Ga naar inhoud

Is het slecht om de oplader in je stopcontact te laten zitten?


Kieskeurig.nl

7002 weergaven

De oplader van je smartphone, tablet of ander mobiel apparaat behoort tot de meest essentiële apparaten in het dagelijks leven tegenwoordig. Hoe behandel je dat ding? Kun je hem bijvoorbeeld de hele dag in je stopcontact laten zitten?

iStock-1272375030.thumb.jpg.c2f05a0ac50ae06b47576fbe308fa7e4.jpgOpladers en de intern gebruikte technieken zijn in met name de afgelopen tien jaar veel meer geworden dan een ‘simpele’ voedingsadapter. De meesten beschikken over een ingebouwde microcontroller die – in ‘overleg’ met je smartphone of tablet – de accu daarin zo geoptimaliseerd mogelijk oplaadt. Overladen – wat bij de oudere telefoons van weleer kon gebeuren – is bij daardoor bij moderne toestellen eigenlijk niet meer mogelijk. Het is daarbij wel van belang dat je de originele lader van jouw toestel gebruikt. Raak je die ooit kwijt, dan is het zaak om niet voor het allergoedkoopste alternatieve model lader in de winkel te gaan. Grote kans dat deze wél laadt, maar verre van geoptimaliseerd. Zo zou snelladen ineens niet meer kunnen werken bijvoorbeeld. Of ontbreekt enige vorm van beveiliging in het inwendige geheel. Ergens moet immers op bezuinigd worden! Beste optie is om simpelweg gewoon eenzelfde vervangende adapter van je telefoon- of tabletmerk te kopen. Zit je altijd goed!

Kies liefst een originele lader of een exemplaar van een merk met een goede reputatie.

C81E3F4A-52C8-4128-82C4-BCEA33BD68F3.thumb.jpeg.2f4e952abef5491f79d16cfe25a43859.jpegVeiligheid

Het woordje ‘veiligheid’ brengt ons direct op een andere vraag: is het slecht om de oplader in je stopcontact te laten zitten? In het geval van een originele merklader die bij je toestel is geleverd, behoort dit eigenlijk geen probleem te zijn. Mits de lader volledig onbeschadigd is (geen breuken in de behuizing of andere (val)schade dus! Is jouw lader door de jaren heen redelijk gebutst geraakt, dan is het zaak dat ding eigenlijk te vervangen. En zeker ’s nachts niet in het stopcontact te laten zitten. Ook de kabel tussen telefoon en lader verdient af en toe inspectie. Met name in de buurt van de connectors wil deze wel eens beschadigd raken. Zodra je daar scheurtjes ziet of losse adres die onder de isolatie liggen is het zaak om de kabel direct te vervangen. Er kunnen namelijk behoorlijke laadstromen lopen door dit snoer, wat in geval van (gedeeltelijke) kortsluiting flink wat hitte en mogelijk brand kan veroorzaken!

Een goede lader

Zijn zowel lader als kabel na visuele inspectie in orde bevonden, dan kún je de lader in principe gewoon in het stopcontact laten steken. Heeft als voordeel dat je ‘m elke dag op dezelfde plek terug vindt. Zodra het laadproces van je apparaat klaar is, en dit wordt losgekoppeld is het standby-gebruik van een moderne lader vrijwel nihil. Extra stroomkosten spelen dus niet tot nauwelijks een rol. Toch raden we je aan om laders – net als elk ander niet in gebruik zijnd elektrisch apparaat – gewoon na gebruik uit het stopcontact te trekken. Gewoon, voor het geval dat.


iStock-1311832505.thumb.jpg.26598797a020f0df3e8767251531cacc.jpgPas op met Chinese ‘wegwerp-laders’!

Heb je toch gekozen voor een goedkope ‘Chinees’ als lader, dan moet je die nooit en te nimmer in het stopcontact laten zitten. Laad je toestel alleen op als je wakker bent – tijdens het werk bijvoorbeeld – zodat je een oogje (en neusje) in ’t zeil kunt houden. Dit soort laders beschikken vaak over slechte of geen beveiliging, en het CE-keurmerk ontbreekt of wordt onterecht gebruikt. Met dat soort laders zijn inmiddels al heel wat ongelukken gebeurd, lopend van minder ernstig tot fataal.

Nog niet genoeg gelezen over opladers? Lees dan ook het blog 'fabels en feiten over opladers'.

  • Like 1

2 reacties


Aanbevolen reacties

Echt verstandig is de tip niet om laders altijd maar in het stopcontact te laten zitten.

Ook al zijn het origine laders, er is altijd kans op kortsluiting en je hebt altijd sluipverbruik.

Een beter tip zou zijn om opladers e.d. in een aparte stekkerdoos met aan/uit schakelaar te doen, zodat je deze uit kunt zetten bij geen gebruik.

  • Thanks 1
Link naar reactie

Helemaal waar natuurlijk. Zo heb je ook speciale anti kortsluiting stekkerdozen. Die zijn iets prijziger, maar daar kun je bijv. je dure apparatuur aan koppelen.

  • Thanks 1
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...