Ga naar inhoud

Vaatwasser dw100s geeft storing na deels aflopen programma


Aanbevolen berichten

Vaatwasser ikea/dw 100 s start programma gewoon. Pompt eerst af, vult, sproeit en verwarmt. Na afpompen loopt het programma vast. Er volgt een kort hard gebrom en ik hoor ook een tikje in de deur (net of een schakelprogramma niet verder komt?). Na enkele keren gaat het lampje knipperen en stopt het programma. 

Het lampje knippert tweemaal. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat dit duidt op een lekkage (F2). De bodemplaat is echter droog. Daar komt geen water op. Iemand enig idee wat het euvel kan zijn en hoe dit op te lossen?

Link naar reactie
Op 24-10-2022 om 14:59, Riks zei:

Het lampje knippert tweemaal. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat dit duidt op een lekkage (F2). De bodemplaat is echter droog. Daar komt geen water op. Iemand enig idee wat het euvel kan zijn en hoe dit op te lossen?

Heb je de zijpanelen van de vaatwasser er af gehaalt, en bij de pompen onderin gekeken?

Of alleen in de de vaatwasser?

Met vriendelijke groeten, Tukkertje

Link naar reactie
  • 3 maanden later...

Excuses dat ik even niet reageerde. De vaatwasser deed het ineens weer gewoon. Dus geen storingsmeldingen meer. Maar nu weer hetzelfde euvel. 

Ik heb de zijpanelen er nog niet afgehaald. Pomp om water af te pompen werkt gewoon. Ook wordt water gewoon rondgepompt. Het eerste gedeelte van het programma doet het immers gewoon. Verwarmt het water ook.

Na de eerste spoelbeurt loopt het programma vast. Zo te horen kan er iets niet verder, net of er iets niet bewogen kan worden en het programma dat een aantal malen vergeefs probeert. Wat kan dat zijn?

Link naar reactie

Sorry hoor Rik, er zijn mensen voor jou aan het werk geweest, die hun kennis en kunde aan jou belangeloos beschikbaar hebben gesteld.

Een "dank je wel" of enige andere vorm van reactie kan er blijkbaar niet af.

Je laat niets meer van je horen.

En als het probleem zich weer voordoet, kom je gewoon weer in de lucht.

Terwijl je de eerder gegeven adviezen nog niet eens hebt uitgevoerd.

Ik zou het niet vreemd vinden, als de betrokkene ook denkt, bekijk jij het maar even, "het beste met je been en de groeten aan je tante".

"Ik kan mijn tijd beter besteden".

Want als wij zo behandeld worden, gaat voor ons de lol er ook gauw af.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Hoi Lampje,

Je hebt groot gelijk. Ik had natuurlijk even kunnen en moeten posten dat het probleem zich vanzelf had opgelost. Toen het zich niet meer voordeed heb ik er gewoon even niet meer aan gedacht. Het was natuurlijk niet opgelost, dat doen problemen nooit vanzelf. De storing deed zich gewoon even niet meer voor. Ik waardeer vanzelfsprekend alle hulp die anderen bieden. En ook zeer de aandacht die iemand er ook maar aan wil besteden! Dank daarvoor

 

Link naar reactie

Ik denk dat dit voor iedereen een leermoment moet zijn.

Dat wij geen duur betaalde beroepskrachten zijn.

Maar een aantal vakmensen, die het leuk vinden om mensen te helpen met de problemen, die ze meestal niet zelf op kunnen lossen. 

En wij ook als doel hebben, de afvalberg te verkleinen en te strijden tegen de wegwerpcultuur, die de fabrikanten ons opdringen. Want zij hebben de dikke nekken en de enorme winsten.

Maar eigenlijk zijn wij knettergek.

Wij werken vele uren voor mensen, die we niet eens kennen, die ons niet betalen en sommigen niet eens "dank je wel" zeggen.

Voor ons is de terugkoppeling belangrijk, want wij leren constant bij, omdat de fabrikanten geen documentatie openbaar maken.

En het resultaat  ook voor ons belangrijk is, om de kennis van de apparatuur te verbeteren.

Waardering voor ons werk, is wel het meest belangrijkste wat er speelt, zonder dat, zal het gauw over zijn.

En dat gebeurt te veel, en vraag je je af, waarvoor je het eigenlijk doet?

Dus, als iedereen zich er meer bewust van zou worden, hoe belangrijk waardering en terugkoppeling voor ons is, dan is dit dus een goed leermoment.

 

  • Like 2

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Zijpanelen niet. Wel het frontpaneel aan de voorkant. Vandaar kun je bij de bodemplaat en ook bij de pompen. Verder nog geen tijd voor gehad in deze drukke week. Ik hoop er morgen aan toe te komen.

De vaatwasser is vrij simpel. Heeft drie programma's. Pannen (heet en lang), normaal en snel (kort op 30 graden). Het eerste stuk van het programma gaat goed (alle programma's). Verwarmen gaat ook goed.  Daarna alles afpompen is ook geen probleem. De volgende stap loopt het vast. Het is alsof het programma een aantal keren iets probeert maar dat het wordt tegengewerkt. Je hoort gebrom (net of iets vastloopt) en daarna een scherpe tik (soort reset programma?). Dit probeert ie een aantal keer en daarna gaat het lampje twee maal knipperen (schiet ie in storing). 5 seconden de startknop indrukken zorgt voor een reset en afpompen (wat dus niet hoeft, want was al leeg). Daarna is de vaatwasser weer gewoon te gebruiken totdat de storing dus weer optreedt.

Het vreemde was dat de vaatwasser na mijn eerste berichten hier het weer een hele tijd had gedaan. Dat nadat ik enkele interne delen (spuitkoppen) had gereinigd. Dat bood deze keer geen soelaas. Ik dacht dat er misschien een pomp was vastgelopen door vuil en dat de verwarming het niet goed deed. Tijdens het voorprogramma had ik daarom heet water toegevoegd. Ook toen kreeg ik de storingsmelding (in het korte programma) niet en werd het programma helemaal doorlopen. 

De simpele oplossingen werken niet meer. Dus moet nu echt op zoek naar de oorzaak. Heeft iemand een idee waar ik het eerst moet zoeken?

Groeten Rik

Link naar reactie

Toen de machine eenmaal open lag hoorde ik dat de pomp het moeilijk had op sommige momenten (langzamer en beetje ratelen). Pomp nu verwijderd en opengemaakt. Er lekt water langs de as vanuit het pomphuis. Ik kan me voorstellen dat dat problemen geeft, maar zal hij daardoor naar het noodprogramma doorschakelen?

IMG20230304124526.jpg

IMG20230304124732.jpg

Link naar reactie

Ik denk dat dit vanzelfsprekend is. Een lekkage zal altijd zorgen voor het afpompen en lijkt me ook logische dat de machine stopt voordat het water van de trap loopt.

Maar wacht het commentaar van Tukkertje af, want die is daar meer in gespecialiseerd.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Dank voor jullie reacties. Ik heb de pomp van binnen schoongemaakt. Het huis waar de as in draait is op zich helemaal afgesloten. Dat dit vochtig is zou niet al te veel uit moeten maken. Dat er allerlei troep in zat natuurlijk wel. Ik heb hem net getest en op zich doet hij het weer goed. Ik ga de pomp er dus eerst maar weer in zetten en kijken wat dat oplevert.

Nieuwe pomp zal wel moeilijk te krijgen zijn. Is al een oudje (Askoll model m 97.1 artikelnr 295103). Ik zal op internet zoeken wanneer het probleem zich weer of nog eens voordoet.

Dank voor de hulp

 

Groeten Rik

 

Link naar reactie

Hoi Tukkertje,

Nee, dat is hem niet. In- en uitgang wel hetzelfde. Pomp zoemt echter weer zoals hij zou moeten doen. Maar vaatwasser hield er na een volledige beurt toch weer na het voorspoelprogramma mee op. Dus er moet nog een probleem zijn.

De scherpe klik die ik hoorde die triggerde me. Heb het complete frontpaneel verwijderd en zag dat de elektrische schakelaar van het klepje voor dosering nat was. De rubberen afdichting van het bakje in het paneel blijkt te lekken. Daar wordt waarschijnlijk de lekkage geconstateerd. En niet zo raar dat het programma juist stopt als dat klepje moet worden bediend

Ik heb de afdichting bekeken maar die lijkt mij wel in orde. Wel helemaal aangekoekt met kalk en vuil. Alles schoongemaakt. En er weer ingezet. Kijken of het nu goed gaat. Zou het anders een mogelijkheid zijn die schakelaar los te koppelen? Blijft de machine dan werken? Of krijg ik dan een andere storing?

Vaatwastablet gooi ik dan gewoon bij de vaat ?

IMG_20230306_083120.jpg

Link naar reactie

Het is niet voor niets dat het zeepblokje pas na verloop van tijd gelost wordt, dat heeft een procesreden.

En vergeet een ding niet, een onderdeel wordt er niet voor niets in gezet.

Want anders had de fabrikant het wel weggelaten. (beter voor het verdienmodel)

Ik vraag me trouwens wel af hoe jij constateert dat een afdichting wel goed zou zijn.

Want als je iets losneemt zal een goede vakman, altijd de pakkingen vervangen.

Degene die dit niet doen zijn geen vaklui, maar prutsers.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie

Die pakking zal wel niet meer te krijgen zijn. Rubber was nog goed zo te zien. Niet verweerd. Niet in elkaar gedrukt. Flexibel zo als het hoort te zijn. Wanneer deze niet goed blijkt zal ik dat zelf op maat moeten maken ben ik bang.

Ik ben ook maar een doe-het-zelver Lampje. Ik pruts ook maar wat. Zonde om het apparaat weg te gooien zonder zaken geprobeerd te hebben. Zeker na de tijd die er al in is gaan zitten ?

Anyway. Ook deze lekkage was niet de oorzaak van het probleem. De klik komt uit de bedieningsmodule vandaan zo te horen. Ik weet dat zeker nu ik dat paneel eraf heb.  Hier zal wel iets kapot zijn gegaan ben ik bang. Dan is natuurlijk de vraag wat? Foto van de module heb ik er bij gedaan. Eenmaal opgemaakt zie ik dat de printplaat op een plaats verhit is geraakt. Is hier zelf nog iets aan te doen? Of moet ik de hoop opgeven?

 

Link naar reactie

Als we printen gaan bekijken dan moeten het de originele formaten zijn, die niet gecomprimeerd worden.

Aan de componentzijde is vaak niets te zien , maar aan de soldeerzijde wel. Dus parkeer de originele foto's bijv. bij google photo en plaats de link op het forum.

Drie bruine plek lijkt het gelijkrichtcircuit te zijn van de voedingsomzetter, die daar dicht in de buurt zit, een IC met 7 of 8 poten.

Dus als je daar een close-up van maakt met veel licht, aan de soldeerzijde, dan kunnen we misschien iets zien. En meet de diodes eens door.

Het kan natuurlijk goed zijn dat al het vocht de oorzaak is geweest van hogere stromen in het primaire circuit. Maar het kan ook een aantal rotte solderingen zijn.

En een doe het zelver is voor mij geen synoniem voor prutser. Een doe het zelver, kan ook zeker vakwerk leveren. Net zo als bepaalde "vaklieden" prutswerk kunnen leveren.

Met vriendelijke groet,  

 

Lampje   Lampje-kl.jpg.24efe35bebc578de8497820696a9554d.jpg

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties. Stel gerust een vraag door zelf een nieuw topic te openen.
  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...