Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1543 weergaven

Een tablet leent zich bij uitstek voor digitaal teken- en schetswerk. Mits voorzien van de juiste apps heb je altijd een arsenaal aan virtueel teken- en schildergereedschappen bij de hand. Mocht je plots overvallen worden door een vlaag van inspiratie, dan kun je meteen aan de slag.

Tekenen en schilderen op je tablet is goed te doen. Daarbij gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat dit pas echt lekker werkt op tablets waarvoor én goede en veelzijdige apps voor deze klus beschikbaar zijn én ondersteuning voor een nauwkeurige tekenpen aanwezig is. Feitelijk ontkom je dan eigenlijk niet aan een iPad van Apple. Geen nood: inmiddels ondersteunen ook de ‘basis-iPad’s’ de huiseigen Apple Pencil, dus extreem veel geld hoeft een voor tekenwerk ingezette iPad je inmiddels ook niet meer te kosten. Wil je serieus stevig gaan tekenen, dan is er eventueel ook nog de ‘grootformaat’ iPad Pro, maar daar betaal je dan ook serieus geld voor. Onder de streep levert ook dan de switch van ‘real life’ tekenen en schilderen naar de elektronische versie al snel een besparing op. Je hoeft immers geen verdere tekenmaterialen meer te kopen.

App als tekendoos

De basis van succesvol tekenen en schilderen wordt gevormd door de keuze van een daarvoor ontworpen app. Er zijn er in de app store vele te vinden. Daarbij moet je onderscheid maken tussen (pure) fotobewerkers en echte tekenpakketten. Die laatste bieden veelal veel meer mogelijkheden op het vlak van pennen, potloden, kwasten, papiersoorten en meer. Een app als Photoshop voor de iPad biedt het beste van beide werelden. Affinity Designer is – zoals de naam al doet vermoeden – een veel meer voor tekenen en ontwerpen bedoelde app, waarin je je volledig uit kunt leven. Nadeel van deze beide apps is dat ze extreem veelzijdig zijn, maar ook een relatief hoge leercurve kennen. Wil je je liever concentreren op het tekenwerk zelve, check dan zeker ook de apps Sketches Pro en Procreate eens!

076CE42D-A219-4FEF-B496-7CB8979B3690.thumb.jpeg.ab574233a32f85b169026a24b461a12f.jpeg

Affinity Designer in actie

Digitale pen

Goed gereedschap is het halve werk, en dat gezegd is er niet voor niets. Tuurlijk kun je met je vinger op het scherm van je tablet tekenen. Maar dan blijft het bij niveau ‘vingerverven’, in digitale uitvoering. Wil je echt serieus gaan tekenen en schilderen, dan is een goede digitale pen onmisbaar. In het geval van de iPad is de Apple Pencil dan de meest logische keuze. Dit apparaatje gedraagt zich als een levensechte pen. Drukgevoeligheid maakt dat harder drukken ook zwaarder aangezette lijnen oplevert. Schuin houden zorgt voor bredere vegen. Feitelijk is het daarmee een penceel, pen en potlood in één. Het voelt verrassend ‘echt’ aan allemaal. Voor de puristen bestaan er speciale covers en beschermfolies die je op het scherm plakt en tijdens tekenwerk nog meer als echt papier aanvoelen.

Android

Vanzelfsprekend kun je ook met op Android draaiende tablets tekenen. Het is wel moeilijk om daar een algemeen recept voor te geven. Lang niet alle Android-tablets ondersteunen (goede en nauwkeurige) pennen, bijvoorbeeld. Dan is er minder keuze aan kwalitatief hoogwaardige teken- en schilder-apps. Mooi is bijvoorbeeld deze. Last but not least varieert de snelheid van Android-tablets enorm. Wil je vloeiend tekenen, dan moet je kiezen voor een wat sneller exemplaar met een fatsoenlijke schermkwaliteit. En dan ontlopen de prijzen van Android-tablets en iPad’s elkaar niet tot nauwelijks meer (en kunnen ze al snel in het voordeel van de iPad uitvallen zelfs!). 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...