Ga naar inhoud

Een wasmachine heeft vaak dorst en dus is een aanvoerslang voor vers water noodzakelijk. Kopen en installeren is niet moeilijk, maar je moet wel op een paar dingen letten.

De aanvoerslang van je wasmachine is ook wel bekend als toevoerslang. Grote kans dat als jij je wasmachine hebt laten afleveren in aansluiten je er heel lang geen omkijken meer naar hebt. Maar na een verhuizing, of als je je nieuwe machine zelf wilt plaatsen zul je wellicht op zoek moeten naar een passende slang. Passend is hierbij het sleutelwoord. Te kort gaat – dat spreekt voor zich – praktische problemen opleveren. Veel te lang is ook niet handig, want dan loop je het risico dat de slang ooit bekneld raakt of dubbelknikt. Kortom: kies een lengte waarbij de toevoerslang niet strak als een snaar gespannen staat, maar ook niet half opgerold achter de wasmachine ligt. Hou er tevens rekening mee dat je je wasmachine nog eens naar voren moet schuiven als er een reparatie uitgevoerd moet worden.

Kies voor een waterstop

Monteren van de slang is makkelijk: er is voorzien in een schroefsluiting. Noem voor voor aanschaf merk en type van jouw wasmachine, om een compatibel exemplaar in handen te krijgen. Verder geldt dat er ook aanvoerslangen zijn die een ingebouwde waterstop hebben. Dat is ideaal als je niet al een waterstop direct aan de toevoerkraan hebt hangen. Is dat wel het geval, dan geeft zo’n dubbele stop alleen maar problemen. Heb je nog geen waterstop, dan is het absoluut aanbevelenswaardig om een slang mét waterstop te kopen. Gaat er dan eens iets mis (losschietende slang bijvoorbeeld), dan komt niet alles blank te staan. Het kleinood – ook wel bekend als aquastop – werkt simpel. Zodra er veel te veel water tegelijk doorheen stroomt sluit het apparaatje simpelweg en komt er geen druppel water meer uit. Een ongelimiteerde waterstroom kan optreden bij het al genoemde scenario van de losgeschoten slang. Of een intern defect in de wasmachine betreffende de waterinname. Gebruik zo’n ding, de kosten van waterschade wegen in geen enkel opzicht op tegen de aanschafprijs van een (slang met of losse) waterstop.

Bron afbeelding: https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=42652&picture=houses-flooded

Een waterstop voorkomt vervelende scenario’s.

Wat is de aanvoerslang en welke de afvoer?

Let trouwens goed op bij het aansluiten van de aanvoerslang van je wasmachine. Dit is de veelal ‘steviger’ aanvoelende slang voorzien van een schroefaansluiting. Je treft op een wasmachine ook nog een afvoerslang aan. Meestal een geribbeld, tamelijk buigzaam exemplaar voorzien van een beugelklem. Het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat je met kunst en vliegwerk slangen gaat verwisselen qua gebruik. Verder is het geen verkeerde gedachte om de aanvoerslang vooraf met een klein beetje teflonspray te besproeien. Dat maakt het vastdraaien net wat makkelijker. Na aansluiten draai je de toevoerkraan open (die had je toch afgesloten alvorens een eventuele oude slang los te koppelen…?) en kijk je goed of er nergens waterdruppels verschijnen rondom de aansluitingen aan zowel kraan- als machinekant. Niet? Dan is de missie geslaagd en kun je aan het wassen slaan!

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...