Ga naar inhoud

Wat betekenen de verschillende ovensymbolen?


Kieskeurig.nl

7604 weergaven

Ovens staan vol met icoontjes, die de verschillende functies aanduiden. Jammer genoeg is de betekenis van die icoontjes of symbolen niet altijd meteen duidelijk. Wij zetten daarom graag alle ovenfuncties en de bijbehorende symbolen op een rijtje.

Symbolen = functies

De symbolen op de (draai)knoppen van je oven komen overeen met bepaalde standen of functies, zoals bijvoorbeeld boven- en onderwarmte. Wij zetten hieronder de meest veelvoorkomende functies op een rijtje.

Onderwarmte = enkele streep onderaan

De stand voor onderwarmte is vaak te herkennen aan het icoontje met een enkele, horizontale streep onderaan. Bij de stand voor onderwarmte wordt alleen het verwarmingselement onderin de oven gebruikt.

onderwarmte.png.bae1051a319d9e0c967984dff880c56f.png

Bovenwarmte = enkele streep bovenaan

De stand voor bovenwarmte wordt vaak aangeduid met een enkele horizontale streep bovenaan in het icoontje. Het symbool lijkt op dat voor enkel onderwarmte, maar kent dus een andere plaatsing van de streep. Kies je voor de stand voor bovenwarmte dan wordt alleen het verwarmingselement bovenin de oven gebruikt

bovenwarmte.png.0ac3f222e0e8c0f74023a76bb0ff6e23.png

Boven- en onderwarmte = twee strepen

De stand voor boven- en onderwarmte combineert de aparte standen voor onderwarmte en bovenwarmte. Deze stand gebruikt dus beide verwarmingselementen, boven- en onderin de oven. Dat zie je ook terug in het icoontje voor deze ovenstand: twee horizontale strepen boven elkaar.

bovenenonder.png.a958200736a26c30580f1585cfbd4db5.png

Hetelucht = een ventilator

Het symbool voor de heteluchtstand van je oven is gelukkig goed te herkennen. Deze stand wordt namelijk uitgedrukt met een ventilator. En dat is heel logisch: bij de heteluchtstand wordt de hete lucht van de verwarmingselementen door een ventilator rond geblazen door de ovenruimte.

2137836035_hetelucht.png.f93d88a2660d9ab40c833f5550edcba9.png

Grill = zigzaggende strepen

Tegenwoordig beschikken veel ovens over verschillende grillstanden. Wil je de gehele grill inschakelen? Dan moet je het icoontje met een grote zigzaggende lijn bovenin hebben. Is er ook een symbool met een kleinere lijn? Daarmee schakel je de grill slechts gedeeltelijk is. Sommige ovens hebben ook nog een circulatiegrill. Hierbij gebruikt de oven afwisselend de grill en de ventilator. Het icoontje drukt die combinatie uit via een ventilator met daarboven een zigzaggende streep. We vertellen je onderaan meer over dit soort combistanden.

grill.png.1ebc9d849a0d8055dd4e6580c08cc940.png

Stoom = wolkjes

Heeft jouw oven een stoomfunctie? Je herkent de stoomfunctie aan het icoontje met een aantal wolkjes. Het gaat meestal om drie wolkjes boven elkaar. Deze wolkjes zijn een verwijzing naar de waterdamp die de stoomfunctie gebruikt.

Magnetron = golvende strepen

Combi-ovens kennen naast hun ovenfuncties ook nog een magnetronfunctie. Je herkent deze magnetronfunctie aan het icoontje met de drie golvende lijnen.

magnetron.png.8c1b477694f9d402291bf2e9efe017cd.png

Eco-functie

Dan nog de eco-functie. Helaas gebruiken verschillende fabrikanten verschillende symbolen om de eco-functie aan te duiden. Vaak staat er echter simpelweg het woord ‘eco’. 

dish-meal-food-golden-cooking-produce-776095-pxhere_com.thumb.jpg.e9af24379e32af8edb30f29e984818a1.jpgCombinaties van functies

We vertelden je hierboven al over de circulatiegrill, die de grillstand combineert met de heteluchtstand. Tegenwoordig zie je steeds meer van dit soort gecombineerde functies op ovens terug. Het gaat dan bijvoorbeeld om een pizzafunctie, waarbij onderwarmte met hetelucht worden gecombineerd om te zorgen voor een extra krokante bodem. Nog een combifunctie: de crisp-functie. Voor deze functie worden de grillstand en de magnetronstand gecombineerd, zodat je voedsel toch een krokante buitenkant krijgt. Helaas zijn er geen eenduidige symbolen om deze combifuncties mee uit te drukken. Twijfel? Raadpleeg dan vooral eerst de handleiding van je oven.

Hier lees je meer over de verschillende soorten ovens.

 

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...