Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

2808 weergaven

Een stoomgenerator is een apparaat waarmee je kreukels uit kleding kan strijken door middel van een warme strijkzool in combinatie met stoom. Bij een stoomgenerator is het waterreservoir een aparte watertank.

Hoe werkt het?

In de standaard van de stoomgenerator bevindt zich een waterreservoir met een generator. Hier wordt de stoom geproduceerd. Vanuit de stoomgenerator gaat de stoom via de slang naar het strijkijzer. Op het strijkijzer kun je de stoom bedienen. Meestal beschikt een stoomgenerator over een knop voor continu stoom en een knop voor een stoomstoot.

Het voordeel van een stoomgenerator is dat de watertank vaak vrij groot is, aangezien deze toch extern is. Zo hoef je tijdens het strijken niet steeds water bij te vullen.

Waar moet je op letten?

Het aanbod stoomgeneratoren is enorm. De prijs- en kwaliteitsverschillen zijn dan ook groot. Een stoomgenerator gaat ongeveer 3 jaar mee, daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken.

Aanschaf

Let bij de aanschaf van een stoomgenerator op de kracht van het apparaat. Dit wordt aangegeven in hoeveel gram stoom het apparaat produceert per minuut, g/min. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan hoelang het snoer is van de stekker tot aan de stoomgenerator en de slang van stoomgenerator tot het strijkijzer. Niets is zo vervelend als je snoerlengte tekort komt tijdens het strijken.

Tot slot kun je letten op de functionaliteiten van de stoomgenerator. Bijvoorbeeld hoe de temperatuur in te stellen is (handmatig of automatisch), continu stoom en stoomstoomstoot-functie, verticaal stomen en de grootte van het waterreservoir.

Opbergen

Mocht je een stoomgenerator in gebruik nemen, is het handig om bedacht te zijn op de grootte van het apparaat. De ene is grote dan de andere, maar meestal is het sowieso een apparaat dat veel ruimte inneemt.

Strijkplank

Ook is het raadzaam om de strijkplank na te gaan. Past de stoomgenerator op de strijkplank? Zowel qua gewicht als grootte. Zo niet, is dat vaak geen probleem. Meestal is de slang tussen de generator en het strijkijzer lang genoeg om de generator op de grond te laten staan. Het is dan wel handig om het strijkijzer verticaal neer te kunnen zetten óf een strijkplank met een houder voor het strijkijzer te hebben.

Een stoomgenerator produceert veel stoom, dus vocht. Zodra dit door de kleding is ‘geschoten’ moet het vocht ergens heen. Om druppels of een plas water onder de strijkplank te voorkomen is het handig om een strijkplankhoes aan te schaffen met een anti-lek functie. ‘Normale strijkplankhoezen kunnen vaak de hoeveelheid stoom/vocht van een krachtige stoomgenerator niet aan.

Onderhoud

Om de levensduur van een stoomgenerator te behouden/verlengen, is het van belang om de stoomgenerator regelmatig te ontkalken. In de gebruiksaanwijzing van de stoomgenerator staat meestal stap voor stap uitgelegd hoe dit moet.

Tot slot leeg je na elke strijksessie het waterreservoir en ruim je de stoomgenerator in de juiste positie op een droge en veilige plek op.

1 reactie


Aanbevolen reacties

Beter is het de stoomgenerator te vullen met gedestilleerd water, het z.g. accuwater.
maar het is ook goed te doen met smeltwater vanuit het ontdooien van je diepvriezer.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...