Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

325 weergaven

Vrijwel elke wasmachine beschikt over stelpoten in alle vier de hoeken van de machine. Hiermee kan je de wasmachine verlagen of verhogen. Maar nog belangrijker, hiermee kun je de wasmachine waterpas zetten. Het waterpas zetten van de wasmachine is belangrijk in verband met het opvangen van de trillingen van het apparaat, zeker bij het centrifugeren van het wasgoed.

Waarom moet een wasmachine waterpas staan?

Als een wasmachine niet waterpas staat, is de kans groot dat de wasmachine enorme herrie gaat produceren tijdens het centrifugeren van de was. Dit komt door de speling tussen het apparaat en de ondergrond. Daarnaast kan de wasmachine zichzelf zelfs langzaam gaan verplaatsen. Controleer daarom altijd bij het installeren van een wasmachine of hij waterpas staat.

Hoe zet je de wasmachine waterpas?

Leg een waterpas in het midden van de bovenkant van de wasmachine. Als de luchtbel in het midden van de waterpas blijft, ben je klaar. Dan staat de wasmachine namelijk waterpas en kun je machine in gebruik nemen.

Als de luchtbel afwijkt naar links of rechts, betekent het dat de wasmachine niet waterpas staat. Om de wasmachine waterpas te zetten, zitten onder vrijwel elke wasmachine vier stelpoten. Draai alle stelpoten een klein stukje uit. Op deze wijze voorkom je dat de bodemplaat van de wasmachine de ondergrond raakt. Verder houdt je de stelpoten zo kort mogelijk, want hoe korter de stelpoot, hoe minder trillingen. Een maximum van 20 millimeter wordt aangeraden.

Om de wasmachine waterpas te zetten, begin je aan de kant waar de luchtbel naartoe afwijkt. De stelpoten aan deze kant verhoog je stukje voor stukje tot de luchtbel in het midden van de waterpas hangt. Meestal wordt hiervoor bij nieuwe wasmachines een steeksleutel meegeleverd.

Als de luchtbel in het midden hangt controleer je of alle stelpoten stevig op de ondergrond staan. Dit kun je doen door om de beurt krachtig alle hoeken van de wasmachine naar beneden te duwen. Als je geen beweging meer krijgt in de wasmachine, betekent dit dat alle stelpoten de grond raken.

Vervolgens draai je de waterpas met 90 graden op de bovenkant van de machine. Als de luchtbel in het midden blijft draai je de contramoeren van de stelpoten stevig vast tegen de onderkant wasmachine.                                               

Extra tips:

-        Zorg ervoor dat de wasmachine op een harde ondervloer staat, zoals beton of tegels.

-        Maak deze vloer schoon voordat je de wasmachine plaatst, zodat er geen troep tussen de ondergrond en stelpoten komt.

-        Begin pas met het stellen van de stelpoten op het moment dat de wasmachine op de plek staat waar hij blijft staan.

-        Bij een wasmachine zonder stelpoten kun je rubberen filters gebruiken.

Het is een klusje van een paar minuten en je hebt er lang plezier van! Niets is zo vervelend als een trillende en bonkende wasmachine.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...