Ga naar inhoud

Hoe werken de energieklasses?


Kieskeurig.nl

2885 weergaven

Bij elk witgoedapparaat hoort een energieklasse. Voor maart 2021 werden deze energieklasses aangegeven van A tot en met D waarbij er vaak een hoop zaken werden aangegeven met plusjes en percentages. Dit zorgde voor een hoop onduidelijkheid op het energielabel waardoor het voor veel consumenten moeilijk was een zuinige keuze te maken. De nieuwe energielabels zijn een stuk overzichtelijker.

 

Vanaf maart 2021 heeft de Europese Unie een nieuw energielabel ingevoerd. Dit label gaat van A tot en met G en kent geen extra toevoegingen van plusjes of percentages. Bij dit label geldt simpelweg: A is het meest zuinig en G het minst zuinig. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen te zien op het energielabel. Zo wordt vanaf nu duidelijk aangegeven hoeveel energie een apparaat per 100 wasbeurten gebruikt en wordt bijvoorbeeld bij wasmachines ook de centrifugeerprestatie meegerekend. Ook het geluidsniveau telt mee voor op het uiteindelijke energielabel.

 

Een zuinig apparaat kiezen

Om dus een zuinig apparaat te kiezen, hoef je niet langer moeilijk te kijken naar de labels. Al loont het wel nog om bijvoorbeeld wasmachines of welk apparaat dan ook met elkaar te vergelijken. Let hierbij op zaken zoals het energieverbruik per 100 wasbeurten, het geluidsniveau en ook het waterverbruik. Vergelijk verschillende apparaten die dezelfde beoordeling krijgen op deze drie gebieden om een weloverwogen en zuinige keuze te maken.

 

Bij wasmachines wordt daarnaast ook nog de duur van het eco-programma van 40 tot 60 graden aangegeven op het energielabel. Dit is over het algemeen het meest gangbare en energie- en waterzuinige programma. Op basis van dit programma wordt tevens het energie- en waterverbruik gemeten.

 

Extra informatie

Ook is vanaf nu een QR-code te zien op de energielabels. Door deze code met je smartphone te scannen, kun je heel makkelijk extra informatie over een apparaat ophalen. Deze nieuwe energielabels gelden voor allerlei apparaten zoals vaatwassers, koelkasten, wasmachines, wasdrogers, diepvriezers en beeldschermen. Dankzij de duidelijkere energielabels kun je al deze producten makkelijker met elkaar vergelijken en kun je dankzij de QR-code een goed geïnformeerde keuze maken.

 

Ruimte voor innovatie

Met de nieuwe energielabels kan het zomaar zijn dat de wasmachine met een A+++ 10% label opeens beoordeeld wordt met een B- of zelfs C-energielabel. Dit betekent echter niet dat de wasmachine plotseling minder zuinig is geworden. De energielabels A en B zijn namelijk gereserveerd voor bijzonder zuinige apparaten én innovaties die nog moeten komen.

Door voornamelijk het A-label voor toekomstige innovaties te reserveren, blijft het huidige energielabel ook duurzaam voor de toekomst waardoor toekomstige wasmachines, die hoogstwaarschijnlijker nóg zuiniger om zullen gaan met energie en water, ook voorzien kunnen worden van een passend label. Dat betekent ook dat apparaten die op dit moment worden beoordeeld met een A-energielabel, tot de zuinigste modellen op de markt behoren.

  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...