Ga naar inhoud

Manchet wasmachine vervangen


Kieskeurig.nl

1414 weergaven

Het manchet van je wasmachine vervangen is – gelukkig – geen al te gecompliceerde taak. En mocht je je afvragen wat we precies met dit onderdeel bedoelen? Lees dan vooral verder!

Als we je vertellen dat het manchet van de wasmachine ook wel bekend staat als deurrubber wordt alles je ongetwijfeld direct duidelijk. Het is dit veelal supersoepele onderdeel dat de afdichting tussen wastrommel en buitenwereld naadloos realiseert. Een belangrijk deel van zo’n machine dus, want als deze afdichting niet goed meer werkt loopt het water uit de trommel naar buiten tijdens een wasbeurt. Vaak zie je de eerste verschijnselen in de vorm van een plasje water onder de deur. Check in dat geval allereerst of er niet per ongeluk een stuk wasgoed bekneld is geraakt tussen deur en rubber. De oplossing is in dat geval natuurlijk wel heel eenvoudig. Het rubber zelf zal niet heel vaak defect raken, gelukkig. Maar áls het gebeurt, dient het zo snel mogelijk vervangen te worden. Water en elektriciteit zijn immers geen fijne combinatie.

C44D7279-D55E-45D6-BC9E-31698A19D2E8.jpeg.22186adfca8fbcd7b11fa8aaa6fc113d.jpeg

Het roodomrande stuk is een deel van het manchet (wat ook nog iets naar binnen doorloopt).

Schroevendraaier noodzakelijk

Het manchet – laten we de officiële benaming maar gebruiken – van je wasmachine vervangen is goed zelf te doen. Mits je niet bang bent voor een schroevendraaier en een beetje geduld. Voordat je aan de slag gaat dien je vanzelfsprekend allereerst een passend – en dus voor jouw merk en type machine gemaakt – manchet aan te schaffen. Vraag dat liefst aan je onderdelenleverancier; hij of zij weet precies wat passend is. Handig is ’t verder als je toevallig een servicemanual van je machine te pakken kunt krijgen (Google is your best friend), of check of de vervangprocedure in de ‘gewone’ handleiding vermeld.

Aan de slag

Voordat je aan de slag gaat: trek de stekker van de wasmachine uit het stopcontact! Globaal gezegd dien je vervolgens het bovenblad van je wasmachine te verwijderen; de schroeven daarvoor vind je meestal aan de achterkant van het apparaat. Tip: noteer welke schroeven waar horen, of leg ze in een specifiek patroon op de grond of – beter – in een bak. Ook de zeepbak moet verwijderd worden, waarna je weer een setje los te draaien schroeven ziet. Tot slot nog even de klep aan de onderkant van de machine losschroeven. Vervolgens alle overige schroeven van het frontpaneel verwijderen. Als het goed is zie je dan een veerklem waarmee het rubber vast zit in de machine. Via een schroevendraaier klik je dat eruit. Dan het nieuwe manchet over de trommelflens monteren. Let goed op dat bij plaatsen van het nieuwe manchet geen vouwen ontstaan. Nu alles weer in omgekeerde volgorde terugplaatsen en klaar.

Of ga lekker comfortabel voor een monteur

Bovenstaande is een vrij algemene omschrijving; mogelijk zit jouw machine net iets anders in elkaar. Klinkt het allemaal net wat te ingewikkeld, dan is het beter om gewoon een monteur te bellen. Kost net wat meer, maar dan weet je wel zeker dat alles goed zit.

 

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...