Ga naar inhoud

Heb ik een fietsspiegel nodig op mijn e-bike?


Kieskeurig.nl

1227 weergaven

Veel mensen kiezen ervoor om een fietsspiegel op hun e-bike te monteren. Logisch, want een fietsspiegel kan je veiligheid vergroten. We zetten in dit artikel de voordelen voor je op een rijtje en vertellen je waar je op moet letten als je een fietsspiegel wilt kopen.

Wat zijn de voordelen van een fietsspiegel?

Heb ik een fietsspiegel nodig op mijn e-bike? Je bent niet verplicht om een spiegel op je elektrische fiets te monteren – tenzij je een speed pedelec hebt. Wel kan een fietsspiegel je verkeersveiligheid vergroten! Dat zit zo: met een e-bike fiets je (over het algemeen) een stuk sneller dan met je gewone fiets. En wanneer je sneller fietst, heb je minder tijd om de situatie in je op te nemen en te reageren.

Meer snelheid betekent dus minder tijd om je op een veilige manier door het verkeer heen te bewegen. Een spiegel kan uitkomst bieden. Een spiegel biedt je namelijk meer overzicht van de situatie om je heen, zonder dat je je hele hoofd hoeft om te draaien. Je ziet in één oogopslag wat er allemaal achter je gebeurt en welk verkeer je achterop komt rijden. En dat heeft een positief effect op je verkeersveiligheid.

tree-nature-light-photography-sunlight-leaf-1349167-pxhere_com.thumb.jpg.78f4e7dd670801a5273a5462d726ed7c.jpg

Waar moet een fietsspiegel aan voldoen?

Je kiest dus voor een fietsspiegel wanneer je je veiligheid in het verkeer wilt vergroten. De ene fietsspiegel is de andere echter niet. Bepaal voor jezelf hoe groot de spiegel moet zijn en waar je deze wilt monteren. Rechtstreeks op je stuur of juist wat hoger op een arm?

De plaatsing van een fietsspiegel wordt mede bepaald door je fietshouding. Iemand die voorovergebogen fietst, zal zijn spiegel anders moeten plaatsen dan iemand die rechtop zit. Zit je rechtop? Dan heb je waarschijnlijk een fietsspiegel op een arm nodig. Er zijn ook fietsspiegel die je kunt verstellen. Dat is vaak wel zo handig!

Niet alleen de plaatsing is belangrijk, ook wil je natuurlijk dat de fietsspiegel stevig blijft zitten tijdens het fietsen. Kijk daarom goed naar het montagemateriaal. Ook het materiaal van de spiegel zelf speelt een rol. Hoe beter dat materiaal schokken opvangt, hoe minder last van trilling je zult hebben tijdens het fietsen.

Staat je e-bike veel binnen? Misschien is het in dat geval handig om te kijken naar een spiegel die je kunt inklappen.

blossom-plant-flower-feet-bicycle-bike-179750-pxhere_com.jpg.7f59591366536c51fcaed3efba4a7b2a.thumb.jpg.ef466c365e620fccbfe8b2bee207afeb.jpg

Een fietsspiegel monteren op een e-bike

Een fietsspiegel monteren, is gelukkig vaak heel simpel. Meestal is het slechts een kwestie van een klem aandraaien. Gelukkig zijn de meeste spiegels ook gewoon geschikt voor e-bikes. Kijk voor de zekerheid echter wel goed naar de diameter van je stuur. De klem waarmee je de spiegel monteert, heeft een maximale diameter. De meeste fietsspiegels zijn geschikt voor sturen met een diameter van zo’n 22 millimeter.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...