Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1353 weergaven

Een robotstofzuiger is voor velen een uitkomst. Het apparaat houdt immers zonder morren je vloeren stofvrij. In principe is het een ‘set-and-forget’-apparaat. Maar er zijn zeker nog wel wat tips voor te verzinnen!

De allereerste en belangrijkste tip is wat ons betreft: lees die meegeleverde handleiding! Alleen daarin tref je de specifieke mogelijkheden van jouw type en merk stofzuiger aan. Inclusief eventuele veiligheidsvoorschriften en dergelijke. Verder geldt dat een deel van de robotstofzuigers ‘smart’ is. Waarmee dan gedoeld wordt op ’t feit dat ze via wifi aan internet gekoppeld kunnen worden. Geef je om je privacy, dan is het wellicht een goede zaak om daar even goed over na te denken. Het is immers geen fijn idee als een hacker toegang krijgt tot bijvoorbeeld een op jouw zuiger gemonteerde camera. Met name bij goedkopere Chinese exemplaren is het met de beveiliging wat minder gesteld. Sommige internetrouters bieden de mogelijkheid tot het opzetten van een gescheiden gastnetwerk met een eigen Wifi-toegangspunt. Maak daar gebruik van als je smart home-spullen als een robotstofzuiger wilt koppelen aan internet. Daar los je niet het genoemde probleem van de camera mee op, maar je voorkomt wel dat een kwaadwillende via je stofzuiger toegang krijgt tot de rest van je thuis- of bedrijfsnetwerk.

Hoe zit het met trappen?

Robotstofzuigers zijn er in diverse prijsklassen. Zoals altijd geldt daarbij: alle waar naar z’n geld. De duurdere zuigers zijn vaak krachtiger en slimmer. Dat laatste is niet onbelangrijk, want daardoor zuigen ze effectiever en zijn ze beter in staat tot het ontwijken van objecten. De meer geavanceerde robotzuigers zijn voorzien van een arsenaal aan sensoren. Die bijvoorbeeld voorkomen dat het ding een trap af rijdt! Check in de handleiding of jouw exemplaar ook tegen trappen beschermd is. Indien niet, plaats dan een hekje of ‘leer’ de stofzuiger niet de trap af te rijden middels het plaatsen van een virtueel stopbord. Hoe dat precies werkt bij jouw type apparaat lees je weer in de al genoemde handleiding.

BF91D6A5-60D1-4A83-A1D3-CE4A3B781C4C.thumb.jpeg.de20b24ccbfcf98e9248451b58bada0d.jpeg

Trappen zijn niet per definitie de beste vrienden van robotstofzuigers. (Bron afbeelding: https://pixabay.com/photos/stairs-spiral-staircase-tower-4124005/)

Vervangt de robotstofzuiger het gewone stofzuigen volledig?

Verder geldt dat hoe goed een robotstofzuiger ook is, hij vooralsnog nooit voor 100% een normale ‘mens-bediende’ stofzuiger kan vervangen. Dat komt omdat hij simpelweg geen stof zuigt vanaf kabelbundels bijvoorbeeld. Die worden gezien als obstakel en dus vermeden. Ook de zuigkracht is minder dan die van een traditionele stofzuiger. Staat tegenover dat een robotzuiger continu lekker draadloos in de weer is om je vloer(en) stofvrij te houden. De hogere plekken bereikt een robotstofzuiger simpelweg niet. Wat afstoffen en soms eens stofzuigen van boekenplanken en dergelijk nog altijd noodzakelijk maakt.

Instellen via een app

De duurdere en meer geavanceerde robotstofzuigers maken het mogelijk om via een app op je smartphone en wifi allerlei zaken makkelijk te configureren. En bijvoorbeeld ook een weekschema voor stofzuigen op te stellen. Handig, want daarmee voorkom je dat je op een doordeweekse thuiswerkdag je nek breekt over een ineens opduikende stofzuiger!

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...