Ga naar inhoud

Koelkast of niet: zo bewaar je groente en fruit het beste


Kieskeurig.nl

3414 weergaven

Eten weggooien is natuurlijk hartstikke zonde. Zeker als je dat had kunnen voorkomen! Het goed bewaren van je groente en fruit helpt je voedselverspilling tegengaan. Hoe je dat thuis het beste doet, vertellen we je in dit artikel.

iStock-618629954.thumb.jpg.695ed2cc7ca14fe6bbb7a72f7442ca4b.jpgHoe moet het precies?

Zoveel mensen, zoveel meningen. Er bestaat daarom behoorlijk wat discussie over het zo goed mogelijk bewaren van groente en fruit. Zo zegt de één dat je een tomaat het beste in de koelkast kunt leggen, terwijl de ander zweert bij een keukenkastje. En hoe zit dat met appels? Of komkommers?

Waarom het goed bewaren belangrijk is

Goed uitzoeken waar je groente en fruit het beste kunt bewaren, is belangrijk. Zo helpt het je om je etenswaren zo lang mogelijk lekker en vers te houden. En dat betekent dat je de producten minder snel weg hoeft te gooien. Bij veel groente en fruit gaat de kwaliteit behoorlijk achteruit als je de producten niet op de juiste plek bewaart.

De eerste vuistregel

Nu hoef je bij het opbergen van je boodschappen heus geen uitgebreide handleiding bij de hand te houden. Over het algemeen is er namelijk een heel handige vuistregel: wat in de de supermarkt gekoeld wordt bewaard, kun je thuis ook het beste koel bewaren. Voor iedereen die toch iets dieper op de materie in wil gaan, zetten we hieronder het bewaaradvies voor een aantal soorten groente en fruit op een rijtje.

Deze groente moet in de koelkastiStock-157330429.thumb.jpg.41450fd902d7fdaf905ea8f6579a5453.jpg

Laten we wat specifieker ingaan op een aantal categorieën groente. Te beginnen met groente die je in de koelkast bewaart. Bladgroente, koolgroente en voorgesneden groente bewaar je in de koelkast. Bij voorkeur in de groentelade. De groentelade heeft vaak een andere temperatuur dan de rest van de koelkast. Onderin de koelkast is het namelijk het koudst en is de vochtregulatie het beste.

Deze groente moet niet in de koelkast

Vruchtgroente, zoals tomaten en komkommer, kun je juist beter niet in de koelkast bewaren. Deze groenten zijn kwetsbaar, zodat kou ze geen goed doet. Sterker nog: de kou beschadigt de groenten en zorgt bijvoorbeeld voor beurse plekken. Zonde!

iStock-831053534.thumb.jpg.fb6c2361af48cbecd2b5a684af2c76b4.jpgKoelkast mag, maar liever op een koele, droge en donkere plek

Tot slot dan zogenoemde wintergroente, zoals wortels en knolselderij. Ook deze hoef je niet per se in de koelkast te bewaren. De lucht in de koelkast is eigenlijk te vochtig voor deze soorten groenten. Bewaar ze bij voorkeur op een koele, droge en donkere plek in huis, zoals in de bijkeuken. Daar blijven deze groenten langer vers. Heb je geen geschikte plek en loopt de temperatuur op? Kies dan toch voor de koelkast.

 

hospitality-fridge-hand-door-refrigerator-invitation-1456091-pxhere_com.thumb.jpg.60859359a20293aae4fdfbfa0597fef4.jpg

Zo bewaar je fruit het beste

Tot slot dan nog fruit. Zacht fruit, zoals frambozen en druiven, bewaar je in de koelkast. Hardere fruitsoorten, zoals sinaasappels en meloenen, bewaar je in de fruitschaal. De fruitschaal zet je bij voorkeur wel neer op een wat koelere, donkere plaats.

Bonustip: groente die je buiten de koelkast bewaart, kun je het beste in een aparte schaal leggen en dus niet op de fruitschaal.

 

Gebruik de vershoudfuncties op je koelkast

Koelkasten worden steeds vaker uitgerust met nieuwe technologieën en functies, die je helpen om je groente en fruit langer vers te houden. Denk dan aan het gebruik van verschillende compartimenten, die je een eigen temperatuur en luchtvochtigheid kunt meegeven. Ook houden veel koelkasten de temperatuur tegenwoordig een stuk constanter. Dat werkt bijvoorbeeld met een systeem dat koude lucht uitblaast wanneer je de deur opent.

1 reactie


Aanbevolen reacties

Als je een goede koelkast heb met groenteladen kun je daar prima tomaten e.d. in bewaren, doen wij al jaren en ze blijven weken lang goed op 4°.

 

aangepast door HereIsTom
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...