Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1799 weergaven

Niets is zo vervelend als kleuroverloop in de was door het verkeerd sorteren van het wasgoed. Het lijkt zo eenvoudig, was sorteren, wit, kleur en donker. Maar het gaat verder dan dat. Handoeken was je namelijk anders dan een chiffon shirtje met kraaltjes. Oefening baart kunst.

Hoe sorteer je het wasgoed?

Je kunt je wasgoed sorteren vanaf het moment dat je je was in de wasmand gooit. Daar zijn hele handige wasmanden voor met een scheiding van donker, gekleurd en wit/licht wasgoed. Je kan er ook voor kiezen om de was pas te sorteren op het moment dat je gaat wassen. Zelf doe ik het laatste, omdat een donkerbruin of donkergroen topje evengoed mee kan in de donkere was als in de gekleurde was. Zo maak je efficiënt gebruik van de ruimte in de wastrommel.

Sorteren op kleur?

De kleuren waarop je de was sorteert zijn donker, gekleurd en wit. In de donkere was sorteer je de kleuren zwart en grijs, maar hier kunnen evengoed donkerblauw, donkerbruin, donkergroen, etc. in worden meegenomen. Mocht je een nieuwe donkere jeans mee wassen, is het verstandig om een kleurdoekje mee te wassen om het overige wasgoed te beschermen tegen eventuele kleurdoorloop.

In de categorie gekleurde was sorteer je alle gekleurde textiel. Handig is om daarna nog onderscheid te maken in lichte kleuren én felle en donkere kleuren. Bij de gekleurde was, en in het bijzonder bij de donkere en felle kleuren, is het ook handig om een kleurdoekje mee te wassen.

Tot slot blijft het witte wasgoed over. Let bij het gebruik van witte wasmiddel ook op dat je deze alleen gebruikt voor geheel witte stoffen. In witte wasmiddelen zit namelijk bleek. Een wit topje met blauwe strepen sorteer je daarom beter bij de lichte gekleurde was óf was het gehele witte wasgoed dan een keer met een bleekvrij wasmiddel.

Sorteren op soort stof/temperatuur?

Soms is het handig om op soort stof/temperatuur te sorteren. Zo kun je handdoeken en beddengoed namelijk vaak wassen op 60 graden. Terwijl de meeste kledingstukken op 30 of 40 graden gewassen moeten worden. Vaak staat op het waslabel in de textiel aangegeven hoe heet het mag worden gewassen.

In de kookwas, 90 graden, kun je vaatdoekjes en schoonmaakdoekjes wassen.

In de hete was, 60 graden, sorteer je wasgoed zoals handdoeken en beddengoed.

In de normale was, 40 graden, sorteer je katoenen t-shirts, overhemden, broeken, polyester kledingstukken, vesten, jurken, rokken etc.

In de fijne was, 30 graden, sorteer je gevoelige stoffen zoals jeans, chiffon, nylon, wol etc.

Let ook bij het sorteren op soort stof en temperatuur dat ook nog op kleur wordt gesorteerd.

Daarnaast is het voor al het wasgoed aan te raden om kledingstukken binnenstebuiten te wassen, zo blijft kleding langer mooi. Ook is het van belang om alle ritsen dicht te ritsen, zodat de scherpe rits andere kledingstukken niet beschadigd. Tot slot was je textiel met strassteentjes of kraaltjes binnenstebuiten in een waszak. Zo is de wrijving met ander wasgoed minder én indien er dan toch kraaltjes of steentjes loslaten, blijven ze achter in de waszak en kan je het eventueel nog repareren.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...