Ga naar inhoud

Je frituurpan in vijf handige stappen schoonmaken


Kieskeurig.nl

2730 weergaven

Laten we wel wezen: het schoonmaken van een frituurpan is een viezig klusje. Leuker kunnen we het niet maken… wel gemakkelijker! We verdelen het schoonmaken van je frituurpan daarom in vijf simpele stappen.

 


iStock-466252351.thumb.jpg.8a8b9474a20154042e272c791fd0aae0.jpgStap 1: het frituurproduct verwijderen

Plan het schoonmaken van je frituurpan op het moment dat je toch al het frituurvet of de frituurolie wilde vervangen. Op dat moment ben je namelijk al halverwege deze schoonmaakklus! Frituurvet verwijderen, gaat gemakkelijk als je de frituurpan even kort aanzet. Op die manier komt het blok frituurvet gemakkelijker los. Frituurolie vang je op in een lege fles. Heeft je frituurpan geen kraantje? Gebruik dan een trechter om het knoeien  tot een minimum te beperken.

Lever je oude frituurproduct daarna in bij een inleverpunt. Gooi het nooit in de container en spoel het ook niet door de gootsteen of door de wc.


iStock-1017857886.thumb.jpg.f2f50ca0b37a4e8486917706bdd478a1.jpgStap 2: de binnenkant van de frituurpan schoonmaken

Nu je het frituurproduct verwijderd hebt, kun je de frituurpan goed schoonmaken. Verwijder eerst de overgebleven restjes vet of olie uit de binnenpan. Gebruik daar bij voorkeur wat keukenpapier voor. Maak vervolgens een sopje met afwasmiddel en boen met een zachte spons de binnenpan en het mandje van je frituurpan schoon. Is je friteuse heel vies en vet? Gebruik nooit schurende middelen die je frituurpan kunnen beschadigen. Zet de binnenpan in dat geval liever eventjes in de week.

 

Bonustip #1

Wanneer je frituurpan vaatwasmachinebestendige onderdelen heeft, kun je deze natuurlijk gewoon in de vaatwasser reinigen. Pas op: de binnenpan mag lang niet altijd mee in de vaatwasser. Wel kun je vaak een vaatwastablet in je frituurpan gooien! Vul je friteuse voor driekwart met water en voeg je een vaatwastablet toe. Stel de temperatuur vervolgens in op 90 graden en zet de frituurpan tien minuten aan.

iStock-106583774.thumb.jpg.a7e69e6a588b903f286fceb2fe5c9358.jpgStap 3: de frituurpan naspoelen en afdrogen

Spoel de binnenpan na het schoonmaken na met heet water, eventueel aangevuld met een klein beetje azijn. Droog de binnenpan vervolgens af met een zachte (thee)doek.

 

 

 

417688691_iStock-184396144(1).thumb.jpg.efe2319b726aad07115891686ef4a986.jpgStap 4: de buitenkant van de frituurpan schoonmaken

Nu de binnenpan schoon is, is het tijd om de buitenkant aan te pakken. Gebruik ook hiervoor weer een sopje met afwasmiddel. Ook voor de buitenkant geldt: gebruik in verband met krassen geen schurende middelen, zoals een schuurspons of een harde borstel.

 

 

 

 

Stap 5: het frituurproduct vervangen

Je doet er goed aan je frituurproduct na vijf tot zeven keer frituren te vervangen. Dat is echter geen vaststaand feit: als het product walmt en/of heftig ruikt, doe je er goed aan het eerder te vervangen. Kies bij voorkeur voor frituurolie of eventueel vloeibaar frituurvet. Deze producten bevatten meer onverzadigde vetten, hetgeen ze een meer verantwoorde keuze maakt.

 

dish-food-french-fries-fried-food-junk-food-fast-food-1551205-pxhere_com.thumb.jpg.71d137b3dc597d3a14fe20b85d83125e.jpgBonustip #2

Kan je frituurproduct nog wel een ronde mee, maar drijft er al wat vuil in? Om van dat vuil af te komen, neem je een ei en scheidt je het eiwit. Giet het eiwit na gebruik van je frituurpan in het nog hete frituurproduct. Schep het eiwit daarna rustig door de pan, zodat het vuil opgenomen kan worden. Schep ten slotte het gestolde eiwit uit de frituurpan.

 

 

1 reactie


Aanbevolen reacties

Ik heb de beste ervaring naast schoonmaakmiddelen met HG’s produkt specifiek voor frituur pannen. Het verzeept het vet iets dat de oplossende schoonmaakmiddelen niet kunnen waardoor ze minder effectief zijn tegen aangekoekt vet op vooral het mandje. Doe het eventueel heter en langer dan op de fles staat voor beter resultaat want het blijft hardnekkig vuil.

  • Like 1
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...