Ga naar inhoud

Zo pak je een stinkende vaatwasser aan


Kieskeurig.nl

3352 weergaven

Een stinkende vaatwasser, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je vaat moet er wel frisser uitkomen dan het erin gaat... Hoe je van die vieze geur in je vaatwasmachine afkomt, vertellen we je in dit artikel. Gelukkig is de oplossing vaak heel simpel!

De filters schoonmakeniStock-1266433706.thumb.jpg.227b0e9bebf85d70c14afe599ff1317e.jpg

Dat je vaatwasser stinkt, heeft meestal te maken met achtergebleven etensresten. Die resten hopen zich gemakkelijk op in de filters. Je kunt de filters vaak gelukkig eenvoudig losmaken en schoonmaken. Doe dat gewoon in de gootsteen met een afwasborstel en een beetje afwasmiddel, dat ontvet namelijk goed. Controleer de filters regelmatig, het liefst een paar keer per week.

 

 

 

 

De deur en de randen schoonmakengreen-clean-material-wipe-product-textile-1086736-pxhere.com.jpg

Ook tussen de randen van je vaatwasmachine en in het rubber van de deur hopen etensresten zich gemakkelijk op. Neem de deurrubbers en de randen daarom regelmatig af met een doekje. Laat de deur vervolgens een poosje openstaan, zodat de rubbers kunnen drogen. Wanneer je dit regelmatig doet, ga je ook meteen schimmelvorming tegen. En dat is belangrijkrijk: schimmel tast de deurrubbers namelijk aan, zodat deze kunnen gaan lekken.

 

 

 

De sproeiarmen schoonmakeniStock-1299128019.thumb.jpg.96f981039c364b7f60d8e767b3bc5bb2.jpg

Ook in de sproeiarmen van je vaatwasser kunnen zich etensresten ophopen. Om de sproeiarmen schoon te maken, moet je ze eerst ontkoppelen. De bovenste sproeiarm kun je meestal losdraaien, de onderste klik je vaak los. Spoel de sproeiarmen goed door onder de kraan en prik verstopte gaatjes door, bijvoorbeeld met een cocktailprikker.

 

 

 

table-glass-restaurant-kitchen-still-life-tableware-1411053-pxhere_com.thumb.jpg.34f79553d93d37d8af3d7e418b3cd097.jpgGebruik een reinigingsprogramma

Veel vaatwasmachines zijn tegenwoordig voorzien van een zelfreinigingsprogramma. Dat programma is echter geen vervanging van bovenstaande schoonmaakroutine. Wel kun je het programma laten draaien nadat je alle onderdelen met de hand schoongemaakt hebt. Op die manier spoel je alles nog even goed na. Je kunt ook kiezen om een speciale vaatwasmachinereiniger te gebruiken. Daarmee spoel je ook de laatste vetresten weg. Gebruik je liever niet te veel schoonmaakmiddelen? Laat dan een heet programma draaien met een kommetje gevuld met schoonmaakazijn of plaats een halve citroen in de vaatwasser.


iStock-1298092855.thumb.jpg.d7a5d31ea8229b0c28cb81cf02d039b8.jpg

Zo voorkom je een stinkende vaatwasser

Voorkomen is beter dan genezen. De grote vraag is daarom hoe je ervoor zorgt dat je vaatwasser niet weer gaat stinken. Zoals we hierboven al stelden, wordt stank meestal veroorzaakt door overgebleven etensresten in de filters, in de sproeiarmen of in de deur. Het is zodoende zaak om te voorkomen dat er (te veel) etensresten in je vaatwasmachine achterblijven. Ondanks dat het niet nodig is om je vieze vaat helemaal schoon te spoelen, daar verspil je alleen maar water mee, is het wel verstandig om erg vieze vaat eerst even af te schrapen voordat je het in de vaatwasser zet. 

 

Controleer de slang en de aansluiting

Heb je alle bovenstaande tips geprobeerd, maar stinkt je vaatwasmachine nog steeds? Dan zou het probleem bij de afvoerslang of de aansluiting kunnen liggen. Controleer of de slang verstopt is en of de aansluiting voorzien is van een zwanenhals. Heb je geen zwanenhals? In dat geval kan de stank rechtstreeks uit het riool omhoog komen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...