Ga naar inhoud

Verlies van kleur bij NTSC videoband


Aanbevolen berichten

Als ik een Videoband die in NTSC systeem is gemaakt afspeel met m'n videorecorder die zowel PAL als NTSC aankan dan is de weergave op TV uitstekend en in kleur. Als ik de uitgang van deze videorecorder op een tweede VTR aansluit om de band te kopieren dan is het beeld van de gekopieerde band zwart/wit. Probeer ik het beeld met m'n PC op te nemen via de videokaart (ASUS GeForce FX9560) dan is het effect hetzelfde. Het opgenomen digitale resultaat is goed af te spelen op m'n PC maar het is ook hier zwart/wit. Vraag: Is het uberhaupt mogelijk om een NTSC videoband naar PAL te kopieren met behoud van kleur? Zoja, weet iemand hoe? Groet, Wim
Link naar reactie
Ik ken de details niet en zeker niet uit m'n hoofd (rwilligen, help!), maar het is pittige materie en de juiste apparatuur is dun gezaaid, als ik het goed heb begrepen. Misschien werkt het door de beide vcr's via de antenne-bussen te verbinden of (bij geschikte tv) de monitor uitgang van de tv te benutten voor opname.
Link naar reactie
Voor het omzetten van NTSC video banden naar Pal is dure speciale apparatuur benodigd. Het lukt je niet met 2 video recorders of via je pc. Oplossing is uitbesteden aan gespecialiseerd bedrijf. [url=http://www.speurders.nl/vakantieenvrijetijd/noordamerika/4981265/uwbuitenlandsevideobandenntscomzettennaarpal.20.1.0.1.118.3839.html]Klik hier[/url] Prijs valt erg mee zo te lezen. Ik heb geen ervaring met dit bedrijf.
Link naar reactie
[quote:76398dcc26="JimBFB"]Of natuurlijk een PAL - NTSC converter die tegenwoordig redelijk betaalbaar zijn (ong. 100 Euro) daar waar dit vroeger gemakkelijk 1000 Euro kostte. Er zit nl reeds een dergelijke converter (chip) in uw VCR die het van NTSC naar semi-PAL omzet. Wat iets anders is dan volwaardige PAL.[/quote:76398dcc26] Heb tot nu toe nog géén goedkope systeemconvertor voor NTSC tegengekomen, een aangeving waar je die wel kan bekomen is altijd welkom. Wat betreft videorecorders die NTSC omzetten naar PAL; het uitgangssignaal is een pseudo PAL 60Hz signaal. Ons TV systeem is PAL/50Hz. Nu kan een recente TV zonder probleem PAL/60Hz weergeven, een videorecorder echter, loopt vast op die 60Hz, wat resulteert in een rollend, ongesynchroniseerd beeld: wwz copieren van NTSC opnames is niet mogelijk met twee gewone videorecorders.
Link naar reactie
Pal-ntsc conversie op de pc is lastig en langdradig en vereist om te beginnen een echte ntsc recorder en aanvullend een capture kaart die ntsc kan capturen. De meeste vcr's die je in europa koopt die ntsc af kunnen spelen doen dat via zogeheten "quasi-ntsc-pal conversie". De ntsc band wordt daarbij afgespeeld en omgezet naar een pal signaal maar niet volledig; het deel van het ntsc signaal wat het moeilijkst is om te zetten ; de framerate/frequentie (en meest kostbaar wat betreft hardware) blijft ntsc. En mogelijk blijven nog wel meer eigenschappen van het quasi-pal signaal in ntsc. Zo'n quasi-pal signaal kenmerkt zich iig doordat het meestal 60hz video is met 50 hz beeldeigenschappen. Voor de tv kijker maakt dat allemaal niets uit; het signaal wordt dusdanig omgezet dat een PAL-tv het slikt. Voor de videorecorder is een dergelijk signaal echter onverwerkbaar en dus gaat het mis, in jouw geval krijg je een zwart/wit opname maar ik heb ook wel gehoord van een rollend of stuiterend of trillend beeld. De pc heeft dezelfde problemen als de vcr alhoewel er capture kaarten zijn die er geen probleem mee hebben maar die zijn zeldzaam en een dergelijke opname mogelijkheid wordt nooit door de fabrikant gegarandeert. Een echte normconverter is , voor zover ik weet , vrij kostbaar, maar ik ken maar 1 merk en dat is Tenlab en dat is goede (semi) proffesionele apparatuur welke enkele honderden euro kost: [url=http://www.elvic.nl/index.html?lang=nl&target=d6.html]klik[/url]. Je hebt het dan wel over een knap apparaat met ingebouwde TBC welke de stabiliteit/kwaliteit van het beeld meestal ook nog verbeterd. Je hebt dan ook nog steeds aanvullend een "echte" amerikaanse ntsc videorecorder nodig om de ntsc video af te spelen. Laten omzetten is dan dus een goedkopere optie. Kijk wel goed naar prijzen en vergelijk voordat je wat beslist want er bestaan enorme prijsverschillen in dat wereldje. De converter waar JimBFB van spreekt ken ik niet en hij maakt me dan ook nieuwsgierig want voorzover ik weet kost een converter een bak geld.... @ JimBFB heb je van zo'n converter van €100 wellicht ook een vb? Overigens: een zo voor de hand liggende oplossing dat ik er niet aan dacht: je gebruikt toch niet Svideo kabels voor verbinding van de vcr aan de ander vcr of PC? Heb je al geprobeert om je video-in van je videokaart/pc op ntsc in te stellen?
Link naar reactie
Had er destijds in een of ander Engelstalig videoboekje een aantal gezien van rond 100E of meer. Weet natuurlijk niet of die kwalitatief goed waren. Mogelijk zal dat dan wel niet het geval zijn. Hierbij een vraagje: Er zijn DVD spelers (JVC) die aan de video uitgang steeds een volwaardig (dus gegarandeerd geen pseudo PAL) signaal geven als men er een NTSC DVD in plaatst. Ik heb zelf reeds een aantal DVD's in het NTSC formaat (staat duidelijk op de schijf en de hoes dat het NTSC is) van de USA geimporteerd en kan deze DVD's perfect naar mijn PAL videorecorder kopieren (waaruit ik dus besluit dat het een volwaardig PAL signaal moet zijn). De DVD's moeten wel regio vrij zijn in het geval de DVD speler dat niet is. Ik moet er soms wel een macrovision decoder tussenzetten, maar dat hebt ge bij de PAL DVD's ook nodig als ge ze wilt kopieren naar VCR. Als daar dus een volwaardige NTSC - PAL converter in zit, moeten die toch goekoper kunnen gemaakt worden ?
Link naar reactie
Waarschijnlijk heb je een dvd speler van een A-merk en mischien ook een wat duurdere? Ik weet ook dat er verschil zit in de manier waarop diverse fabrikanten Pseudo-pal of quasi-pal maken, er is immers geen norm voor en dus is het enigste wat telt dat de ntsc video af te spelen is op een pal tv,hoe de fabrikant dat doel bereikt is zijn probleem. Daarbij kun je dan dus het probleem krijgen dat apparaten van merkA niet willen samenwerken met een vcr en apparaten van merk B het wel doen en dat van te voren dit niet te controlleren is. De kwaliteit/flexibiliteit van het opnemende apparaat speelt ook rol en dat maakt het allemaal nog lastiger. En dan kan de fabrikant er uiteindelijk ook nog voor kiezen om een volwaardige normconverter in het apparaat in te bouwen.... Ik heb hier ook een combinatie waarmee het werkt: een dv-vhs deck icm met een oude Pinnacle dc10+. Met een nieuwere dc10+ schijnt het weer niet te gaan... Zoals met alle elektronica: aantallen bepalen de prijs. Dvd spelers worden met miljoenen geproduceerd, ntsc/pal converters hooguit enkele duizenden per jaar. Met een productie van een paar duizend per jaar kom je vanzelf op een duur apparaat uit. De tenlab converters die ik ken zijn overigens behalve een normconverter ook een video-verbeteraar, deze converters hebben aanvullend een TBC ingebouwd(timebasecorrector) waarmee je beeldtrillingen en storing kan opheffen en dat kost toch ook weer extra.
Link naar reactie
Nee, in het geheel niet: het was (heb hem doorverkocht aan broer) een JVC (3 jaar oud) toen ong. 250 Euro. Dus die zou nu amper 100 Euro kosten nieuw. Hij kan NTSC video's naar verschillende merken VCR's kopieren. Het moet/kan volgens mij niet anders dan een volwaardige PAL uitgang zijn. Ik heb/had hem ook gratis regiovrij laten maken. Heb ook een Hiteker gehad (ondertussen defekt) die ook vermoedelijk een volwaardig PAL conversie moet kunnen doen daar ik er ook NTSC DVD's mee kon kopieren naar tape.
Link naar reactie
Nou ja, ik merk dat we ondertussen ook afdwalen want TS zijn vraag betrof een ntsc videoband afspelen en opnemen op een andere vcr. En aangezien de ontwikkeling van de vcr zo goed als stil staat (al enige jaren) denk ik toch dat de zaken in vcr land anders liggen dan in dvd land. Daar waar in dvd spelers complete decodeer units-in 1 chip zitten die ook voor de omzetting van ntsc naar pal kunnen zorgen ligt dit bij videorecorders denk ik anders. Daar wordt toch gewone conventionele elektronica in gebruikt en zou een volwaardige ntsc/pal converter waarschijnlijk te duur zijn. Het gebruiken van compleet geintegreerde schakeleingen in een vcr is ook niet echt meer haalbaar, de markt voor vcr's is min of meer dood en er wordt alleen nog maar bestaande techniek verkocht evt in een nieuw jasje. In de dvd wereld holt de ontwikkeling in een noodvart tempo door en komen er steeds verder geintegreerde schakelingen die ook nog eens steeds goedkoper worden. Zoran is zo'n fabrikant die dergelijke chips maakt; een mpeg/divx/mp3/wma coder en decoder+ pal/ntsc conversie+ converted slow motion+ timebase correcter+videofiltering en nog veel meer zooi: allemaal in 1 chip. Voor vcr's heb je hooguit een tbc in 1 chip en die kost een klein kapitaal. Ik denk dat laten omzetten toch wel min of meer verplichte kost zal worden.... Mocht TS het nog volgen; gebruik je geen S-video kabel voor de omzetting?
Link naar reactie

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...