Ga naar inhoud

Fabels en feiten over opladers


Kieskeurig.nl

3439 weergaven

Werkt een officiële oplader beter en wat is een snellader precies? Er is veel onduidelijkheid rondom opladers voor smartphones en tablets. We zetten de fabels en vooral feiten voor je op een rij!

iStock-493540036.thumb.jpg.522fb6ae7ab6ab0c722558553a32a75c.jpgEen officiele oplader werkt beter

Feit. Er zijn allerlei soorten en typen opladers in omloop. Wil je honderd procent op safe spelen, gebruik dan de lader die met je toestel is meegeleverd. Daarvan weet je zeker dat het allemaal naadloos met elkaar samenwerkt. Apple is gestopt met het meeleveren van laders voor z’n nieuwere modellen iPhones. Goed nieuws eigenlijk, want iedereen heeft de afgelopen decennia ongetwijfeld een berg aan telefoonladers verzameld. De afgelopen jaren is er min of meer standaardisatie ontstaan wat de laders betreft. In principe kunnen laders van tot een paar jaar terug allemaal normaal (‘traag’) laden. We hebben het dan wel over laders met een standaard USB-aansluiting waarin je een kabel naar wens kunt prikken. Over het algemeen geldt dat die ook redelijk universeel inzetbaar zijn. Zo kun je meestal een iPhone-lader moeiteloos gebruiken – in geval van nood – om je Android-toestel bij te tanken. Enige vereiste is dat je een USB naar micro-USB-kabel bij de hand hebt. Ook autoladers zijn wat dat betreft lekker veelzijdig: ze kunnen meestal overweg met alle relatief moderne toestellen.

iStock-1301198646.thumb.jpg.e641d63de800007d0b5b7e0e26f910b9.jpgSnelladers bestaan niet

Fabel. Een van de nieuwere technieken die zowel lader als op te laden apparaat moeten ondersteunen is snelladen. Een microcontroller in de lader communiceert met het aangesloten apparaat en vraagt alle laadparameters op. Aan de hand daarvan wordt bepaald welke laadspannings- en stromen gebruikt mogen worden. Bovendien kan het opladende toestel aangeven wanneer het tijd wordt om op een rustiger tempo ‘af te romen’ qua lading. Wel geldt dat bij dit soort snellaadtechnieken je lader qua communicatieprotocol compatibel moet zijn met het apparaat. Een fabrikant als Qualcomm heeft voor Android-toestellen QuickCharge ontwikkeld. Daarvan bestaan inmiddels verschillende versies. Als jij een lader koopt, moet je checken met welke versies van QuickCharge (QC) jouw toestel overweg kan (en ook de versies van de lader natuurlijk). Als dat overeenkomt zit je goed en gaat het laden snel. Bezitters van een iPhone moeten voor aanschaf van een lader checken of het beoogde exemplaar expliciet snelladen van die telefoon ondersteunt. Zo ja, dan kan er eigenlijk niks mis gaan. Handige tip: met je iPad-lader kun je je iPhone ook al sneller laden (als je een iPad-lader en kabel met Lightning-aansluiting hebt).

 

609EE8AC-4855-48CC-B89E-A0F363C3F67E.thumb.jpeg.c5ab00633367a90b890d62b1a4863603.jpegEen USB-C aansluiting zorgt voor snellere overdracht van gegevens

Fabel. Tenminste. Het is deels onjuist. USB-C-laders zijn – helaas – wat gecompliceerder. En het gekke is dat dat niet eens met de lader te maken heeft, maar met de gebruikte kabel! Wil je snelladen, dan moet je expliciet een snellaadkabel kopen. Dat staat veelal duidelijk op de verpakking vermeld gelukkig. Wat daar een heel stuk minder duidelijk op vermeld staat, is dat deze kabels vaak een trage doorvoersnelheid van gegevens hebben! Om geld te besparen kiezen fabrikanten er namelijk voor om de minder afscherming (en dus goedkopere) USB 2.0-versie te gebruiken voor gegevens. Verre van handig: heb je een snelle laadkabel, kun je er nauwelijks mee syncen. Wil je allebei, dan kan dat maar dat vergt wel enig speurwerk en goed de kleine lettertjes op de verpakking uitpluizen. Verder geldt dat een snellaadkabel een chip aan boord moet hebben die de maximale laadstroom bepaalt. Een stevige lader met een tablet of laptop die ook overweg kan met een stevige laadstroom, wordt niet op volle snelheid geladen als de kabelchip de boel beperkt. Tegelijkertijd is die chip heel belangrijk, want deze beschermt zowel lader als apparaat tijdens calamiteiten. Helaas ontbreekt ie de allergoedkoopste merkloze budgetkabels soms, wat vervelende gevolgen kan hebben. Je weet wel: goedkoop is duurkoop!

Benieuwd naar of het slecht is om je oplader in het stopcontact te laten zitten? Lees het hier.

Welk feit of fabel was voor jou een verrassing?

1319821610_KieskeurigCommunity-aanjaagblokonderartikel-topicenblogcommunitymetcommunitybeeldmerk.thumb.png.9bca5a7134f513ce4b26a0c59377225a.png

  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...