Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1182 weergaven

Het is sowieso verstandig om tanden te poetsen vóór het zoenen. Niet per se voor het behoud van het gebit, maar vooral voor de ervaring van je zoenpartner. Voor een zoenpartner is niets zo vervelend als een slechte adem of etensresten die zich tussen de tongen heen worstelen. Hoe zit het eigenlijk met tanden poetsen ná het zoenen?

iStock-872420776.thumb.jpg.2f59dcb89a71eae8bb911c436e00bf85.jpgWat gebeurt er tijdens het zoenen?

Zoenen, mits gewenst en met de juiste partner, is erg fijn en zorgt voor verbinding. Tijdens het zoenen neemt het stresshormoon (cortisol) af en komt het gelukshormoon (endorfine) vrij. Daarnaast gebeurt er ook van alles in de mond tijdens het zoenen.

Bij het zoenen maak je bijvoorbeeld extra veel speeksel aan en wissel je in 10 seconden zo’n 80 miljoen bacteriën uit met je zoenpartner. Sommige bacteriën komen in elke mond voor, de rest is per persoon verschillend.

De samenstelling van speeksel van partners komen meer met elkaar overeen dan de samenstelling van speeksel van willekeurige personen.

De bacteriën die je met elkaar uitwisselt zijn vaak onschuldig en zorgen voor een goede weerstand. Wel moet je oppassen voor het oplopen van de ziekte van Pfeiffer en een koortslip.

Tanden poetsen vóór of ná het zoenen?

Voor je zoenpartner is het fijn om in ieder geval je tanden te poetsen vóór het zoenen. Je wisselt je speeksel uit en het is voor de zoenpartner fijn dat het fris ruikt en smaakt. Daarnaast is het prettig als in het speeksel geen broodkruimels of andere voedselresten rondzwerven.

Als je je tanden poetst voor het zoenen, kun je zelfs even kort met de tandenborstel over je lippen poetsen. Dan scrub je de dode huidcellen en velletjes weg en worden je lippen lekker zacht.

Tanden poetsen na het zoenen is niet per se nodig. Het kan geen kwaad, zeker niet als je beide je tanden hebt gepoetst voor het zoenen. Mocht je het toch vervelend of onfris vinden, kun je natuurlijk altijd een keer extra je tanden poetsen na de zoensessie. Verder is het vooral belangrijk dat je je tanden minimaal 2 keer per dag grondig poetst, in ieder geval ’s avonds voor het slapengaan.

Voordelen van zoenen voor het gebit

Speeksel houdt je tanden en tandvlees gezond, het helpt namelijk om bacteriën weg te spoelen en verkleint hierdoor de kans op tandplak en gaatjes. Bij zoenen gaat de speekselproductie omhoog, dit heeft dus een positief effect op het gebit.

Daarnaast zitten in speeksel veel mineralen. Deze mineralen beschermen het tandglazuur en voorkomt tanderosie.

Tot slot is nog een bijkomend voordeel van zoenen, dat het zuurgraad in de mond op het juiste niveau wordt gehouden.

Kortom het is voor iedereen fijn als tanden worden gepoetst vóór het zoenen. Ná het zoenen maakt het niet zoveel uit. Voor de rest heeft zoenen vooral positief effect op de weerstand én het gebit.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...