Ga naar inhoud

Het verschil tussen een condensdroger en een warmtepompdroger


Kieskeurig.nl

1702 weergaven

Een condensdroger is een van de meest gebruikte drogers in Nederlandse huishoudens. Maar een warmtepompdroger is zuiniger en beter voor het milieu. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen een condensdroger en een warmtepompdroger, en wanneer kies je voor de een of de ander? Wij helpen je op weg.

 

Een condensdroger

Een condensdroger droogt snel wasgoed door de lucht in de droger tot een hoge temperatuur te verwarmen. Hierdoor condenseert de lucht in de droogtrommel en wordt het condenswater opgevangen en afgevoerd via de waterafvoer of het water wordt opgevangen in een speciale condensbak die je vervolgens zelf regelmatig moet legen.

 

Een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger werkt met een warmtepomp en koelmiddel. Deze twee elementen zorgen ervoor dat de lucht in de droogtrommel verwarmd wordt en dat het vocht uit de kleding wordt opgenomen door de warme lucht. Deze lucht wordt vervolgens afgekoeld door het koelmiddel waardoor het water in de lucht condenseert en wordt afgevoerd. De nu weer droge lucht wordt vervolgens weer gebruikt en opgewarmd door de pomp. Hierdoor wordt steeds dezelfde lucht hergebruikt waardoor een warmtepomp niet alleen energiezuiniger is maar ook op een lagere temperatuur je kleding droogt waardoor je kleding langer mee gaat.

spacer.png

De voordelen

Het voordeel van een condensdroger is dat deze zeer praktisch te plaatsen is en bijvoorbeeld geen afvoer naar buiten nodig heeft, zoals dat bij een luchtafvoer droger wel het geval is. Daarnaast droogt een condensdroger wasgoed bijzonder snel.

Het grote voordeel van een warmtepompdroger is dat deze een stuk duurzamer omgaat met energie en met jouw kleding. Het hergebruiken van de lucht zorgt ervoor dat er minder energie nodig is om de lucht op te warmen waardoor je duurzamer de was kunt doen en jouw kleding langer mee gaat doordat deze op een lagere temperatuur wordt gedroogd.

 

De nadelen

Het nadeel van een condensdroger is dat deze veel energie kost als je op hoge temperaturen (en dus snel) je wasgoed wil drogen. Dit zul je merken op de energierekening maar het is ook niet de beste behandeling voor je kleding. Hierdoor kan kleding namelijk gaan krimpen en doe je dus minder lang met spullen, wat weer niet zo duurzaam is.

Een nadeel van de warmtepompdroger is dat het over het algemeen een stuk langer duurt om de was te drogen. Als je dus haast hebt, is even snel een kledingstuk drogen in een warmtepompdroger een slecht idee.

 

Het verschil

Het verschil tussen een condensdroger en een warmtepompdroger zit ‘m dus in de droogtechniek. De ene variant is snel maar kost ook veel energie en brengt wat schade aan je kleding toe, terwijl de ander een stuk langzamer maar ook duurzamer te werk gaat. Daarnaast is er ook nog een prijsverschil in de aanschaf: condensdroger zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan warmtepompdrogers maar dit verschil kan weer over de lange termijn gecompenseerd worden met een warmtepompdroger, die op zijn beurt weer geld bespaart op de energierekening. Hier pakt de condensdroger dan weer duurder uit.

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...