Ga naar inhoud

Zo maak je je vaatwasser schoon


Kieskeurig.nl

1284 weergaven

Komen er gekke geurtjes uit jouw vaatwasser? Of komt de vaat er al een paar dagen niet meer schoon uit? Dan wordt het tijd om je vaatwasser een grondige schoonmaakbeurt te geven. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt.

 

Ze zeggen het niet voor niks: voorkomen is beter dan genezen. Spoel daarom al je borden af onder de kraan om sausresten te verwijderen en doe etensresten in de groenbak. Dit kan namelijk allemaal jouw vaatwasser gaan verstoppen en de etensresten kunnen gaan schimmelen. Ook als je vaak een kort programma draait op een lagere temperatuur ontstaan er problemen. Zo heb je namelijk meer last van vervetting in je vaatwasser. Hierdoor krijg je dus die smerige geurtjes! Zorg er daarom voor dat je, net als bij een wasmachine, regelmatig een heet programma met je vaatwasser draait om vet en bacteriën te verwijderen en doden.

 

spacer.pngOnderdelen uitnemen

In een vaatwasser zitten veel onderdelen die je kunt uitnemen en schoon kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan de bestekbakjes. Ook de onderste lade kun je het beste uitnemen. Zo kom je makkelijker bij de onderdelen onder de lade. Hier zit bijvoorbeeld ook de filter waar zich alle etensresten verzamelen. Spoel deze af onder de kraan, of laat hem even weken in wat (schoonmaak)azijn en maak hem eventueel schoon met een afwasborstel. Ook de sproeiarmen kun je uitnemen en afnemen met een sopje om ervoor te zorgen dat niets verstopt raakt en water met voldoende kracht kan rondsproeien.

 

Let hierbij ook op de rubbers die je vindt in de vaatwasser. Deze kun je het beste schoonmaken met een sopje van heet water en afwasmiddel. Ga met een doek langs alle rubbers om ervoor te zorgen dat deze goed schoon worden en dat er geen vieze resten in achterblijven.

Een schoonmaak programma

Verleng de levensduur van je vaatwasser door regelmatig een schoonmaakprogramma te draaien. Dit doe je een keer in de twee a drie maanden met speciaal hiervoor bedoelde tabletten. Deze kun je kopen in de supermarkt. Volg vervolgens de instructies op de tabletten op.

Daarnaast kun je, als je ervan houdt dat er met regelmaat een fris geurtje uit je vaatwasser opstijgt, een geurverfrisser gebruiken. Deze speciale parfumtabletjes zorgen ervoor dat jouw vaatwasser altijd lekker ruikt. Let er wel op: dit zijn alleen geurtabletten. Deze maken jouw vaatwasser niet schoon.

Een natuurlijke aanpak

Je kunt je vaatwasser natuurlijk ook schoonmaken met meer natuurlijkere schoonmaakmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan azijn. Niet alleen neutraliseert azijn eventuele schimmelvorming, het zorgt er ook voor dat geurtjes en kalk verdwijnen. Plaats hiervoor simpelweg een half kopje azijn in de vaatwasser en laat de vaatwasser draaien op het heetste programma.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...