Ga naar inhoud

Pen voor touchscreen kopen en gebruiken


Kieskeurig.nl

1383 weergaven

De meeste aanraakschermen bedien je uitstekend met je vingers. Maar het kan ook net iets preciezer. Door een speciale pen voor je touchscreen te kopen.

Voordat je naar de winkel rent om een pen voor je touchscreen te kopen, is het zaak om eerst wat dingen na te gaan. Ten eerste geldt dat diverse fabrikanten van apparaten met een aanraakscherm – denk aan een tablet – speciale pennen verkopen die geoptimaliseerd zijn voor dat apparaat. Een bekend voorbeeld is de Pencil voor Apple’s iPad. Alleen daarmee krijg je extreem nauwkeurige schrijf- en tekenresultaten die in niets onderdoen voor schrijven of tekenen op papier. Ze zijn – naast zeer precies – ook drukgevoelig, zodat de dikte (of ‘hardheid’) van een getekende lijn of geschreven tekst varieert met hoe hard je tijdens het pengebruik drukt. Dergelijke pennen beschikken over een ingebouwde microprocessor die continu communiceert met de tablet. Het is dus echt een ‘intelligente’ pen met hard- en software aan boord. En een oplaadbare batterij die je zo af en toe eens moet bijtanken. In het geval van de Pencil zijn er twee varianten: eentje voor iPad’s met een Lightning-aansluiting en eentje voor iPad’s voorzien van een usb-c-aansluiting. De eerste laad je op door ‘m in de Lightning-connector te prikken, in een kwartier is hij vol en klaar voor vele uren werk. De tweede versie van de Pencil werkt geheel draadloos; laden doe je door hem op de zijkant van een iPad te klikken. Wel geldt dat het goed navragen is alvorens je een van beide Pencils koopt: niet alle (met name de oudere) iPad’s kunnen overweg met de Pencil!

Actief voor Android

Verder is het een kwestie van goed navragen als je een andere tablet gebruikt. Meestal zal het dan een Android-exemplaar zijn. Er zijn generieke ‘slimme’ pennen met elektronica aan boord, de zogenaamde ‘actieve’ exemplaren. Dat zijn de meer nauwkeurige, maar als een fabrikant geen specifieke extra positiebepalende hardware in de tablet heeft ingebouwd, zal de precisie altijd minder zijn dan een speciaal op elkaar afgestemde pen en tablet. Vraag dat dus even na, wellicht heeft de fabrikant van jouw specifieke tablet iets moois voor je klaarliggen.

Passief voor alles

De passieve pennen zijn de laatste optie; die werken op elk modern capacitief scherm, wat gebruikt wordt in vrijwel elke moderne zichzelf respecterende smartphone, tablet of sommige laptops. Voor een smartphone is een pen trouwens relatief zinloos vanwege het toch wat kleinere scherm. Passieve pennen zijn gemaakt van metaal en beschikken over een dopje van elektriciteit geleidend rubber. Feitelijk maak je door zo’n pen met je hand beet te pakken een – elektrisch gezien – extra vinger aan. Die je vasthoudt als een pen en daardoor mogelijk wat preciezer schrijft. De nauwkeurigheid van dergelijke pennen is vergelijkbaar met die van een marker. Leuk voor niet al te nauuwkeurig schrijf, teken en kleurwerk. Drukgevoeligheid ontbreekt volledig, het is altijd met een lijndikte en dekkingsgraad waar je mee werkt. Voordeel van dit soort pennen is dat ze heel goedkoop zijn, desnoods koop je ze voor een paar Euro per dozijn bij een Chinese grootgrutter.

99C975E0-2245-4EF6-9643-1E0DC5593DFD.thumb.jpeg.fd2ce4d431a5f42825810068835acd68.jpeg

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...