Ga naar inhoud

Gewone omvormer, micro omvormers of optimizers?


jeroen12
Ga naar oplossing Opgelost door Bonergie,

Aanbevolen berichten

  • Oplossing
Alex
Deze post werd erkend door Alex!

Bonergie werd de beloond met de badge 'Energyzer' en 100 punten.

Op 9-2-2022 om 10:13, jeroen-de-jager zei:

Ik kan kiezen voor een gewone omvormer, micro omvormers en optimizers. Wat moet ik kiezen, wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende typen omvormers?

Een stringomvormer is het goedkoopste, maar heeft ook een lagere stroomopbrengst, kortere fabrieksgarantie, geeft minder inzicht (op stringniveau) en heeft een lagere brandveiligheid. Alle branden veroorzaakt door zonnepanelen, zijn met stringomvormers, onderzoek van verzekeraars wijst uit, dat bij nagenoeg alle merken en typen stringomvormers branden zijn voorgekomen. Vaak ligt het probleem bij de bekabeling (vlambogen of connectoren).

Micro-omvormers zijn brandveiliger, op het dak wordt gelijkstroom gelijk omgezet in 220 Volt wisselstroom. Aftoppen stroomproductie vindt plaats op paneelniveau. Prestaties kun je op paneelniveau monitoren. De fabrieksgarantie is afhankelijk van het werk en toepassing (2 tot 25 jaar). Je kan micro-omvormers eenvoudig uitbreiden als daar behoefte aan is. Bij kleinere systemen (tot circa 10 panelen) zijn micro-omvormers vaak goedkoper dan systemen met optimizers.

Optimizers zijn ook brandveiliger. Ze worden in een string gekoppeld en aangesloten op omvormer. Aftoppen vindt daarom op stringniveau plaats en dat levert iets meer stroom op, dan bij micro-omvormers. De fabrieksgarantie van de omvormers met optimizers is langer, dan van stringomvormers, standaard 12 jaar, uit te breiden tot 25 jaar. De monitoring vind ook op paneelniveau plaats. Bij grotere systemen zijn optimizers goedkoper dan micro-omvormers. De nieuwste optimizers detecteren ook problemen met connectoren.

Het voordeel van micro-omvormers en optimizers is ook dat je direct ziet, als er een probleem is met een paneel. Bij een stringomvormer zie je lagere productie en mag je zelf uitzoeken waar het probleem zit. Naarmate panelen ouder worden neemt degradatie toe, en die is voor geen paneel gelijk. Daarom zijn micro-omvormers en optimizers op lange termijn ook in het voordeel. Zij minimaliseren onderlinge verschillen van de panelen. 

Welke vorm je ook kiest, alle oplossingen leveren meer rendement op dan sparen bij de bank. Stringomvormers zijn het goedkoopste en laagste opbrengst. Optimizers leveren hoogste opbrengst op, micro-omvormers leveren bij kleine systemen vaak iets meer op en bij grotere systemen iets minder dan systemen met optimizers.

 

  • Like 1
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...