Ga naar inhoud

TV-termen: LED, OLED, QLED en HDR. Wat betekent het?


Alex
Ga naar oplossing Opgelost door Alex,

Aanbevolen berichten

 • 2 maanden later...
 • Oplossing

LCD/LED

Er is een ruim aanbod aan LCD/LED televisies. En met name in alle soorten en maten. De term LED-TV is een verwijzing naar de achtergrondverlichting die LEDs als lichtbron gebruikt. Het licht wordt gecreëerd met behulp van LED lampen in de achtergrond. Het licht passeert door he LCD scherm en daarbij mag je elke pixel beschouwen als een afzonderlijk klepje. De klep wordt open of dichtgezet en daardoor geeft een pixel wel of geen licht. Er zal altijd wat licht doorschijnen waardoor je geen perfecte zwarte 'kleur' waarneemt.

OLED

Deze techniek werkt anders dan LCD/LED, omdat het geen achtergrondverlichting gebruikt. In tegenstelling tot een LED televisie geeft elke pixel zelf licht. Elke pixel kan uitgeschakeld worden. Daarom kan het ook perfect zwart weergeven. Doorgaans zijn OLED televisies pas vanaf 55 inch of groter verkrijgbaar en is de minimale prijs ongeveer 1100 euro.

QLED

Samsung heeft de term QLED geïntroduceerd. Het staat voor LED televisies die Quantum Dot technologie gebruiken. Daarom heet het QLED. Quantum dots staan voor kleine kristallen die de mogelijkheid geven om licht om te zetten in pure kleuren. Het voornaamste voordeel van QLED televisies is het grote kleurpalet. Ook een QLED televisie valt onder een premium prijs en het formaat start meestal bij 55 inch.

HDR

Staat voor High Dynamic Range. Dit is een beeldtechniek die ervoor zorgt dat je nog realistischere beelden ziet op televisie. HDR maakt het mogelijk om heldere lichtaccenten te tonen. Zoals de reflecties van de zon op het water of vonken van vuur.

De meer uitgebreide uitleg, inclusief video, kun je op deze pagina vinden.

Wat is voor jou de ideale keuze?

 • Like 1
Link naar reactie
 • 3 maanden later...

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 • Populaire leden

  Er is nog niemand die deze week reputatie heeft ontvangen.

 • Leden

  Geen leden om te tonen

×
×
 • Nieuwe aanmaken...