Ga naar inhoud

Bonergie

Lid
  • Aantal items

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

Alles dat geplaatst werd door Bonergie

  1. Ik weet niet waar je woont, maar wil wel met je meedenken en een maatwerkoplossing aanbieden. Heb ik alleen detailinformatie nodig. Je mag je gegevens (energiejaarrekening en bouwtekening woning voor modellering) mailen naar bonergie@gmail.com. Mocht je nog specifieke vragen hebben, dan mag je die ook stellen. Brochure Energiewinkel Bonergie juli 2017 - winkel gesloten 31-12-2019.pdf
  2. Utp kabel mag rustig 100m lang zijn. Dat is het probleem niet. Verleden week bij een klant die geen bekabeling via trapgat wou zien, besloten via kruipruimte naar achtergevel en dan met utp kabel, aardkabel en voedingskabel omvormer achter regenpijp omhoog, dan achter dakgoot naar schuine dak achter dakpannen. Aardkabel direct naar montagemateriaal, voedingskabel en utp kabel samen met solarkabel naar omvormer op zolder. Ieder vraag is altijd maatwerk. Wil je detailbeoordeling/offerte, mag je ook mailen naar bonergie@gmail.com. Dan kan ik een ontwerp opbrengstverekening voor je maken,
  3. Tussen de meterkast en de zonnepanelen komt een omvormer, tenzij je micro-omvormers gebruikt. Die liggen in dat geval op het dak. Als er loze leiding ligt van meterkast naar zolder, dan kun je die benutten voor voedingskabel omvormer. Zelf geef ik er ook voorkeur aan om voor monitoring een utp kabel te gebruiken (ipv wifi antenne).
  4. Momenteel zijn de prijzen dusdanig in de lift, dat je bij afgeven indicaties je achteraf zelf in het been schiet. Ik zie voor kleine systemen al prijzen voorbij komen van € 1,50 tot € 2,00 per WP en daarboven. Hoe groter het systeem is, hoe goedkoper per WP. Daarnaast spelen zaken als wel/niet aanpassen meterkast, afstand bekabeling omvormer naar meterkast, plat dak, veldopstelling of schuin dak een rol. Bij schuin dak, de dakbedekking (damwandprofiel 0,7mm is goedkoopste, gehaakte dakpannen het duurste (ook meeste werk). Ook prijsbepalend is arbeid: besteed je volledig uit, kies je voor Doe Het Zelf pakket en wil je samen monteren? Zelf ben ik sterk voorstander van parallelsystemen (micro-omvormers of optimizers). Dat zorgt voor hogere stroomopbrengst, maar ook hogere brandveiligheid en beter inzicht (monitoring per paneel ipv per string). Het verschil in stroomopbrengst is vaak minimaal 10%. Bij schaduw kan dat oplopen tot meer dan 25%. Er wordt wel eens gesteld, dat je beter een goedkope stringomvormer met een extra paneel kan nemen. Kies je een extra paneel, dan wordt het prijsverschil met optimizers kleiner en de levensduur van de omvormer blijft korter. Kijk je naar levensduur panelen, dan is het rendement op je investering (kosten/baten) over 25 jaar, vaak hoger bij een duurder systeem met optimizers, dan een een goedkoop systeem met stringomvormers. Tot circa 10 panelen zijn micro-omvormers vaker goedkoper, daarboven systeem met optimizers.
  5. Wat het juiste zonnepaneel voor je is, ligt aan je wensen, je beschikbare ruimte en je budget. Heb je weinig oppervlakte in relatie tot je verbruik, dan verdient het aanbeveling panelen met hoge vermogens aan te schappen. Dat kan al tot 500WP. Je krijgt dan wel te maken met zwaardere panelen en grote afmetingen. Extra montagemateriaal (6 of 8 klemmen ipv 4 klemmen) is dan vaak ook gewenst. Heb je veel oppervlakte beschikbaar, dan kun je voor kleinere panelen met lagere vermogens kiezen. Heb je veel last van schaduw dan werden in het verleden vaak dunne film panelen geadviseerd. Die kom je niet zoveel meer tegen, maar ze worden nog wel eens 2e hands aangeboden. Laag vermogen, maar effectiever bij diffuus licht. Verder spelen kleur, fabrieksgaranties en opbrengstgaranties een rol. Het 'ideale' zonnepaneel, kan voor iedereen dus anders zijn. Begin bij inventarisatie beschikbare ruimte en schaduw gevende elementen uit de omgeving, gewenste stroomopbrengst (nu en in toekomst), gewenste kleur, gewenste garanties en eventueel beschikbaar budget. Afhankelijk van die wensen kan een ander paneel voor jou geschikt zijn. Vergelijk het met auto's, de 1 rijdt in een Lada, de ander een Opel, Mercedes, Ferrari, Rolls Royce. Op de snelweg mogen ze allemaal maximaal 100/120/130 km/uur rijden. De een heeft wat meer onderhoud nodig dan de ander. De duurste is niet altijd de beste. Vaak vind je de optimale in het middensegment en ook daar is weer veel variatie mogelijk. Volg ook je gevoel.
  6. Voor gewone woningen zijn zonnepanelen vaak meeverzekerd als ze nagelvast gemonteerd zijn. Desondanks is het ook raadzaam om het even te melden. Bij grotere systemen draai ik het vaak om en zeg ik tegen de klant: vraag even aan je verzekeraar welke eisen hij stelt. Soms wordt een scope12 keuring gevraagd, maar dan hebben we het over systemen van meer dan 50 panelen en ook dat komt soms bij particulieren voor. Het kan zijn dat een verzekeraar een opslag rekent als je zonnepanelen hebt. De verzekeraar zal ook vragen naar merk en type panelen en merk en type omvormer. Problemen met branden worden vaak veroorzaakt door problemen met connectoren. Bij indaksystemen is de kans op brand veel groter dan bij opdaksystemen, platte daken of veldopstellingen. Ook seriele omvormers zijn gevoeliger voor brand dan micro-omvormers of omvormers met optimizers. Met een PV box met overspannignsbeveiliging kun je ook de brandveiligheid vergroten. Dan is er nog de stormschade. Vooral bij platte daken moet er voldoende ballast aanwezig zijn. Hoeveel is afhankelijk van het windgebied (I, II of III), de omgeving (bebouwd of onbebouwd), de dakhoogte, afstand panelen tot de rand, de hoogte van dakrand, de dakbedekking (wrijving/weerstand tegen schuiven panelen bij storm), paneelopstelling (landscape of portret) en hellingshoek. Vraag bij twijfel altijd om een ballastplan. Dat zal de verzekering ook doen als je schade wil claimen.
  7. Ook al ben je overdag niet veel thuis, dan is het nog steeds zinvol. Je werkt immers geen 7 dagen in de week, 52 weken in het jaar. Daarnaast kun je met een goed energiemanagement systeem er voor zorgen, dat bijvoorbeeld de wasmachine zijn werk heeft gedaan als je thuis komt, maar je kan bijvoorbeeld ook een elektrische boiler aansturen als de zon schijnt. Daarnaast geldt dat de stroom die overdag terug geleverd is, je die s avonds en de weekends weer kan gebruiken. Bij een slimme meter lever je dan overdag dure stroom terug en verbruik je in goedkope stroom in de daluren. Afhankelijk van je energieleverancier kan je er dan zelfs wat extra mee verdienen. Heb je geen slimme meter, dan wordt alles verrekend tegen enkel tarief en maakt het niets uit. Als straks het salderen fasegewijs wordt afgebouwd, kan het ook interessant worden om de energie die je overdag produceerd op te slaan in een batterij, die je vervolgens dan s avonds eerst leeg maakt, voor je stroom van het net af haalt. Kortom, ook al ben je weinig thuis, zonnepanelen zijn altijd rendabeler dan sparen bij de bank.
  8. Als je elektrische auto hebt, heb je waarschijnlijk een 3 fase laadpaal. Mbt ruimte 24 panelen, dat kan ook meer of minder zijn. Het gaat om beschikbare ruimte en dan kijken met welk paneel je meeste vermogen op je dak kwijt kan. Soms kan dat met een groot paneel, soms met iets kleiner. Mocht je een maatwerkadvies willen, mag je je gegevens mailen naar bonergie@gmail.com. Kan ik kijken wat voor jou meest ideale is.
  9. Een stringomvormer is het goedkoopste, maar heeft ook een lagere stroomopbrengst, kortere fabrieksgarantie, geeft minder inzicht (op stringniveau) en heeft een lagere brandveiligheid. Alle branden veroorzaakt door zonnepanelen, zijn met stringomvormers, onderzoek van verzekeraars wijst uit, dat bij nagenoeg alle merken en typen stringomvormers branden zijn voorgekomen. Vaak ligt het probleem bij de bekabeling (vlambogen of connectoren). Micro-omvormers zijn brandveiliger, op het dak wordt gelijkstroom gelijk omgezet in 220 Volt wisselstroom. Aftoppen stroomproductie vindt plaats op paneelniveau. Prestaties kun je op paneelniveau monitoren. De fabrieksgarantie is afhankelijk van het werk en toepassing (2 tot 25 jaar). Je kan micro-omvormers eenvoudig uitbreiden als daar behoefte aan is. Bij kleinere systemen (tot circa 10 panelen) zijn micro-omvormers vaak goedkoper dan systemen met optimizers. Optimizers zijn ook brandveiliger. Ze worden in een string gekoppeld en aangesloten op omvormer. Aftoppen vindt daarom op stringniveau plaats en dat levert iets meer stroom op, dan bij micro-omvormers. De fabrieksgarantie van de omvormers met optimizers is langer, dan van stringomvormers, standaard 12 jaar, uit te breiden tot 25 jaar. De monitoring vind ook op paneelniveau plaats. Bij grotere systemen zijn optimizers goedkoper dan micro-omvormers. De nieuwste optimizers detecteren ook problemen met connectoren. Het voordeel van micro-omvormers en optimizers is ook dat je direct ziet, als er een probleem is met een paneel. Bij een stringomvormer zie je lagere productie en mag je zelf uitzoeken waar het probleem zit. Naarmate panelen ouder worden neemt degradatie toe, en die is voor geen paneel gelijk. Daarom zijn micro-omvormers en optimizers op lange termijn ook in het voordeel. Zij minimaliseren onderlinge verschillen van de panelen. Welke vorm je ook kiest, alle oplossingen leveren meer rendement op dan sparen bij de bank. Stringomvormers zijn het goedkoopste en laagste opbrengst. Optimizers leveren hoogste opbrengst op, micro-omvormers leveren bij kleine systemen vaak iets meer op en bij grotere systemen iets minder dan systemen met optimizers.
  10. Wat de beste oplossing is, is afhankelijk van je huidige verbruik en je wensen voor de toekomst. Op een 25A netaansluiting mag je maximaal 3680Watt terug leveren bij een 16A zekering. Bij een 3 x25A kun je dan tot 11.040 Watt gaan. Afhankelijk van merk en type omvormer kun meer vermogen aansluiten. Zo mag je bijvoorbeeld een Solaredge 3680H HD Wave omvormer maximaal 155% belasten, dus 5.704 WP aansluiten onder ideale omstandigheden. Is de zonorientatie minder optimaal, dan kun je zelfs meer vermogen aansluiten. De omvormer zal bij pieken wel aftoppen op 3680Watt, maar dat verlies weegt doorgaans niet op tegen de extra productie in de ochtend en namiddag en de extra kosten die je moet maken om het aftoppen te minimaliseren. Verder is een 1 fase omvormer goedkoper dan een 3 fase omvormer en is het rendement wat hoger. Daarom zal voor de meeste woningen een 1 fase omvormer genoeg zijn. Heb je een gasloze woning, dan zal je stroomverbruik veel hoger zijn, en kom je sneller uit bij een 3 fase omvormer. Wat voor jou de beste omvormer is, bepaal je eigenlijk nadat je inzicht hebt gekregen in het stroomverbruik, de netaansluiting en de wensen voor de toekomst. Stel je hebt nu een 1 fase aansluiting 40A en wil in de toekomst een 3 fase EV lader en je hebt gekozen voor een goedkope efficiente 1 fase omvormer afgezekerd op 25A, dan moet je de omvormer vervangen, als je de netaansluiting aanpast van 1x40A naar 3x25A. Bezint eerge begint.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...