Ga naar inhoud

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietszadel?


Kieskeurig.nl

1426 weergaven

Een goed zittend zadel is onmisbaar. Als je wel eens zadelpijn hebt gehad, zal je dat hartgrondig met ons eens zijn. Waar je op moet letten bij het kopen van een fietszadel vertellen we je graag. Met deze aandachtspunten vind ook jij hét beste zadel.

De hardheid van een zadel

Je kunt fietszadels onder meer vergelijken op hun hardheid. Heb je liever een hard of een zacht zadel? Ondanks dat die keuze vrij persoonlijk is, geldt in het algemeen dat mensen die langer op de fiets zitten meer baat hebben bij een harder zadel. Als een hard zadel ingezeten is, biedt het namelijk veel meer ondersteuning – daarover straks meer. Fiets je alleen korte stukjes? Dan kan een zachter zadel comfortabeler zijn.

De breedte van een zadel

Ook de breedte van een fietszadel is een belangrijk aandachtspunt. De breedte bepaalt namelijk hoe goed je zitbotjes ondersteund worden. Om deze reden zijn dameszadels vaak wat breder: bij vrouwen staan de zitbotjes over het algemeen iets verder uit elkaar, zodat er een breder zadel nodig is om toch voldoende ondersteunding te bieden.

wood-wheel-bicycle-bike-vehicle-sports-equipment-1225089-pxhere_com.thumb.jpg.b7ac61472be30f85cf2f0d5310a2c38a.jpg

Je zithouding op de fiets

Houd bij het kopen van een fietszadel ook rekening met je zithouding. Zit je veel rechtop? In dat geval rust je volledige gewicht op je zadel en heb je vaak een wat breder zadel nodig. Dat geldt natuurlijk ook voor de meeste e-bikes. Ben je een sportieve fietser en zit je voorovergebogen? In dat geval is een smaller zadel meestal comfortabeler.  

Wel of geen uitsparing

Voor die sportieve fietser kan een uitsparing in het zadel ook uitkomst bieden. Dat heeft te maken met de druk op je schaambeen. Wanneer je bekken tijdens het fietsen naar voren is gekanteld, ontstaat er namelijk meer druk op het schaambeen. Een uitsparing in het zadel kan helpen om die druk te verminderen.

Laat een zadelmeting uitvoeren

Twijfel je over je aankoop? Laat dan een zadelmeting uitvoeren bij een fietsenwinkel. Daar kunnen ze de drukpunten van je zitvlak opmeten, oftewel: die hierboven besproken zitbotjes. Zoals gezegd moeten deze zitbotjes goed ondersteund worden. Zo niet, dan komt er druk op de omliggende zenuwen en pezen te liggen, en dat zorgt voor zadelpijn.

Je zadel (laten) afstellen

Is je zadel breed en hard genoeg, maar ervaar je alsnog zadelpijn? In dat geval kun je proberen je zadel anders af te (laten) stellen.

  • Of je zadel hoog of te laag afgesteld staat, controleer je door een stukje te fietsen. Je been moeten tijdens het fietsen bij maximale strekking licht gebogen zijn.
  • Je zadel moet niet te veel naar achteren staan. Controleer dat door ellenboog tegen de punt van het zadel te zetten. Raak je nu met je hand/vuist je stuur? Dan staat je zadel goed.
  • Je doet er goed aan om je zadel zo horizontaal mogelijk af te stellen. Wanneer je zadel te ver naar voren of juist naar achteren kantelt, werkt dat ook zadelpijn in de hand.

tree-nature-forest-branch-light-trail-88633-pxhere_com.thumb.jpg.b3d632326259deebff6e2d57340922d3.jpg

Zo kom je van je zadelpijn af

Heb je toch zadelpijn gekregen? In dat geval weet je dus dat de druk op de drukpunten in je zitvlak te hoog is. Nu doe je daar op dat moment natuurlijk niets aan… Om de pijn tijdens het fietsen toch iets te verlichten, kun je het beste regelmatig even gaan verzitten of even op je pedalen gaan staan. Ook kun je proberen iets zachts op je zadel leggen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...