Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

2509 weergaven

Ach ja, die goede oude kruimeldief: wie kent ‘m niet? We zetten eens wat handige tips en wetenswaardigheden voor je op een rij.

Toen Black & Decker in alweer 1970 z’n allereerste Kruimeldief (zie afbeelding hierboven, afkomstig van hier) introduceerde was dat een instant hit. De mini-stofzuiger voorzien van een oplaadbare batterij behoorde al snel tot een standaardhulpmiddel in vrijwel elk huishouden. Niet heel vreemd ook, want je kunt er meer mee dan alleen kruimels opzuigen. Ook in bijvoorbeeld een garage, hobbyruimte of desnoods de auto komt het ding best van pas. Wel is het opletten dat je geen licht ontvlambare stoffen en (of) vloeistoffen opzuigt. Maar dat geldt voor iedere stofzuiger natuurlijk.

Accu versleten, dus weggooien?

De accu in een kruimeldief (in het Engels trouwens Dust Buster geheten) zal ooit verslijten. In dat geval hoef je de kruimeldief zeker niet weg te gooien! Toegegeven: de ultragoedkope merkloze budget-exemplaren die je tegenwoordig overal en nergens kunt kopen kosten wellicht meer dan een accupakketje. Maar moet je daarom maar weer elektroschroot in omloop brengen? Handiger is het om gewoon dat accupakket te vervangen. Een onderdelenleverancier in on- of offline-vorm heeft accu’s voor alle soorten en maten kruimeldieven. Voor een duurder apparaat is het verstandig om een merk-accu aan te schaffen. Of je dat ook wilt voor een budget-zuiger is een afweging die je zelf moet maken. Let in ieder geval op als jouw kruimeldief een Lithium-accu aan boord heeft. Dit soort batterijen kan een enorme hoeveelheid energie opslaan. Gaat er iets mis met zo’n batterij, dan kan dat tot oververhitting, brand en soms zelfs een explosie leiden. Kies dus bij Lithium niet voor een onbekende Chinese fabrikant maar ga voor een vertrouwd merk.

A78A5929-6ED1-477F-90DB-7C9DDFA43DE7.thumb.jpeg.4db60cb6893c06cb45f5bf0165d878cc.jpeg

(Bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lithium_Thionyl_Chloride_Battery.JPG)

Met of zonder stofzuigerzak

Kruimeldief is trouwens de merknaam die Black & Decker aan de kruimelzuiger heeft gegeven en die mag niet door andere fabrikanten gebruikt worden. Kies je voor een echte Kruimeldief, dan kies je dus automatisch voor Black & Decker. Wat niet wil zeggen dat er geen andere merken zijn die soortgelijke en goede mini-stofzuigers in het assortiment hebben. Feitelijk zijn er twee hoofdtypen te onderscheiden: met en zonder stofzuigerzak. Zonder is natuurlijk wel zo makkelijk: kieper het ding gewoon leeg in de vuilnisbak en klaar. Maak af en toe het filter eens schoon en je hebt er geen omkijken naar. Dan is er feitelijk ook nog een derde categorie. Dat zijn de kruimeldieven die ook geschikt zijn voor het opzuigen van vloeistoffen. Die mogelijkheid moet dan wel heel expliciet op de verpakking en in de handleiding genoemd worden. Alleen dan kun je een omgevallen glas drinken rap van de tafel opzuigen.

Hoe laad ik een kruimeldief op?

Wat opladen betreft geldt eigenlijk dat het voor NiMH en Ni-cad-accu’s niet goed is als ze continu aan de lader zijn gekoppeld. Bovendien is het slecht voor ze als je ze oplaadt als ze niet bijna leeg zijn. Dat zorgt al snel voor een lagere capaciteit. Lithium-accu’s zijn wat dat betreft een uitkomst: die kun je bijladen wanneer je wilt. Wel geldt dat ze een minder aantal laadcycli hebben dan de andere soorten accu’s. In de praktijk zul je daar niet bijzonder veel van merken. Ook een Lithium-accu moet je niet continu aan een lader moet hangen. Gewoon zuigen tot het apparaat aangeeft dat ’t tijd is om weer eens geladen te worden. Laadindicator geeft aan ‘vol’? Dan de kruimeldief weer uit de lader halen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...