Ga naar inhoud
  • 0

Heel klein DNS-je nodig


anoniem

Vraag

In mijn netwerk wil ik graag http://fs1 en ssh fs1 e.d. kunnen gebruiken i.p.v. http://10.0.0.1 en ssh 10.0.0.1. Volgens mij moet ik daarvoor een dns server draaien. Ik heb eens even gekeken naar BIND, maar wat is dat uitgebreid zeg, dat krijg ik maar zo niet even ingesteld. Is er een simpele oplossing voorhanden om een DNS voor het lokale netwerk te draaien? Ik hoef geen caching van internet-DNS en buiten het lokale netwerk hoeft de DNS ook niet te functioneren. Wat raden jullie aan? Het liefst heb ik iets wat ook met Webmin beheerd kan worden.
Link naar reactie

10 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

  • 0
Inderdaad /etc/hosts aanpassen en je bent klaar. Op zich valt de moeilijkheid van Bind nogal mee. Vooral op http://www.tldp.org staan hele goede Bind How-To's. Bind in een chroot omgeving draaien is een ander verhaal want dat is me met de laatste versie van Bind nog niet gelukt (schijnt ook niet echt nodig te zijn tegenwoordig).
Link naar reactie
  • 0
/etc/hosts is geen optie omdat ook gast-pc's (die dhcp aan hebben staan) moeten kunnen werken. Ik wil graag DHCP draaien (dat lukt) en DNS, waarbij de client pc's zich aanmelden bij de DNS-server (is dat DDNS?). M.a.w. een laptop met WinXP die 'LaptopJan' heet moet door andere pc's onder de naam 'LaptopJan' gevonden kunnen worden. En dat terwijl bij alle pc's alleen dhcp aanstaat, verder is er dus niets geconfigureerd. N.B. Alleen een LAN DNS dus. Alle DNS-aanvragen om op internet te kunnen mag de DNS server zo doorsturen naar de adsl router. Nu komen de problemen: 1. Welke DNS server ondersteunt dat? 2. Hoe krijg ik de clients zo ver dat ze zich bij de DNS server aanmelden? Zoals ik al zei heb ik liever geen BIND omdat ik het niet blijf snappen. Ik zoek een zo simpel en veilig mogelijke server. Mandrake heeft de volgende als rpm beschikbaar: [url]www.maradns.org[/url] [url]www.powerdns.com[/url] [url=http://mydns.bboy.net]mydns.bboy.net[/url] Ik heb geen idee of deze ondersteunen wat ik nodig heb. Hoe kan ik dat zien, behalve dan door ze allemaal uit te proberen?
Link naar reactie
  • 0
Die dnsmasq werkt voortreffelijk! Ik kan DNS-server, WINS-server, gateway enz. enz. automatisch bij alle clients in laten stellen en ze vinden elkaar via de DNS-server door de hostnaam te gebruiken. Alleen jammer dat er geen Webmin-module van is. Maar ja, we hebben Putty en de sshd ook nog en die config-file is op zich wel duidelijk. Precies wat ik zocht dus! Overigens werkt http://fs1 nog steeds niet. Uit de FAQ van dnsmasq blijkt dat dit aan Windows ligt: omdat er geen . in de naam voorkomt, wordt er geen dns-query uitgevoerd. http://fs1. werkt dus wel :-? Nou ja dat Windows een beetje inferieur is wisten we toch al natuurlijk :wink:
Link naar reactie
  • 0
[quote:77a1a75a47="Bilbo"]Graag gedaan..... en hoe beviel de package browser? Ow sorry.... dat is off-topic :([/quote:77a1a75a47] :P Tja ik heb geen slackware dus... Ik mis eigenlijk nog een link naar de website van (in dit geval) dnsmasq. Ik heb er nog even in zitten browsen en als ik slackware had vond ik hem waarschijnlijk wel mooi :wink:
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op deze vraag...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...