Ga naar inhoud

5 tips om sneller de was te doen


Kieskeurig.nl

1083 weergaven

Het doen van de was is van weinig mensen een favoriet klusje. Zeker in een gemiddeld tot groot huishouden kan het lijken alsof de wasmand geen bodem kent en alsof de wasmachine altijd draait. Waarschijnlijk wil je dan ook zo snel mogelijk van dit klusje af zijn. Daarom hebben we voor jou 5 tips om de was sneller te doen.

Drogen op een droogrek

Als je geen plek hebt in huis voor een droger, ben je toegewezen op een droogrek of een droogmolen om je wasgoed op te drogen. Zeker in de winter, wanneer de lucht koud en vochtig is, kan dit behoorlijk lang duren voordat je wasgoed droog is. Daarnaast is het ook niet goed voor je kleding om heel lang heel nat te zijn. Hierdoor kunnen namelijk schimmelsporen op je kleding ontstaan en ontstaat er daarnaast een vieze geur in je wasgoed en in de ruimte waar het staat te drogen.

Om dit droogproces een stuk sneller te laten verlopen, hoef je maar één ding aan te passen in je wasroutine: zet de centrifuge op de hoogste stand en laat het wasgoed minimaal twee keer centrifugeren. Hiermee slinger je het meeste water al uit het textiel, waardoor ook het drogen een stuk minder lang duurt.

Snel drogen in de droger

Heb je wel plek voor een droger? Dan kan het soms nog ellenlang duren voordat dit droogprogramma helemaal klaar is. Maar een snel droogprogramma zorgt er dan weer niet altijd voor dat het wasgoed echt goed droog wordt. Wat doe je in zo’n geval? De truc is om een droge handdoek bij je natte wasgoed in de droger te doen. Deze absorbeert extra vocht waardoor het hele droogproces een stuk sneller gaat. Zo kun je dus met gemak wel een verkort programma draaien op je droger, zonder dat je nog vochtige kledingstukken hebt.

Wassen met een snel programma

Net zoals een droger, is ook een wasmachine voorzien van een kort programma. Met deze speciale knop kun je een wasprogramma flink verkorten, terwijl een normale katoenwas met gemak 90 minuten kan duren. Een verkort wasprogramma is wel iets minder zuinig in energieverbruik, maar als je snel een flinke stapel wasgoed wil wegwerken, is deze optie ideaal. Soms kun je een programma in iets minder dan 45 minuten voltooid hebben waardoor je met gemak meerdere stapels achter elkaar kunt wassen.

spacer.png

De juiste maat wasmachine

Heb je een flinke stapel donker wasgoed en past het niet in één keer in de machine? Dan zou het zomaar kunnen dat de inhoud van de trommel niet groot genoeg is om jouw huishouden te voorzien. Voor een gemiddeld huishouden van drie personen geldt een trommelgrootte van 8kg. Als je dus een wasmachine hebt met een inhoud van 7kg of minder, zul je al gauw merken dat je bergen wasgoed in tweeën moet splitsen omdat de trommel gauw vol zit. Als dat het geval is, is het misschien een goed moment om een grotere wasmachine te overwegen.

Voorsorteren

Heb je de ruimte voor meerdere wasmanden? Dan kun je hier al veel voorwerk besparen! Het sorteren van de was kost namelijk ook flink wat tijd, maar niet als je meerdere wasmanden hebt! Maak bijvoorbeeld een wasmand speciaal voor donker, licht en kookwas. Zo hoef je niet langer voor te sorteren en kun je de inhoud van een wasmand zo in de wasmachine proppen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...