Ga naar inhoud

database invoeren en gebruiken


anoniem

Aanbevolen berichten

Heeft iemand een tutorial om een mysql database te bouwen en te gebruiken? Ik kom alleen maar losse flodders tegen. Ik kan deels een database in elkaar zetten. Maar ik ben niet goed in het programmeren naar een php pagina toe. Tevens zit dat met relaties nogal lastig. Omdat ik access gewend ben, en de relaties die daarin gemaakt worden, kun je in mysql niet standaard doen. In principe zijn de relaties onnodig, want ik kan uit elke tabel enkele records uit bepaalde kolommen halen. Lekker onduidelijk he? huidige database bestaat uit html paginatjes, wat onbegonnen werk is om aan te passen bij een update. Ik wil graag dat er een tabel wordt opgesteld wat dan weer klikbaar is, zodat je van die rij een detailpagina krijgt. Kijk even naar de site zoals die nu is: www.pobresh.com -> Datenbank. Zo moet het ongeveer worden, al zal straks het tussenmenu vervallen en bij het gewone menu worden gezet. Het voornamelijke probleem waar ik niet uitkom is de rijen van de hoofdtabel klikbaar te maken. Zodat je op een andere pagina komt. Denk bijvoorbeeld aan een forum met topics. De topics zijn de rijen. als je daarop klikt krijg je het daadwerkelijke topic, bij mij dus een detailpagina van de betreffende zaak. Op dit moment heb ik alleen een opzet voor de database. Maar ik kan ook met losse tabellen gaan werken, om het iets te vergemakkelijken. Maar dan heb ik die doorlinks nog niet. Iemand een idee?
Link naar reactie
Om je op weg te helpen. Ik zou minimaal 3 tabellen maken. [u:e2d5e3941e]Tabel 1[/u:e2d5e3941e] *Tabel1ID *Beschreibung [u:e2d5e3941e]Tabel 2[/u:e2d5e3941e] *Tabel2ID *CatID (verwijst naar Tabel1ID) *Name *Schausteller *Hersteller *Type *Baujahr *Einzelkeiten *Vorbesitzer *BilderID *BilderDIR [u:e2d5e3941e]Tabel 3[/u:e2d5e3941e] Tabel3ID BilderID Beschreibung Vervolgens zul je drie pagina's aanmoeten maken. [u:e2d5e3941e]*datenbank.php[/u:e2d5e3941e] Deze pagina geeft de waardes van tabel 1 weer. Op het moment dat een gebruiker op Shake, Break Dance, PolyP of Varianten klikt zul je de waarde uit Tabel2ID mee moeten sturen in je URL. Zoiets als cat.php?catID=1 [u:e2d5e3941e]*cat.php [/u:e2d5e3941e] Met behulp van GET zul je vervolgens de waarde uit je url moeten halen om de juiste categorie weer te geven. Die waarde heb je nodig in je query. [u:e2d5e3941e]*details.php[/u:e2d5e3941e] Dit is een combinatie van tabel 2 en 3. Verder zijn mij nog een paar dingen op gevallen aan je website die ik anders zou doen. Ik zie dat je een iframe gebruikt om je pagina's weer te geven. Ik zou met divs gaan werken en dan 1 div maken waar je je pagina's in weer geeft. Desnoods geef je die div een scrollbar mee als jij wilt dat je site een vaste hoogte blijft houden. I.c.m. met wat php code kun je vervolgens zorgen dat de pagina's in die div geladen worden. Google eens op Lightbox. Dit is een handig script om foto's weer te geven. Dan zou je de kleine foto's die je nu weer geeft aanklikbaar kunnen maken en grotere foto's weergeven in een Lightbox. Verder heb je een pagina met links naar videobestanden (wmv). Op het moment dat ik deze aan klik word Windows Mediaplayer op mijn computer geopend om ze weer te geven. Dit heeft mijn inziens al nadeel: *Kost veel dataverkeer *Afhankelijk van de gebruiker. Deze moet over software bechikken om wmv-bestanden af te spelen. Nu zal elke Windows pc dat wel hebbben, maar hoe zit het met andere besturingssystemen zoals Linux? Persoonlijk zou ik een account aanmaken bij Youtube en de videos daar uploaden. Vervolgens kun je dan een link maken naar een Youtube video. Je zou bijv. Youtube video's in een popup weer kunnen geven. Dit genereert veel minder dataverkeer en om de video's op Youtube te kunnen bekijken dient de bezoeker over Flash te beschikken en dat is meestal wel geinstalleerd. Als je geen kennis van PHP / MySQL hebt dan zou ik al eerste zoals Gerben ook al voorsteld eens een goed boek halen. Daarnaast zou ik mij eens gaan verdiepen in CSS en de opmaak in een losse style sheet zetten.
Link naar reactie
Ik was het even vergeten te vermelden. De nieuwe site bestaat in zijn geheel uit divjes met CSS ingedeeld en geen iframes meer ;) Net zoals dat een deel van de filmpjes op dit moment al op youtube staat, en ze straks allemaal erop komen. Wat betreft de fotos: dit wordt straks gereduceert tot 1 foto per zaak. Omdat dit minder onderhoud kost. Bij reportages zal het op de huidige manier blijven. Wellicht dat ik lightbox ga gebruiken, maar dat moet ik nog even bekijken. Heb er uiteraard al over nagedacht. Het ging me enkel erom om te laten zien hoe ik de database wil kunnen gebruiken. En vooral hoe de links erin moeten. Connectie van mysql naar php is niet zo lastig. Net zoals het opvragen van de tabellen en dergelijke. Het is alleen het voor elkaar krijgen van die links. Complete opzet van de database is ook al klaar, die wordt namelijk ook flink uitgebreid. En de website wordt compleet nederlands (als de database goed in werkend te krijgen is, zal ik dat eventueel 3 talig kunnen maken, omdat dat dan niet meer zoveel werk is) opzet database: [b:69619982fc]Zaak[/b:69619982fc] Zaaknr Typenr Bouwjaar Bijzonderheden Vorige eigenaar landnaam [b:69619982fc]Type[/b:69619982fc] Typenr Bouwernr Typenaam Soort [b:69619982fc]Exploitant[/b:69619982fc] Exploitantnr Exploitantnaam Reist ja/nee [b:69619982fc]Land[/b:69619982fc] Landnaam [b:69619982fc]Foto[/b:69619982fc] Fotonr. Zaaknr. Landnaam jaartal Het probleem wat ik tegenkom ligt dus niet in het weergeven van de tabellen, maar in het plaatsen van een link per zaak, of per type bijvoorbeeld. Ik wil hier later ook een zoekfunctie voor inbouwen.
Link naar reactie
[quote:648dca7ff9="The_Ultimate"] Het probleem wat ik tegenkom ligt dus niet in het weergeven van de tabellen, maar in het plaatsen van een link per zaak, of per type bijvoorbeeld. Ik wil hier later ook een zoekfunctie voor inbouwen.[/quote:648dca7ff9] Voorbeeld: [quote:648dca7ff9] while($r=mysql_fetch_array($result2)) { $galleryID= $r["galleryID"]; $titel= $r["titel"]; $dir=$r["dir"]; $indexfoto=$r["indexfoto"]; $omschrijving =$r["omschrijving"]; $foto = $dir.$indexfoto; echo "<table width=\"550\">"; echo "<tr>"; echo "<td rowspan=\"2\" width=\"100\"><img src=\"$foto\" width=\"100\" height=\"75\"></td>"; echo "<td valign=\"top\">$omschrijving</td>"; echo "</tr>"; echo "<tr>"; echo "<td align=\"right\[color=red:648dca7ff9]"><a class=\"gallerylink\" href=\"?page=thumbs&ID=$galleryID\">Toon foto's</a>[/color:648dca7ff9]</td>"; echo "</tr>"; echo "</table>"; echo "<img src=\"images/blok1x1.gif\" width=\"550\" height=\"1\">"; } [/quote:648dca7ff9] Bovenstaand een stukje code dat ik ooit eens geschreven heb voor een pagina die foto series uit een database haalt. Deze pagina geeft dus alle foto series weer. Op het moment dat een bezoeker op de link Toon foto's klikt wordt diegene door verwezen naar de pagina thumbs. Het stukje =$galleryID in de hyperlink geeft een nummer mee. Dat nummer wordt op de thumbs pagina met GET uitgelezen: [code:1:648dca7ff9] $ID = $_GET ['ID']; [/code:1:648dca7ff9] Dat nummer gebruik je vervolgens om d.m.v. een query de juiste foto's uit de database te halen. Je zult dus gewoon relaties moeten maken. Ik hoop dat het je nu enigzins duidelijk is.
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...