Ga naar inhoud

Waarom zou je de accu van je e-bike upgraden?


Kieskeurig.nl

1010 weergaven

Merk je dat de accu van je e-bike achteruit gaat? Kun je minder ver fietsen op een acculading? Of lijkt ie niet meer op te laden? Dan is het tijd om je te verdiepen in een nieuw exemplaar. Soms kun je er ook voor kiezen om je accu te laten reviseren én eventueel te laten upgraden. We vertellen je meer over zo’n accu-upgrade.

Denk na over de accucapaciteit

De accu is één van de belangrijkste onderdelen van je elektrische fiets. De accu bepaalt namelijk voor een groot gedeelte de actieradius: het aantal kilometers dat je ondersteund wordt tijdens het fietsen. Hoe meer kilometers je wilt kunnen afleggen op één acculading, hoe groter de accucapaciteit moet zijn. Jammer genoeg hangt aan een grotere accucapaciteit vaak ook een groter prijskaartje.

man-landscape-sea-nature-grass-horizon-1265522-pxhere_com.thumb.jpg.3aa1462b9e50ecf8f318d18ffd7b86c4.jpg

Denk na over je gebruik

Het is daarom goed om je te bedenken waar je elektrische fiets voor gebruikt. Maak je lange toertochten? Of gebruik je de e-bike toch voornamelijk voor een snelle boodschap? In dat geval is het waarschijnlijk niet nodig om voor een (dure) accu met de grootste capaciteit te kiezen. Gelukkig zijn er allerlei verschillende accu’s, met allemaal verschillende capaciteiten, te koop. De capaciteit wordt uitgedrukt met Wattuur (Wh). Meestal staat de hoeveelheid Wh aangegeven bij de accu. Je kunt het echter ook zelf berekenen door het voltage (V) te vermenigvuldigen met het aantal ampère dat de accu per uur kan afgeven aan de e-bike motor (Ah). Oftewel: V x Ah = Wh.

De capaciteit van je accu vergroten

Het is (helaas...) heel normaal dat de maximale capaciteit van je accu naar verloop van tijd afneemt. Er zijn echter wel manieren om de levensduur van je accu te vergroten. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om de accu op kamertemperatuur te bewaren en op te laden. Zelfs met de beste zorgen is de levensduur van je accu echter eindig. Merk je dat je accu ouder wordt en de actieradius afneemt, zodat je vaker moet opladen? Op dat moment kun je een nieuwe accu kopen óf je oude accu laten reviseren.

Waarom zou je kiezen voor een revisie?

Het grootste voordeel van een revisie ten opzichte van het kopen van een nieuwe accu is dat een revisie vaak goedkoper is. Bij een revisie worden versleten energiecellen vervangen. Daarbij kunnen de originele behuizing en elektronica vaak hergebruikt worden. Daarin zit dan ook de kostenbesparing.

nature-path-outdoor-person-people-girl-796351-pxhere_com.thumb.jpg.abc1a29541bb5284c367326544e7b6f4.jpg

Laat je accu meteen upgraden

Kies je voor een accurevisie? In dat geval kun je (vaak) ook meteen kiezen voor een upgrade van de capaciteit van de accucellen. Meestal vaak zelfs zonder een (noemenswaardige) prijsverhoging. Anders gezegd: het maakt voor de kosten van de revisie vaak niet zo heel veel uit of er meer (krachtige) cellen van een hogere kwaliteit gebruikt worden.

Pas op: laat een revisie altijd uitvoeren door een gespecialiseerde partij.

1 reactie


Aanbevolen reacties

Bedenk wel als je een accu gaat reviseren dat je in 9 van de 10 gevallen ook de printplaat moet laten vernieuwen. 

Ook moet bij een rijwielbedrijf de aangemeld worden om deze synchroon te laten werken met je display op het stuur. Kortom dan kom je nog op een prijs uit van een nieuwe accu!  

Snap dan ook niet waarom een nieuwe accu zo duur moet zijn.

Je legt er wat bij en hebt een nieuwe fiets.  Doet me denken aan een goedkope printer, maar de inktcartridges zijn duurder om te vervangen.  groet Ton

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...