Ga naar inhoud

Welk vaatwasprogramma heb ik nodig?


Kieskeurig.nl

2861 weergaven

Een vaatwasser heeft vaak, naast het standaard programma, nog drie tot vijf extra programma’s. Welke van deze programma’s het beste is voor jouw vaat, is afhankelijk van een paar dingen. Bijvoorbeeld hoe vuil je vaat is en of het gaat om aangekoekt vuil of licht vuil. Ook je wens om energie te besparen speelt mee in welk vaatwasprogramma je nodig hebt.


iStock-939698116.thumb.jpg.6e45d2daa1d7e73720b5ce2ac7372b32.jpgSlim programma/automatisch programma

Dit programma is handig voor mensen die niet te veel willen nadenken over de vaat in de vaatwasser. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Vaatwassers die zijn uitgerust met een automatisch programma, zijn voorzien van verschillende sensoren. Deze sensoren scannen zelf de vuilgraad van de vaat en het beladingsgewicht. Op basis hiervan wordt de temperatuur, het waterverbruik en de intensiteit van het programma afgestemd. Het programma ziet ook zelf of er nog vuil water van de vaat af komt. In zo’n geval wordt er een extra spoelronde gestart. Daarom kun je met dit automatische programma niet bepalen hoe lang het duurt, omdat dit telkens kan verschillen.

 

Standaard programma

Het standaard programma is op veel vaatwassers ook het hoofdprogramma. Dit gebruik je voor standaard vaat die niet al te vuil is. Dus geen aangekoekte ovenschotels maar wel mokken, glazen en borden. Met een temperatuur tussen de 50 en 65 graden wordt gewone vaat prima schoon met dit programma.

 

iStock-469214836.thumb.jpg.b0c4ee9dd9f5c5dc97a5f65c0e67b294.jpgEco-programma

Wil je je vaat energiezuinig wassen? Dan zul je een beetje geduld moeten hebben. Eco-programma’s duren op welk apparaat dan ook altijd langer dan gewone programma’s. Omdat het grootste energieverbruik namelijk gaat zitten in het opwarmen van het water, maakt een eco-programma gebruik van minder heet water en gebruikt het programma ook minder water, maar kent het een langere spoelduur. Een eco-programma kan hierdoor met gemak 3,5 uur duren. Handig als je de vaatwasser aanzet voordat je naar bed gaat bijvoorbeeld.

 

Kort programma

Heb je een paar kopjes of glazen die alleen maar omgespoeld hoeven te worden? Dan volstaat het korte programma voor je vaat. Dit is alleen geschikt voor niet zwaar bevuilde vaat en duurt dan ook een stuk minder lang. De nadelen van dit programma zijn dat het een stuk minder energiezuinig is en dat de droogfase vaak wordt overgeslagen. Je zult dus hierna nog zelf even met een theedoek aan de slag moeten.

 

Intensief programma

Ook het intensieve programma verbruikt meer energie. Dit komt doordat het programma speciaal voor erg vuile vaat bedoeld is en het wast op een temperatuur van ongeveer 70 tot 75 graden. Dit programma is dus zeer geschikt voor aangekoekte ovenschalen of andere vuile vaat.

 

iStock-1329363954.thumb.jpg.aa3468b61d014f35624d1ae9c25ccfa2.jpgBehoedzaam programma

Heb je veel speciale glazen, zoals wijnglazen die in de vaatwasser moeten? Was deze dan op het behoedzame programma. Hiermee kun je al jouw speciale servies en glazen wassen zonder bang te zijn dat het beschadigd raakt. Het water heeft met dit programma namelijk een lagere temperatuur en een hogere hardheid.

 

Reinigingsprogramma

Het is ook van groot belang om regelmatig je vaatwasser schoon te maken. Zo voorkom je nare geurtjes in je vaatwasser of de kans dat je vaat niet schoon uit de machine komt. Hiervoor is het reinigingsprogramma bedoeld. Dit programma draai je zonder vaat en de machine spoelt zelf op een hoge temperatuur alle etensresten, zeepresten en bacteriën weg.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...