Ga naar inhoud

Wat is het verschil tussen een frituurpan en een heteluchtfriteuse?


Kieskeurig.nl

3519 weergaven

Ben je op zoek naar een nieuwe friteuse? Tegenwoordig heb je in dat geval twee keuzes: een conventionele frituurpan die bakt met olie of vet, of een heteluchtfriteuse die werkt met hete lucht. We nemen beide apparaten voor je onder de loep!

Wat is een frituurpan?

De conventionele frituurpan gebruikt frituurvet of frituurolie om in te frituren. Het vet wordt op temperatuur gebracht met een warmte-element. Zodra het apparaat heet genoeg is, laat je je snacks in het vet zakken met een mandje. Een frituurpan is enkel geschikt voor frituren, bijvoorbeeld friet en snacks.

dish-meal-food-produce-plate-fish-621894-pxhere_com.thumb.jpg.f23c7c2327ee30b5475db35f635b6d55.jpg

Wat is een heteluchtfriteuse?

Een heteluchtfriteuse gebruikt hete lucht om te bakken. Je heb je geen (of in ieder geval weinig) vet of olie nodig. Omdat een heteluchtfriteuse met hete lucht bakt, kun je naast friet en snacks bijvoorbeeld ook groente en muffins bakken. Je kunt een heteluchtfriteuse wat dat betreft beter vergelijken met een oven met heteluchtstand.

Heteluchtfriteuse of airfryer?

Heteluchtfriteuses worden in de volksmond ook vaak airfryers genoemd. Airfryer is een soort van parapluterm geworden voor alle heteluchtfriteuses, terwijl het eigenlijk een merknaam van Philips is. Andere merken gebruiken hun eigen termen, zoals ActiFry en Aerofryer. Met al die termen wordt dus echter hetzelfde bedoeld: een heteluchtfriteuse.

De voordelen van een heteluchtfriteuse

Een heteluchtfriteuse bakt zoals gezegd met hete lucht. Je kunt er daarom bijvoorbeeld ook groente, vlees, vis, taarten, cakes en muffins mee klaarmaken. Het grote voordeel is dat je daarbij geen frituurvet of frituurolie nodig hebt. Zodoende wordt een heteluchtfriteuse ook wel eens gezien als het gezondere alternatief voor een frituurpan. Een heteluchtfriteuse verspreidt daarnaast minder onaangename geurtjes dan een frituurpan.

De nadelen van een heteluchtfriteuse

Wil je een complete maaltijd voor je gezin op tafel zetten? De meeste heteluchtfriteuses zijn vrij klein, zodat het vaak nodig is om maaltijden in meerdere porties te bakken. Sowieso is niet elke snack een succes in een heteluchtfriteuse. Dat geldt in het bijzonder voor snacks met een krokant jasje, zoals kroketten en bitterballen. Veel mensen vinden deze snacks toch lekkerder als ze gebakken zijn in de frituurpan.

dish-food-cuisine-ingredient-dessert-produce-1629156-pxhere_com.thumb.jpg.cb825a5d1e82ef6c72a3fb833512b3f5.jpg

De voordelen van een frituurpan

Daarmee komen we ook meteen bij het grootste voordeel van een frituurpan: veel mensen houden van de smaak van in vet of olie gefrituurde snacks. Daarnaast is een gewone friteuse vaak goedkoper dan een heteluchtfriteuse. Een frituurpan koop je tegenwoordig zelfs al voor een paar tientjes. Een bijkomend voordeel is dat je frituurpannen in allerlei soorten en maten kunt kopen. Er zijn dus ook grote frituurpannen, waarmee je voor een heel elftal frietjes bakt.

De nadelen van een frituurpan

Frituren en olie of vet kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom niet verstandig om je frituurpan onbeheerd achter te laten. Daarnaast is het schoonmaken van een frituurpan een nogal onaangenaam en tijdrovend klusje, mede omdat je het vet moet verwijderen en inleveren. Schoonmaken is echter wel nodig! Na een paar keer frituren, zie je zwarte stukjes in de olie of het vet drijven. Dat zijn verbrande etensresten, die erg ongezond zijn. Ten slotte dan nog de nare geurtjes die een frituurpan met zich meebrengt.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...