Ga naar inhoud

Kieskeurig.nl

1091 weergaven

Met name de midrange- en duurdere tablets zijn vaak in een uitvoering mét en zonder slot voor een SIM-kaart beschikbaar. Maar heeft het zin om voor zo’n duurdere variant te kiezen?

Een tablet mét SIM-kaart-slot kost meer dan hetzelfde model zonder. Logisch, want de aanwezigheid van zo’n slot betekent dat er een compleet mobiele datamodem in het apparaat is gebouwd. En dat scheelt al snel zo’n €100 op de aanschafprijs. Het voordeel is duidelijk: prik je een SIM-kaart in zo’n ‘communicatie-capabele’ tablet dan heb je op heel veel plekken waar je het ding mee naar toe neemt een mobiele internetverbinding achter de hand. Daarbij geldt dat je dan wel ofwel een apart abonnement moet afsluiten voor een data-only abonnement. Of je gaat voor een prepaid-SIM-kaart met databundel. In ons land zijn beide oplossingen relatief kostbaar. En precies dat is een reden om te gaan voor de goedkopere tablet zonder SIM-kaart-slot.

Smartphone als hotspot: net zo makkelijk

Immers: eigenlijk heeft vrijwel iedereen altijd een smartphone op zak. En daar zit vaak een databundel bij, zodat je daarmee ook mobiel internet hebt. In geval van een abonnement is die databundel meestal voldoende voor het ophalen van mail, wat browsen enzovoort. Duurdere abonnementen hebben meestal een riantere databundel, waarmee ook data-intensievere taken afgedekt worden. Waarbij je moet bedenken dat een moderne smartphone altijd ingezet kan worden als mobiele hotspot. Op die manier kun je je tablet dus simpel en draadloos koppelen aan je smartphone en de dataverbinding daarvan gebruiken (dat heet ook wel tethering). Het bespaart je geld voor nog een extra abonnement voor je mobiele provider.

51091E02-12BA-4AC5-8AB5-60E0621C9E8A.thumb.png.b8527a2ca3c6daa85fb410f762f81b22.png

Tablet met SIM-kaart zeker ook handig

Een losse SIM-kaart in je tablet is op zich zeker wel handig, maar de kosten wegen vaak niet tegen de voordelen op. Echter: zit je voor je werk (of vakanties) vaak in het buitenland, dan heeft het SIM-kaart-slot op een tablet extra voordelen. Zo kun je in het land van je bestemming een lokale SIM-kaart kopen. Data-kaartjes zijn vaak beduidend goedkoper dan in ons land. Inprikken en je hebt altijd een lokale mobiele dataverbinding. Geen gedoe met roaming (met name voor bestemmingen buiten de EU een kostbare zaak), terwijl je ook kunt genieten van de maximaal beschikbare doorvoersnelheid. Ook houd je een goed oog op de kosten. Verder kun je ook de tablet dan weer inzetten als hotspot, waar je dan vervolgens je laptop weer aan koppelt.

Maak je afweging

Weeg de voor- en nadelen dus goed af voor jezelf en jouw gebruikersscenario. Een SIM-kaart in je tablet kan voordelen hebben, zonder meer. Maar als je hoofdzakelijk binnen de landsgrenzen vertoeft en je altijd je smartphone met voldoende data bij je hebt is het vaak zonde van het geld. In dat geval gebruik je je smartphone als hotspot, net zo makkelijk en gebruiksvriendelijk tegenwoordig. Enig nadeel van deze constructie is, dat de batterij van je telefoon sneller leegraakt. Neem voor de zekerheid een powerbankje mee (voor zover je die niet al in gebruik had), of zorg dat je je telefoon volledig oplaadt voor je deur achter je dichttrekt.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...