Ga naar inhoud

Stofzuigerzakken eruit en erin


Kieskeurig.nl

1492 weergaven

Stofzuigerzakken zijn bij de meeste stofzuigers een noodzakelijk onderdeel. Tenzij je een zakloze zuiger hebt, maar daar gaan we het nu niet over hebben.

Het plaatsen en weer verwijderen van een stofzuigerzak is geen al te complexe taak natuurlijk. Lees wel de handleiding even goed door als je een nieuwe stofzuiger voor het eerst in gebruik neemt. Tussen merken en typen onderling werkt het vaak net even anders. Verder geldt dat je merk- en merkloze zakken kunt kopen. Veelal bespaar je met de merkloze exemplaren heel veel geld. Maar: check wel of alles precies past. En als je de eerste keer voor een merkloos exemplaar kiest, controleer dan ook na de eerste paar zuigbeurten of het stof allemaal netjes in de zak wordt opgevangen. Je wilt namelijk geen stof in de motor zelf, terwijl geldt dat opzuigen en vervolgens weer uitblazen van stof helemaal ongezond is. Je krijgt dan namelijk een hele hoop fijnstof in de binnenlucht.

Stofzuigerzak met HEPA-filter

En nu we het daar toch over hebben: als je allergisch bent (of een longaandoening hebt) is het zaak om liefst een stofzuiger met ingebouwd HEPA-filter te gebruiken. Sommige stofzuigerzakken voldoen ook aan die HEPA-norm. Het betekent simpelweg dat allerlei potentiële allergenen met de uitgeblazen lucht worden geblazen. Want hoewel een stofzuigerzak natuurlijk geen stof doorlaat, is deze wel heel goed luchtdoorlatend. Er moet immers een stevige luchtstroom ontstaan voor voldoende zuigkracht. Daarbij wordt wel een concessie gedaan: om lucht door te laten moeten er microgaatjes in het materiaal van de stofzuigerzak zitten. Hoe groter die zijn, hoe meer grotere stofdeeltjes doorgelaten worden. Een HEPA-filter (of stofzuigerzak die aan de HEPA-filternorm voldoet) pretendeert ook de kleinste deeltjes zo veel mogelijk tegen te houden. Wat er dan weer voor zorgt dat jij niet met rode jeukogen hoestend en proestend door het huis loopt na een rondje stofzuigen.

Stofzuigerzakkenwinkels, sla je slag (soms)

Zoals altijd – we melden het nog maar even ten overvloede – geldt dat een stofzuiger van een bepaald merk en type een specifieke stofzuigerzak behoeft. Soms kunnen modellen uit een bepaalde serie dezelfde zak gebruiken. Maar vraag hoe dan ook altijd voor een passend exemplaar. Er zijn diverse (al dan niet online) winkels die zich specialiseren in stofzuigerzakken. Van het officiële merk, of merkloos (c.q. een eigen merk). Die laatste categorie hoeft niet per definitie slechter te zijn dan het origineel. Zoals we hierboven al schreven: kwestie van uitproberen. Wel geldt dat een merkloze stofzuigerzak mogelijk steeds van andere fabrikanten afkomstig is en dus niet bij elke keer dat je nieuwe koopt consistent in kwaliteit zijn. Een idee is, om als je een goed merkloos exemplaar treft, gelijk nog een paar sets meer aan te schaffen. Kun je weer een tijd vooruit!

Herbruikbare stofzuigerzakken, ook een optie

Een laatste handigheidje is de herbruikbare stofzak. Die kun je vaak wassen en vele keren opnieuw gebruiken. Ook hiervoor geldt echter: kijk of al het stof ook netjes in de zak blijft. Maar ook of de stofzuiger niet te heet wordt omdat er bijvoorbeeld een mindere luchtstroom ontstaat door een bepaalde zak. Die lucht wordt namelijk ook gebruikt voor het koelen van de motor!

54974AE0-A14E-412B-AB16-29CDB4EE508F.thumb.jpeg.5d4db330f93df8dc7e5d4ec3ae9fadb2.jpeg

Stofzuigen moet overal… (bron afbeelding: https://picryl.com/media/kuipers-uses-vacum-cleaner-in-the-jpm-36b6f4)

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...