Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1564 weergaven

Om kleding kreukvrij te krijgen zijn er verschillende soorten producten op de markt, zoals strijkijzers, stoomgeneratoren en kledingstomers. Deze laatste categorie is ook nog te verdelen in handstomers en kledingstomers met een standaard.

Vroeger werden kledingstomers vooral door professionals gebruikt, maar tegenwoordig is dit product voor steeds meer consumenten een uitkomst.

 

Wat is een kledingstomer en hoe werkt het?

Een kledingstomer is een huishoudelijk apparaat die stoom genereert om daarmee kreukels uit kleding te laten verdwijnen. In tegenstelling tot een strijkijzer, hoef je met een kledingstomer geen druk uit te oefenen op het kledingstuk. Om deze reden heb je dan ook geen strijkplank nodig. Je kan het kledingstuk met een hanger aan een kapstok of deurkruk hangen en de kledingstomer er rustig langs laten glijden. Sommige kledingstomers worden geleverd inclusief standaard met kledinghanger.Kledingstomer(2).thumb.jpg.3b5f3b11354fa7dfe971bb5aedf2f016.jpg

 

Stoomkracht

Hoe hoger de stoomproductie van de kledingstomer, hoe krachtiger het apparaat is en hoe minder kreukels in de stof achterblijven. 30 Gram per minuut is geschikt voor dunne stoffen met lichte kreukels. Apparaten vanaf 70 gram stoom per minuut zijn heel krachtig.

Hoe krachtiger het apparaat, hoe minder moeite het kost en hoe sneller de kreukels uit de kleding verdwijnen. 

Bij een kledingstomer met een stoomtoevoer van 30 gram per minuut, merk je dat je soms meerdere keren langs hetzelfde deel van de stof moet glijden om kreukels te verwijderen. Bij een kledingstomer met een stoomtoevoer van 70 gram of meer per minuut, hoef je doorgaans maar een keer langs de stof te gaan om de kreukels te verwijderen.

 

Echter geldt wel, hoe hoger de stoomkracht, hoe sneller het waterreservoir op gaat. Let daarom bij aanschaf van een kledingstomer op of de stoomkracht in verhouding staat tot de grootte van het waterreservoir.

 

Tot slot hebben de meer geavanceerde apparaten een continu-stoom functie en een stoomstoot. Met een stoomstoot oefen je op een bepaald gedeelte van de stof extra kracht uit om tot een goed eindresultaat te komen.

 

Waarvoor gebruik je een kledingstomer?

Het doel van een kledingstomer is om kreukels in kleding te verminderen/verwijderen. Een kledingstomer is uitermate geschikt voor dunne stoffen als katoen en linnen. Voor dikkere stoffen of overhemden raad ik je aan om een stoomgenerator te gebruiken.

 

Een kledingstomer is ook zeer geschikt om op het laatste moment een kledingstuk uit de kast draag-klaar te maken. Daarnaast kun je met een kledingstomer kledingstukken opfrissen. Dit is bijvoorbeeld handig voor kledingstukken die je niet mag wassen, zoals jassen en colberts.

 

Voor- en nadelen:

Voordelen:

-        Geen strijkplank nodig.

-        Neemt weinig opbergruimte in beslag.

-        Gemakkelijk mee te nemen op reis.

-        Geen risico op brandplekken in de kleding.

-        Verwijderd bacteriën.

-        Verwijderd nare geurtjes.

 

Nadelen:

-        Minder geschikt voor grote oppervlakken zoals handdoeken en lakens.

-        De kledingstomer verwijdert geen hardnekkige kreukels uit kleding (zoals overhemden).

 

Kortom, een goede kledingstomer is een fijne aanvulling op de huishoudcollectie, maar is geen vervanging voor een strijkijzer of stoomgenerator.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...