Ga naar inhoud

Goede tablets voor senioren: waar moet je op letten?


Kieskeurig.nl

13197 weergaven

Videobellen met familie, een spelletje spelen en een e-mail versturen? Tablets winnen aan populariteit onder veel ouderen. Ben je op zoek naar een goede tablet voor senioren? We vertellen je in dit artikel waar je op moet letten bij het kopen van een tablet voor senioren.


artikelafb-450-x-270px-4_VQ9SReq.jpg.b201d4b28a76067adb4d7ef453f0fcf0.jpgWaarom zou je voor een tablet kiezen?

Tablets werken erg intuïtief: net als bij een smartphone bestuur je het apparaat door het scherm aan te raken. Het voordeel van een tablet ten opzichte van een smartphone is dat het scherm een stuk groter is, en dat maakt het makkelijker om alles goed te zien én om het apparaat te bedienen. Je kunt zelfs een toetsenbord aansluiten als je veel wilt typen. Bijkomend voordeel is dat een tablet een stuk lichter is dan een laptop en veel gemakkelijker is om met je mee te nemen.

 

Een seniorentablet of een normale tablet?

Net als bij smartphones zijn er ook speciale tablets voor senioren. Deze seniorentablets zijn vaak wat simpeler te bedienen, zo zijn er minder icoontjes te zien op het scherm en zijn deze overzichtelijk weergegeven. Ook zijn de knoppen vaak groter gemaakt. Er zijn verschillende seniorentablets, bijvoorbeeld van SeniorenTAB, Compaan, Memory Lane en KOMP. Veel van deze tablets hebben ook comfort- en zorgfuncties, zoals videobellen met zorgverleners.

Het is ook mogelijk om een gewone tablet zelf aan te passen en op die manier het gebruiksgemak te vergroten. Je kunt bijvoorbeeld het startscherm aanpassen en het lettertype vergroten. Er zijn talloze apps te vinden om de tablet geschikt te maken voor gebruikers die weinig ervaring hebben met technologie, of voor mensen met verminderd zicht of met geheugenproblemen.

 

1787939976_tabletstartschermiconen.thumb.jpg.49fa1cd6ec0b430a8f2bd4e55e235539.jpg

Waar moet je op letten bij het kopen van een tablet voor senioren?

Schermformaat

Of je nu een seniorentablet of een normale tablet wilt kopen, het is altijd verstandig om een aantal criteria in je achterhoofd te houden. Te beginnen met het schermformaat. Het formaat varieert van 7 inch tot aan 13 inch, gemeten over de diagonaal. Het voordeel van een grotere tablet is dat je alles beter kunt zien, een kleinere tablet is echter weer gemakkelijker mee te nemen.

 

 

768449338_tablets-artikelafbeelding-450-x-270px-2(1).jpg.77d30e9ab43e66d0fbf8edfd62add11c.jpgBesturingssysteem

Tablets zijn uitgerust met verschillende besturingssystemen, zoals Android en iOS. Het ene besturingssysteem is niet per se beter dan het andere. Over het algemeen is het echter verstandig om hetzelfde besturingssysteem te gebruiken dat je ook op andere apparaten hebt. Heb je een iPhone? Kies dan voor een Apple-tablet. De tablet werkt dan in grote lijnen hetzelfde als je telefoon.

 

 

 

tablets-artikelafbeelding-450-x-270px-1.jpg.86ee0ec0e79193ca8c514decb9c77593.jpgPrestaties

Hoe krachtiger je tablet is, hoe fijner deze in gebruik zal zijn. Lang wachten totdat een app is opgestart, een haperende videoverbinding; je kunt jezelf veel frustratie besparen door voor een krachtiger model te kiezen. Om iets te kunnen zeggen over de prestaties van een tablet kijk je naar de processor en het werkgeheugen.

 

 

 

 

1911715042_tabletiosimac.thumb.jpg.c5bc72b66f8b49f1615a90794994d76d.jpgOpslag

Ten slotte noemen we opslag. Wil je veel foto’s kunnen opslaan en veel apps kunnen downloaden? Hoe meer je op de tablet wilt kunnen zetten, hoe groter de opslagcapaciteit moet zijn. Foto’s kun je ook opslaan op een externe harde schijf of usb-schijf, maar als je ze altijd bij de hand wilt hebben, kun je beter voor een model met meer opslag kiezen.

 

 

Zo veilig mogelijk

Zoals gezegd kun je tablets heel gebruiksvriendelijk inrichten. Maak je je toch nog zorgen of een tablet wel iets voor je is? Vraag een bekende om de tablet zo in te stellen dat je niet per ongeluk apps kunt wissen. Installeer bij voorkeur ook een virusscanner, zodat je beter beschermd bent tegen hackers.

  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...