Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1373 weergaven

Het aanbod in apparaten om kreukels uit kleding te strijken is groot. Zo is er een scala aan strijkijzers en stoomgeneratoren, en zelfs binnen deze twee categorieën is er veel verschil in kwaliteit en functionaliteiten.

Wat zijn de verschillen?

Het doel van de twee verschillende typen apparaten is hetzelfde, namelijk kreukels uit kleding strijken. Echter zitten er een aantal wezenlijke verschillen tussen deze typen apparaten.

Strijkijzer

Het voordeel van een strijkijzer is dat het apparaat voor elke consument financieel toegankelijk is. Je hebt al strijkijzers vanaf twee tientjes tot boven de honderd euro. Daarnaast is een strijkijzer vaak compact en daardoor gemakkelijk op te bergen of soms zelfs om mee te nemen (bijvoorbeeld op vakantie).

De meeste strijkijzers zijn binnen enkele seconden na het aanzetten opgewarmd en klaar om te beginnen met strijken.

Het nadeel van een strijkijzer is dat het waterreservoir vaak beperkt is qua inhoud. Als je veel strijkgoed hebt, ontkom je er niet aan om tijdens het strijken het waterreservoir bij te vullen.

Stoomgenerator

De stoomgenerator is vaak een wat groter apparaat. Dit komt omdat de stoomgenerator bestaat uit 2 delen, namelijk de generator en het strijkijzer. Het waterreservoir en de stoomgenerator zitten apart. De stoom wordt in de generator geproduceerd en via de stoomslang naar het strijkijzer geleid. Het voordeel hiervan is, dat het strijkijzer in verhouding licht blijft, het gewicht aan water ontbreekt ten slotte. Het nadeel is dat het wat langer duurt voor het apparaat is opgewarmd en de stoom klaar is voor gebruik.

Wat wel fijn is dat het waterreservoir vaak groot genoeg is voor een grote strijkbeurt, waardoor je tussendoor het water niet hoeft bij te vullen. Daarnaast geeft de stoomgenerator krachtiger stoom, waardoor je sneller en beter strijkresultaat hebt.

Tot slot ligt de prijs van een stoomgenerator hoger. Voor een kwalitatief goede stoomgenerator betaal je rond de 100 euro.

Strijkijzer vs. stoomgenerator

Om de verschillen enigszins inzichtelijk te maken heb ik als voorbeeld 2 typen apparaten vergeleken. Mijn eigen draadloze strijkijzer en een goede stoomgenerator die ik een lange tijd heb mogen testen.

DSC08571(2).thumb.jpg.9e3553487c6532ba4af225ee94bdf2a7.jpg

Strijkijzer

Inhoud waterreservoir:                 0,3 liter

Stoomdruk:                                      30 g/min

Stoomstoot:                                    150 g/min

Gewicht:                                           2751 gram

Formaat:                                          Klein

Stoomgenerator

Inhoud waterreservoir:                 2 liter

Stoomdruk:                                      120 g/min

Stoomstoot:                                    400 g/min

Gewicht:                                           4200 gram

Formaat:                                          Medium

Beide typen vind ik erg fijn in gebruik. De stoomgenerator gaf sneller en beter strijkresultaat, maar mijn eigen compacte strijkijzer is gemakkelijker op te bergen.

Welk type apparaat is het beste?

Qua prestaties is een stoomgenerator over het algemeen het beste. Maar welk type apparaat het beste bij jou past, hangt van een aantal factoren af. Het budget, de hoeveelheid strijkgoed en opbergruimte.

Mocht het budget laag zijn en minimaal strijkgoed, dan volstaat een goede stoomstrijkijzer. Als je veel strijkgoed hebt met een overvloed aan kreukgevoelige shirts en overhemden, dan raad ik een goede stoomgenerator aan.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...