Ga naar inhoud

Zo maak je je wasmachine gemakkelijk schoon


Kieskeurig.nl

1733 weergaven

Je wasmachine schoonmaken? Het klinkt een beetje gek, maar het apparaat heeft toch echt af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Daarmee zorg je er namelijk voor dat je was ook echt schoon wordt. In dit artikel vertellen we je graag over het schoonmaken van je wasmachine, aan de buitenkant én aan de binnenkant.

Schoonmaakazijn, soda of een vaatwastablet

Je kunt de binnenkant van je wasmachine op verschillende manieren schoonmaken. Veel mensen kiezen ervoor om dat met schoonmaakazijn te doen. Giet een flinke hoeveelheid schoonmaakazijn in je (lege!) wasmachine en laat deze op hoge temperatuur draaien. Dat mag zelfs een hele fles azijn zijn. Azijn is namelijk niet schadelijk voor je wasmachine. Soms wordt ook aangeraden je wasmachine schoon te maken met soda of vaatwastabletten. Pas echter op: in tegenstelling tot schoonmaakazijn kunnen sommige andere schoonmaakmiddelen je apparaat wel beschadigen.

vintage-retro-transport-vehicle-washing-machine-741486-pxhere_com.thumb.jpg.dd9df1ff68bd3a2092ae49d9110769c5.jpg

Het rubber schoonmaken

Nu je wasmachine van binnen weer helemaal schoon is, is het tijd om het rubber rondom de ingang van de trommel aan te pakken. Een vaak vergeten klusje, dat echter wel noodzakelijk is. In dat rubber kan zich namelijk gemakkelijk vuil ophopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pluizen, haren en vetluis. Vetluis is een grijzig goedje dat ontstaat wanneer onoplosbare stoffen uit wasmiddel samenklonteren met huidschilfers en huidvet. Gebruik om het rubber schoon te maken een sopje en een vochtige doek.  

De wasmiddellade schoonmaken

De derde stap in het schoonmaken van je wasmachine is het poetsen van de wasmiddellade. In deze lade blijven naar verloop van tijd altijd wel wat resten wasmiddel en/of wasverzachter achter. Gelukkig is de lade vaak uitneembaar, waardoor je hem gemakkelijk onder de kraan schoon kunt maken. Bonustip: laat de lade na het draaien van een was sowieso regelmatig even opstaan, zodat deze op kan drogen.

Het filter schoonmaken

Heeft jouw wasmachine een filter? Je vindt het filter meestal aan de voorkant van het apparaat, helemaal onderaan achter een klepje. Maak het klepje open en houd een lekbakje bij de hand. Draai vervolgens het afvoerslangetje naast het filter open, zodat je het water weg kan laten lopen. Daarna kun je het filter leegschudden en eventueel met een oude tandenborstel schoonmaken onder de kraan.

leg-vehicle-color-blue-yellow-basket-156826-pxhere_com.thumb.jpg.7aff39e01de51d182fa1aaf1c8d99aa6.jpg

De afvoer schoonmaken

Je hoeft echt niet elke drie maanden de afvoer schoon te maken. Toch leggen we je wel graag uit wat je kunt doen als je afvoer verstopt raakt. Probeer bij verstopping van de afvoer eerst een cyclus op hoge temperatuur te draaien. Het hete water kan een verstopping wegspoelen. Werkt dat niet? Haal dan de wasmachineslang uit de afvoer en giet rechtstreeks heet water (met soda) door de afvoer. Als dat nog niet helpt, kun je proberen de verstopping onder hoge druk weg te spoelen met een hogedrukreiniger met een rioolslang. Gebruik bij voorkeur geen chemische middelen, zoals gootsteenontstopper. Deze middelen zijn niet altijd geschikt voor het materiaal van je afvoer.

2 reacties


Aanbevolen reacties

Ook wil ik even attenderen op de "Douchekop" boven de wasmiddellade, waarmee het wasmiddel en de wasverzachter naar het wasgoed gespoeld worden.

Deze is vaak letterlijk "stinkend smerig" en er zitten vaak ook diverse gaatjes van verstopt.

Daarbij is het gebruik van wasverzachter af te raden, als je het wasgoed in een wasdroger droogt.

Want wasdrogers zijn allergisch voor wasverzachter en het vochtmeetsysteem wordt hiervan ernstig ziek en valt gewoon uit.

Verder zorgt het ervoor, dat de combinatie van pluizen, wasmiddelresten en wasverzachter zich vormen tot een vieze brij, die het afvoersysteem van het condenswater in de droger ernstig verstoort.

En storingen veroorzaakt, die de gebruiker niet begrijpt. Want hoe kun je nu alarm krijgen, dat het reservoir vol is, als je de droger op het riool hebt aangesloten? En er dus niets in het reservoir zit.

Vul het wasverzachter bakje  met schoonmaak azijn, al dan niet met een geurtje.

Want bijv. Aldi heeft regelmatig schoonmaakazijn met lavendelgeur in de aanbieding. En die 5 liter kannen kosten werkelijk haast niets. Dit t.o.v. de dure wasverzachter.

Want wat zijn de voordelen van het gebruik van azijn?:

- De geurtjes vanuit de wasmachines worden geneutraliseerd.

- Het wasgoed ruikt fris.

- Wasluis krijgt geen kans.

- Het wasgoed wordt zachter, want azijn bindt de kalk uit het drinkwater aan zich.

- De kleuren blijven frisser.

- De afvoeren naar het riool worden schoner en stromen beter door.

- Minder storingen aan je wasdroger

- En een beter droogresultaat, omdat de droger op het juiste tijdstip stopt.

- Je wasgoed komt schoon uit de machine.

- Het is veel goedkoper.

- Minder onderhoudskosten.

 

En als aanvullende tip:
Laat niet alleen de wasmiddellade open staan om te drogen, doe dit ook met de deur, dan blijft de machine niet nat en wordt schimmelgroei (deels) voorkomen

 

Lees ook eens wat een grote fabrikant van wasmachines daar van zegt.

aangepast door Lampje
  • Thanks 1
Link naar reactie

Het advies om soda te gebruiken om een wasmachine schoon te maken WAS een goed advies.

Met de nadruk op was.

Want de constructies van wasmachines zijn anders geworden.

En is het gebruik van soda dodelijk voor de moderne wasmachines geworden.

Het trommelkruis, dat de trommel verbindt met de as, wordt tegenwoordig veel van aluminium gemaakt.

En soda en aluminium zijn aartsvijanden van elkaar, waarbij de soda de sterkste is en altijd wint.

Aluminium dat in aanraking komt met de zuurstof uit het waswater, zorgt ervoor dat er aluminium oxide (roest) ontstaat, en er waterstof uit het water overblijft.

Dit proces stopt snel , omdat aluminium oxide een afsluiting vormt, waardoor het water niet meer direct met het aluminium in aanraking komt. En het aluminium dus ook goed geconserveerd blijft.

Het gebruik van soda in wasmachines heeft echter als gevolg, dat de aluminium oxide huid, van o.a. het aluminium trommelkruis, wordt oplost, omdat het oxidatie proces door blijft gaan.

 

856123925_Trommelkruisdefect.png.29cc49b89271cc630b5c2055b00ed8ec.png

 

Je eindigt dan met een "hoopje" aluminium carbonaat, een heleboel explosieve waterstof en een vroegtijdig overlijden van je wasmachine, die total loss is.

Want het vervangen van een trommel met zijn lagers, afdichtingen en trommelkruis is een zeer dure operatie, als de onderdelen tenminste nog leverbaar zouden zijn.

 

Bij de laatste ontwikkelingen, waar de kuipen gelast worden, kun je helemaal niet meer bij het kruis, trommel  en lagers komen en moet een complete kuip vervangen worden en dat is economisch niet haalbaar.

 

Conclusie: GEBRUIK GEEN SODA OM JE MODERNE WASMACHINE SCHOON TE MAKEN!!!!!

aangepast door Lampje
  • Thanks 1
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...