Ga naar inhoud

Welke verschillende soorten ovens zijn er?


Kieskeurig.nl

1420 weergaven

Welke soorten ovens zijn er eigenlijk? We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje. We bespreken daarbij: conventionele ovens, heteluchtovens, stoomovens en combi-ovens. Tot slot gaan we kort in op het verschil tussen een inbouwoven, een vrijstaande oven en een fornuis.

De elektrische oven

De elektrische oven, ook wel eens de conventionele oven genoemd, maakt gebruik van boven- en onderwarmte. Boven en onder in de oven vind je verwarmingselementen die de oven op temperatuur brengen. Tegenwoordig kun je de boven- en onderwarmte vaak apart van elkaar instellen. Een elektrische oven is een prima keuze als je voornamelijk taarten of andere platte gerechten wilt bakken.

sweet-dish-meal-food-produce-breakfast-516011-pxhere_com.thumb.jpg.b8ac3f537d2242dbfd07678c2fe752ae.jpg

De heteluchtoven

Net als een elektrische oven maakt een heteluchtoven ook gebruik van verwarmingselementen boven en/of onder in de oven. De hete lucht wordt vervolgens verspreidt door een ventilator in de oven. Dankzij de circulatie van de hete lucht heeft de oven overal dezelfde temperatuur. Dat betekent dat je op verschillende hoogtes in je oven kunt bakken. Dat is bijvoorbeeld handig als je meerdere gerechten tegelijkertijd wilt klaarmaken. Ook kun je in een heteluchtoven grotere gerechten klaarmaken, omdat je niet aan het midden van de oven gebonden bent.

De stoomoven

Een stoomoven heeft stoomfunctie. Deze functie verhit water, waardoor het omgezet wordt in waterdamp. Met die waterdamp wordt je voedsel bereidt. De oven produceert vaak alleen in het begin waterdamp, waarna de heteluchtfunctie het overneemt. Het idee van een stoomoven is dat smaak- en voedingsstoffen beter bewaard blijven. De meeste mensen gebruiken hun stoomoven (of de stoomfunctie op hun combi-oven) om groente en vis te bereiden.

De combi-oven

Een combi-oven combineert ovenfuncties met een magnetronfunctie. Het gaat dan meestal om verschillende ovenfuncties (onder- en bovenwarmte, hetelucht, grill, etc.) en een kleiner aantal magnetronfuncties. Een combi-oven kan uitkomst bieden als je een kleine keuken hebt: je hoeft immers maar één enkel apparaat te kopen.

Dat een combi-oven niet hetzelfde is als een combimagnetron laten we je in dit artikel zien.

Welke oven is de beste voor jou?

Nu je weet welke verschillende soorten ovens er zijn, kun je nadenken over welke oven de beste voor jou is. Wanneer je voornamelijk taarten en pizza’s wilt bakken, kun je zoals gezegd vaak volstaan met een conventionele oven. Wil je meerdere gerechten kunnen bakken, zoals grote ovenschotels, dan heb je mogelijk meer aan een heteluchtoven. Gelukkig is een heteluchtoven eigenlijk ook altijd uitgerust met een stand voor boven- en onderwarmte. Een stoomoven werkt zoals gezegd met waterdamp. Er komen steeds meer combi-apparaten op de markt, die verschillende functies combineren.

Lees in dit artikel meer over de verschillende ovenstanden en de bijbehorende symbolen.

sweet-dish-meal-food-produce-kitchen-797986-pxhere_com.thumb.jpg.8b0ad6e3d90330a51f2315f5f182b7a3.jpg

Inbouwoven, vrijstaande oven of fornuis?

We kijken tot slot nog even naar het verschil tussen een inbouwoven, een vrijstaande oven en een fornuis.

Een vrijstaande oven is een losse oven, die je overal kunt neerzetten. Je vindt het apparaat in verschillende formaten, zo zijn er ook hele kleine vrijstaande ovens. Een inbouwoven kun je daarentegen netjes in je keuken wegwerken. Je kunt zelf bepalen op welke hoogte je dat doet. Tot slot dan nog het fornuis. In een fornuis worden een oven en een kookplaat gecombineerd in hetzelfde apparaat.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...