergernis.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...