Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1961 weergaven

Het moment dat mijn tandarts mij aanraadde om mijn tanden elektrisch te gaan poetsen staat nog helder op mijn netvlies. De reden dat het mij werd aangeraden was de hoeveelheid tandplak dat op en tussen mijn tanden zat.

Naast mijn eigen tandarts, raden ook de meeste andere tandartsen en mondhygiënisten aan om tanden elektrisch te poetsen. Wat is hier de reden van? En heeft een elektrische tandenborstel dan echt zoveel voordelen ten opzichte van een normale handtandenborstel?

Voordelen van een elektrische tandenborstel ten opzichte van een handtandenborstel

Een aantal voordelen van tanden poetsen met een elektrische tandenborstel zijn: dat het meer tandplak verwijderd, poetsen op lastige plekken gaat makkelijker en beter, het is makkelijker in gebruik en kost minder moeite, het vermindert tandvleesproblemen en bijna alle elektrische tandenborstels beschikken over een timer van 2 minuten.

iStock-1179327549.thumb.jpg.cb5be8df505337fd6340a1880fea92cf.jpgVerwijdert tandplak beter

De elektrische tandenborstel verwijdert (zo’n 2 keer) meer tandplak dan een handtandenborstel. Dit komt met name door de rotatiesnelheid. Deze snelheid is met een handtandenborstel niet te evenaren.

Komt beter op lastige plekken

Doordat de kop van een elektrische tandenborstel vaak kleiner is dan die van een handtandenborstel, komt deze op lastig te bereiken plekken. Met een ronde borstelkop kom je zelfs gemakkelijk bij de achterste kiezen. Daarnaast hoef je de borstel niet heen en weer te bewegen als je met de borstelkop de lastige plekken bereikt, omdat de borstel zelf roteert en het tandplak verwijderd.

iStock-476459489.thumb.jpg.4f3a2e76c836b71c76d21e7a1363dd56.jpgMakkelijker in gebruik

Doordat je met een elektrische tandenborstel de poetsbewegingen niet zelf hoeft te maken, kun je je beter concentreren op de poetstechniek. Je zet hem namelijk op de tand of kies, zonder heen en weer te bewegen en verplaatst elke keer een stukje opzij totdat je alle tanden en kiezen zowel buitenkant, binnenkant als bovenkant hebt gepoetst.

Het vermindert tandvleesproblemen

Met een handtandenborstel kun je al snel te hard poetsen waardoor het tandvlees gaat irriteren. In de meeste elektrische tandenborstels is een korte ‘stop’ ingebouwd op het moment dat je de tandenborstel te hard tegen het gebit drukt. Op deze wijze wordt je gewaarschuwd en leer je minder ruw te poetsen.

iStock-1308568464.thumb.jpg.07678b3bae05ddb574f87b10a213d9bc.jpgZe hebben doorgaans een timer

Tandartsen raden aan om 2x per dag minimaal 2 minuten te poetsen. In elektrische tandenborstels zit vaak een puls die aangeeft dat de 2 minuten zijn verstreken. Bij hele geavanceerde elektrische tandenborstels is zelfs een apart klokje meegeleverd of kun je de poetstijd zien in een app.

Voordelen van een handtandenborstel ten opzichte van een elektrische tandenborstel

Hier kan ik heel kort over zijn, dat is namelijk alleen de prijs. Waar je voor een elektrische tandenborstel minimaal een paar tientjes kwijt ben, betaal je voor een handtandenborstel slechts een paar euro. Zelfs voor een nieuwe opzetborstel voor een elektrische tandenborstel betaal je al snel meer dan voor een handtandenborstel.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...