Ga naar inhoud

1-fase of 3-fase?


jeroen12

Aanbevolen berichten

Bij de keuze voor een 3 fasen omvormer of een 1 fase omvormer is het allereerst verstandig om goed te kijken naar het aantal zonnepanelen op het dak. Tot 16 panelen is het niet nodig om een 3 fasen omvormer te gebruiken, aan 1 fase heeft u dan voldoende. 

Kijk daarnaast goed naar de hoofdaansluiting die u heeft zitten. Die kan in principe 3 vormen hebben:

1 x 35 Ampere (1 fase)

3 x 25 Ampere (3 fase)

Anders, bijvoorbeeld 1 x 25 of 1 x 40 Ampere

  • Thanks 1

Airco Warmtepomp MHI SRC/SRK35ZS-W

Link naar reactie

Wat de beste oplossing is, is afhankelijk van je huidige verbruik en je wensen voor de toekomst.

Op een 25A netaansluiting mag je maximaal 3680Watt terug leveren bij een 16A zekering.

Bij een 3 x25A kun je dan tot 11.040 Watt gaan.

Afhankelijk van merk en type omvormer kun meer vermogen aansluiten. Zo mag je bijvoorbeeld een Solaredge 3680H HD Wave omvormer maximaal 155% belasten, dus 5.704 WP aansluiten onder ideale omstandigheden. Is de zonorientatie minder optimaal, dan kun je zelfs meer vermogen aansluiten. De omvormer zal bij pieken wel aftoppen op 3680Watt, maar dat verlies weegt doorgaans niet op tegen de extra productie in de ochtend en namiddag en de extra kosten die je moet maken om het aftoppen te minimaliseren.

Verder is een 1 fase omvormer goedkoper dan een 3 fase omvormer en is het rendement wat hoger. Daarom zal voor de meeste woningen een 1 fase omvormer genoeg zijn. Heb je een gasloze woning, dan zal je stroomverbruik veel hoger zijn, en kom je sneller uit bij een 3 fase omvormer.

Wat voor jou de beste omvormer is, bepaal je eigenlijk nadat je inzicht hebt gekregen in het stroomverbruik, de netaansluiting en de wensen voor de toekomst. Stel je hebt nu een 1 fase aansluiting 40A en wil in de toekomst een 3 fase EV lader en je hebt gekozen voor een goedkope efficiente 1 fase omvormer afgezekerd op 25A, dan moet je de omvormer vervangen, als je de netaansluiting aanpast van 1x40A naar 3x25A. 

Bezint eerge begint.

 

 

  • Thanks 1
Link naar reactie
7 minuten geleden, jeroen-de-jager zei:

Dank voor de antwoorden. Ik heb ruimte voor 24 panelen en een 3x 25A aansluiting. Ook heb ik een elektrische auto dus dan zal een 3-fase omvormer voor mij dan wel het beste geschikt zijn.

Als je elektrische auto hebt, heb je waarschijnlijk een 3 fase laadpaal. Mbt ruimte 24 panelen, dat kan ook meer of minder zijn. Het gaat om beschikbare ruimte en dan kijken met welk paneel je meeste vermogen op je dak kwijt kan. Soms kan dat met een groot paneel, soms met iets kleiner. Mocht je  een maatwerkadvies willen, mag je je gegevens mailen naar bonergie@gmail.com. Kan ik kijken wat voor jou meest ideale is.

  • Thanks 1
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Populaire leden

    Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

  • Leden

    Geen leden om te tonen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...