Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

3088 weergaven

De vaatwasmachine is een fijn huishoudelijk apparaat. Het doet de afwas terwijl jij ondertussen andere dingen kan doen. Daarnaast heb je nooit meer weke handen van het afwassen in het warme afwaswater. Het klinkt dan ook logisch dat ruim 60% van de Nederlandse huishoudens een vaatwasmachine heeft. Het aanbod vaatwastabletten etc. is dan ook groot.

Welke typen vaatwasmiddelen zijn er?

Voor een schone en droge vaat heb je een reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en vaatwaszout nodig. De meeste huishoudens maken gebruik van all-in one vaatwastabletten. In all-in one vaatwastabletten zitten namelijk alle drie de ingrediënten.

Ook in all-in one vaatwascapsules zitten alle drie de ingrediënten. Als je een van deze twee all-in one producten gebruikt hoef je dus niet apart glansspoelmiddel en vaatwaszout toe te voegen. Dit is erg simpel en snel.

Daarnaast is er een classic vaatwastablet. Dit is een vaatwasmiddel zonder vaatwaszout en glansspoelmiddel. Dat houdt in dat je naast de vaatwastablet ook nog apart vaatwaszout en glansspoelmiddel in de vaatwasmachine moet doen.

Tot slot is er classic vaatwaspoeder. Ook hier is geen vaatwaszout en glansspoelmiddel aan toegevoegd, waardoor je dat ook in deze situatie apart moet toevoegen.

Wat moet in welk bakje?

In de deur van de vaatwasser zit een plastic klepje met daaronder een bakje waar een vaatwastablet, vaatwascapsule of vaatwaspoeder in kan worden gedaan. Naast het klepje zit een draaiknop of een smal klepje, deze kun je openen om glansspoelmiddel toe te voegen. Bij sommige vaatwasmachines kun je zelfs de stand van het glansspoelmiddel instellen (1, 2 of 3). Als de vaat nog niet goed droog is als de vaatwasmachine klaar is, kun je deze een of twee standen hoger zetten.

Tot slot zit er, als je de vaatwasser geheel opent, en de onderste lade naar voren haalt, een draaiknop voor het vaatwaszout. Deze kan best goed vast zitten, dus enige kracht is nodig!

Meestal is er voor het vullen van het vaatwaszout een trechter meegeleverd bij de vaatwasser. Mocht dit niet het geval zijn, of mocht u hem kwijt zijn, zijn er ook kleine pakken vaatwaszout die redelijk makkelijk schenken.

Als de indicatorlamp brandt dat het vaatwaszout op is, kan in een keer een kilo vaatwaszout in het vaatwaszoutreservoir worden geschonken. Overtollig water zal dan vanzelf uit het reservoir wegspoelen.

DSC08638.thumb.JPG.65a934a6512c12be6f8b7966c928e83e.JPG

Wat raadt de vaatwasmonteur aan?

De vaatwasmonteur die ooit mijn vaatwasser kwam installeren raadde mij aan om in ieder geval geen vaatwastabletten met een oplosbaar folie te gebruiken. Deze lossen niet altijd helemaal op, waardoor het in de leidingen gaat ophopen en tot verstoppingen kan leiden. Verwijder oplosbare folie daarom ook altijd van de vaatwastablet die je gaat gebruiken.

Ook gaf hij aan dat het eigenlijk nog het beste is om vaatwaspoeder, glansspoelmiddel en vaatwaszout te gebruiken.

Tot slot is het goed om eens in de maand de vaatwasser schoon te maken met een machinereiniger om achtergebleven etensresten en kalk te verwijderen. Op deze manier verleng je de levensduur van jouw vaatwasmachine, blijven er geen vieze geuren hangen in de vaatwasmachine en wordt de vaat goed schoon.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...