Ga naar inhoud

Gamen op tablet: wat heb je nodig?


Kieskeurig.nl

3880 weergaven

Moderne tablets lenen zich uitstekend voor het spelen van een spelletje. Zeker omdat mobiele games telkens meer profiteren van de hardware, die alsmaar krachtiger wordt. Er is voor ieder wat wils, of je nu op je gemakje wilt puzzelen of liever een actievolle shooter induikt. Wat heb je nodig voor het gamen op een tablet?

Wil je een tablet aanschaffen met als doel om daar ook veel op te gamen, dan is het zeker raadzaam om niet teveel op de specificaties te beknibbelen. Op een groot scherm met hoge resolutie komen spellen immers het beste tot hun recht. Qua formaat is een tablet van 10,4 inch een mooie maat. Niet te klein en toch nog makkelijk in je tas te stoppen. Tegenwoordig zien we ook tablets met een extra hoge verversingssnelheid van 90 of 120 Hz. Beelden ogen daardoor nog vloeiender. 

Omdat tabletgames er telkens gedetailleerder uitzien, nemen ze ook telkens meer ruimte in beslag. Houd een opslagcapaciteit van minstens 32 GB aan, dan zit je altijd goed en houd je voldoende ruimte over voor andere apps. Hoe soepel de spellen draaien, is verder afhankelijk van de processor en het werkgeheugen. Met een recente quadcore-processor kom je een heel eind, naast minimaal 4 á 6 GB RAM. 

asphalt.png.679528a0e3c3a9e1ea8848f59ba2e059.png

Grafisch intensieve games trekken de accu van je tablet overigens snel leeg. Daarom is een hoge accucapaciteit ook mooi meegenomen. De meeste fabrikanten geven wel een indicatie van hoe lang het apparaat bij normaal gebruik meegaat. Hoe langer de levensduur van de batterij, hoe beter.

Gaming-accessoires voor je tablet

Spellen voor smartphones en tablets zijn ontwikkeld met het touchscreen in het achterhoofd. In de praktijk merk je echter dat niet alle soorten spellen zich hier even goed voor lenen, zeker niet wanneer ze een bepaalde vingervlugheid vereisen. Denk dan onder meer aan racegames, waarbij je door het kleinste stuurfoutje al in de vangrail eindigt. 

Voor deze games is een controller aan te raden, en daar zijn er inmiddels een heleboel van. Zo lang ze maar op bluetooth werken, zijn ze aan je tablet te koppelen. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor PlayStation- en Xbox-controllers. Heb je die al in huis, dan scheelt dat weer een extra investering!

Met beide handen aan de controller kun je niet ook nog je tablet vasthouden. Tablethouders zorgen ervoor dat je tablet netjes rechtop blijft staan. Verder bestaan er beschermhoezen met ingebouwde standaard. Het is dan wel belangrijk dat de hoes om je tablet heen past. Voor specifieke modellen tablets verkopen fabrikanten geregeld bijbehorende hoezen (met of zonder standaard of ingebouwd toetsenbord) die perfect aansluiten.

houder.jpg.cc62d40abf3cc8c498ba4bb78b70dd5d.jpg

Game je vaak in het bijzijn van anderen en wil je ze niet storen met het geluid dat tijdens het gamen uit je tablet komt, dan biedt een koptelefoon uitkomst. Of oordopjes. Ga na of je tablet wel de juiste aansluiting hiervoor heeft. Met een draadloze bluetooth-headset zit je altijd goed, terwijl niet iedere tablet meer een 3,5mm-audiojack-aansluiting bezit. In dat geval is een usb-c-adapter vereist.

Android of iPad voor gaming?

Kun je het beste een Android-tablet of een iPad kopen voor tabletgaming? Eerlijk gezegd maakt dat niet zoveel uit. De populairste games zijn op beide platformen te vinden. Dat neemt niet weg dat sommige spellen exclusief voor Android of iOS worden uitgebracht - goed om van tevoren even te checken dus. Het merendeel van de mobiele games is trouwens gratis, spendeer niet teveel aan de optionele in-app aankopen. Die tellen namelijk gauw op.

arcade.jpg.29d581178812e2dc538158501dbc91a1.jpg

Apple introduceerde onlangs Apple Arcade, een abonnementsdienst voor mobiele games. Android heeft iets soortgelijks in de vorm van Google Play Pass. En ben je Xbox Game Pass-abonnee, dan zijn telkens meer games ook naar je tablet te streamen. Voordeel van streaming is dat het niet uitmaakt hoe krachtig je tablet is, zolang je wifi maar snel genoeg is - minimaal 10 Mbps. Hoe je ook aan je tabletgames komt, met de tips uit dit artikel speel je ze op hun best!  

  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...