Ga naar inhoud

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een stoomgenerator?


Kieskeurig.nl

1436 weergaven

Als je op zoek gaat naar een nieuwe stoomgenerator merk je al gauw dat het aanbod erg groot is. Er zijn vele typen en merken verkrijgbaar en de aanschafprijzen kunnen variëren van een paar tientjes tot honderden euro’s. Het is niet gek dat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het handig om te weten wat je prettig vindt en wat niet, zo kun je het grootste gedeelte  elimineren en kom je uiteindelijk tot het juiste apparaat.

 

Bepalen wat je prettig vindt

Wellicht heb je een strijkijzer of stoomgenerator in gebruik. Op basis daarvan kun je opschrijven wat je prettig en minder prettig vindt. Mocht het voor het eerst zijn dat je een stoomgenerator aan gaat schaffen, kan je aan vrienden of familie vragen wat voor strijk-apparatuur zij hebben en of je deze een keer mag lenen om een eigen beeld te vormen van wat je prettig vindt.

Producteigenschappen

Aan de hand van een aantal producteigenschappen kun je bepalen wat voor apparaat bij jou past. Dit zijn bijvoorbeeld de stoomkracht, grootte van het product, inhoud van het waterreservoir etc.

Stoomkracht

Op de meeste stoomgeneratoren is aangegeven hoeveel gram stoom zij per minuut geven. Vaak is dat nog opgesplitst in continue stoom en een stoomstoot. Hoe meer gram stoom per minuut, hoe krachtiger de stoomgenerator en hoe beter en sneller kreukels uit kleding verdwijnen.

Kwaliteit van de strijkzool

Met alleen een hoge stoomkracht kom je er niet. Het is ook de bedoeling dat de strijkzool de warmte goed geleidt en soepel over de stoffen glijdt. Een strijkzool is over het algemeen gemaakt van metaal, wel zijn er diverse coatings. De ene coating glijdt beter over stoffen dan de andere.

Gebruiksvriendelijkheid

Als laatst, maar zeker niet onbelangrijk, de gebruiksvriendelijkheid. Meestal kan je op basis van een afbeelding van een stoomgenerator al zien of hij simpel te bedienen is, bijvoorbeeld met betrekking tot het instellen van de temperatuur. Er zijn zelfs stoomgeneratoren waar je geen temperatuur hoeft in te stellen!

 Vergeet ook niet te kijken of knoppen voor continustoom en een stoomstoot op een praktische plaats zitten. Deze gebruik je veelal op het moment dat je aan het strijken bent, dit moet dus binnen jouw grip-houding liggen.

 Daarnaast is het handig om alvast na te gaan waar je de stoomgenerator gaat gebruiken. Zo kun je nagaan hoeveel stroomkabel je minimaal nodig hebt, waardoor je ook op lengte van het snoer kan filteren.

 Ook is het ook belangrijk om na te gaan hoelang je ongeveer per keer strijkt. Als het gaat om 3 overhemden, heb je geen groot waterreservoir nodig. Als je al het wasgoed opspaart en in een keer een uur gaat strijken, is het handig om te kiezen voor een groot waterreservoir. Zo voorkom je dat je tussentijds het waterreservoir continu moet bijvullen.

 Tot slot is de grootte van het apparaat belangrijk. Waar wil je het apparaat opbergen? En past dat? Want de stoomgenerator zal waarschijnlijk meer uren ‘opgeborgen’ dan ‘in gebruik’ doorbrengen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...