Ga naar inhoud

Hoe maak je je strijkijzer schoon?


Kieskeurig.nl

9379 weergaven

Soms blijven bij het strijken stofdeeltjes aan de strijkzool van je strijkijzer plakken. Dit zorgt ervoor dat je strijkijzer minder goed over het nog te strijken wasgoed zal glijden. Daarnaast hoopt zich ook kalk op in dit apparaat, zowel zichtbaar tussen de gaatjes in de strijkzool als onzichtbaar in het waterreservoir. Hierdoor functioneert het strijkijzer steeds minder goed. Ook kan het zijn dat tijdens het strijken opeens vuil en kalk uit het strijkijzer komt zetten en op je schone kleren beland. Dit laat soms bruine vlekken achter. Om deze reden is het belangrijk om je strijkijzer regelmatig schoon te maken.

iStock-1249885988.thumb.jpg.1ea4bf8679a251c98b8ba26a444057d2.jpgHoe maak je de strijkzool schoon?

Het is belangrijk om tijdens het schoonmaken van je strijkijzer de stekker uit het stopcontact te laten. De strijkzool kun je schoonmaken met een zachte vochtige doek of een zacht sponsje met water. Gebruik geen schuursponsje of andere scherpe voorwerpen bij het schoonmaken van de strijkzool, deze kan hierdoor beschadigd raken. Eenmaal de strijkzool beschadigd, kan dit ervoor zorgen dat het strijkijzer minder goed glijdt over de te strijken stoffen, óf bij scherpe randjes zelfs haaltjes in de stoffen trekken.

 

Hoe ontkalk je het strijkijzer?

Om het strijkijzer te ontkalken kun je beter geen ontkalkingsmiddel of azijn gebruiken. Dit kan schade aanrichten aan de stoomtank. In plaats daarvan kun je gebruik maken van de zelfreinigingsfunctie van het strijkijzer.

Stap 1: Doe de stekker in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen.

Stap 2: Haal de stekker uit het stopcontact.

Stap 3: Verwijder het anti-kalkstaafje uit het strijkijzer.

Stap 4: Houdt het strijkijzer boven de gootsteen en druk de stoomstootknop achter elkaar in totdat het reservoir leeg is. Laat het strijkijzer goed uitlekken boven de gootsteen.

Stap 5: Droog met een zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek de strijkzool. Wees voorzichtig, want de strijkzool kan nog heet zijn!

Mochten na het ontkalken van het strijkijzer nog kalkdeeltjes achterblijven in de stoomgaatjes, laat het strijkijzer dan goed drogen en afkoelen. Als het strijkijzer is afgekoeld kun je voorzichtig de overgebleven kalkdeeltjes uit de gaatjes van de strijkzool verwijderen met een stofzuiger. Let op dat je niet met de stofzuigermond over de strijkzool krast, maar houdt bijvoorbeeld een vinger tussen de stofzuigermond en de strijkzool.

DSC08844.thumb.JPG.de7f39847ccb9c708a4e37699e9bd73d.JPGHoe maak je het anti-klakstaafje schoon?

Voor het schoonmaken van het anti-kalkstaafje, pers je een half bekertje citroensap. Haal het anti-kalk staafje uit het strijkijzer en laat deze ongeveer 4 uur weken in het citroenzuur. Haal het anti-kalkstaafje uit het citroenzuur, spoel hem vervolgens af onder de kraan en plaats het staafje weer terug in het strijkijzer. Belangrijk is om hierbij het anti-kalk-gedeelte niet aan te raken.

 

Het schoonmaken van het anti-kalkstaafje kun je het beste 1 keer per  maand doen.

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...