Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

3001 weergaven

Je kunt tablets met een ingebouwd mobiel modem kopen. Kwestie van een SIM-kaart in het daarvoor bestemde slot prikken en je bent online. Maar is het echt zinvol om extra geld aan deze optie te besteden?

Tablets zijn er veelal in wifi-only uitvoering of wifi plus mobiel internet. In het laatste geval is een datamodem ingebouwd. Feitelijk ontstaat met zo’n tablet een complete zij het vanwege ’t grote formaat wat onhandige smartphone. Zou je de SIM-kaart van je smartphone in zo’n tablet prikken, dan ben je direct online en kun je zelfs bellen. Mits je natuurlijk een abonnement bij een mobiele provider inclusief data hebt afgesloten. Op zich klinkt het natuurlijk heel mooi, zo’n tablet met ingebouwd mobiel modem. De eerste ‘maar’ is echter dat zo’n tablet al gauw €100 of meer duurder is dan de standaarduitvoering zonder deze optie. Tel daarbij op dat je voor je tablet-internet vervolgens een apart data-abonnement af moet sluiten. Dat gaat maandelijks natuurlijk in de papieren lopen.

E4609BDB-CF7C-4EF8-8918-9CF3666CFEF9.thumb.jpeg.f0e9c66c8f93a386b90969f627cba353.jpeg
Smartphone als hotspot

Je kunt je afvragen of je tegenwoordig nog een tablet met mobiel modem nodig hebt. Immers: dat zit ook al in je smartphone. En daarvan kun je je internetverbinding delen door een mobiele hotspot op te zetten. Dat kan met zowel iPhones als op Android gebaseerde telefoons. Koppel je daar vervolgens je tablet aan, dan heb je ook internet onderweg op een wifi-only tablet. Scheelt je in ieder geval die €100 meer aan tablet-aanschafkosten. Extra voordeel van de weg via de smartphone is, dat veel mensen die na een jaar of twee vervangen voor een recenter exemplaar. En daarin tref je meestal een sneller mobiel modem aan. Tablets gaan meestal langer mee – zeker de iPad’s met vrij lange ondersteuning voor updates. Daar loop je dus mogelijk net weer wat achter wat de capaciteiten van je mobiele modem betreft.

Nadeel van smartphone als hotspotiStock-688944826.thumb.jpg.d36395872b93797d58a6b816e5d42340.jpg

Nadeel van je smartphone als hotspot gebruiken is, dat de batterij van het toestel (flink) sneller leeg raakt. In tablets zit veelal een stuk steviger accu verwerkt. Dat kan een reden zijn om toch voor een tablet met mobiel modem te kiezen. Je hebt dan voor je werk onderweg, mobiele presentaties, vergaderingen enzovoort altijd een eigen, onafhankelijk met internet verbonden tablet bij de hand. Terwijl je niet bang hoeft te zijn voor een lege telefoon na een werksessie. Ben je op zoek naar een tablet met ingebouwd mobiel modem, dan is het zaak om te letten op wat de mogelijkheden daarvan zijn. 4G is tegenwoordig echt het minimum dat het onderdeel moet ondersteunen. Duurder maar een stuk toekomstzekerder is 5G. Ook is 5G met name in stedelijke omgevingen – ietwat afhankelijk van de omstandigheden - een stuk sneller dan 4G. Vooral voor het up- en downloaden van grotere bestanden, bekijken van video enzovoorts erg fijn.

Let wel op dat je een abonnement met een ruimere of beter nog onbeperkte databundel afsluit voor je tablet. Dat is vooral van belang als je dit apparaat serieus voor werk gebruikt en veel online aan de slag bent, inclusief videovergaderen en dergelijke.

iStock-464646998.thumb.jpg.a187be2f4beea43efc953d666bf44be5.jpgHet alternatief: een mifi

Tot slot is er nog een ‘plan c’ wat mobiel dataverkeer betreft: een mifi. Dit is een portable op een accu werkende mobiele wifi-router. Het is een compact apparaatje dat overal en altijd wel een plek vindt. Voordeel daarvan is dat je gewoon altijd je eigen wifi-netwerk bij je hebt en je ieder apparaat met wifi aan boord kunt koppelen. Vanzelfsprekend geldt ook dan weer dat je een mobiel data-abonnement af moet sluiten.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...