Ga naar inhoud

Windows 11 is uit - tijd voor een nieuwe pc?


Kieskeurig.nl

1764 weergaven

Met Windows 11 breekt er een nieuw tijdperk voor Windows-computers aan. Met een opgefriste interface en handige extra's als widget-ondersteuning en Teams-integratie hoopt Microsoft dat je de overstap snel maakt... maar als je pc niet aan de systeemeisen voldoet, wat dan? Een nieuwe pc voor Windows 11 kopen, wat zijn zaken om daarbij op te letten?

In het meest gunstige scenario komt Windows 11 vanzelf op je computer binnen, als gratis update voor Windows 10. Helaas geldt dat alleen voor computers met de juiste hardware aan boord. Microsoft sluit bepaalde pc's uit op basis van de interne componenten, met name het type processor, om het besturingssysteem nu en in de toekomst veilig te houden. In de praktijk vallen de meeste pc's die rond 2017-2018 gekocht zijn, buiten de boot.

Is mijn huidige pc of laptop geschikt voor Windows 11?

Allereerst is het natuurlijk handig om te bekijken of je huidige pc of laptop geschikt is voor Windows 11 - het kan namelijk even duren voor je de update krijgt. De makkelijkste manier om te controleren of jij kunt updaten naar het nieuwe besturingssysteem is door de app Microsoft Health Check App te gebruiken. Download dit bestandje, voer het uit en klik in het blokje over Windows 11 op Nu zoeken. Je krijgt dan meteen te zien of jouw pc/laptop geschikt is voor Windows 11.

Niet geschikt?

Blijkt dat jouw pc volgens Microsoft niet geschikt is voor de Windows 11-upgrade, dan is er nog geen reden tot paniek. Windows 10 wordt namelijk nog tot eind 2025 ondersteund. Toch kunnen we ons voorstellen dat je de komende tijd op zoek gaat naar een Windows 11-pc, als investering voor de toekomst. Vandaar de volgende tips.

Koop een pc waar Windows 11 al op staat

surface.jpg.3bcda614d7d074bd3bec32ba26abdccf.jpg

De eenvoudigste manier om aan een pc met Windows 11 te komen, is door een computer uit te kiezen waarop het besturingssysteem standaard al draait. Op het moment van schrijven zijn die nog uiterst schaars, mede omdat Windows 11 nog maar net uit is. Eén van de eerste pc's die uit de verpakking al met Windows 11 is uitgerust, is de Surface Go 3 van Microsoft zelf. De verwachting is dat andere fabrikanten snel volgen. 

Feit blijft dat er op dit moment verder nog weinig kant-en-klare Windows 11-pc's worden aangeboden. Slim dus om in dit geval nog even af te wachten, tot het aanbod breder is en je ook daadwerkelijk een pc in huis haalt die - ook om andere redenen dan het besturingssysteem - goed bij jouw wensen aansluit. Tegen die tijd kun je ook in onze prijsvergelijker sorteren op Windows 11 als aanwezig besturingssysteem!

Koop een Windows 10-pc en upgrade die naar Windows 11

acerswift.jpg.ef4f596082efa39966ffc07d63e4637c.jpg

Ben je nu echt al toe aan een nieuwe computer, dan zijn er talloze systemen met Windows 10 verkrijgbaar. En zoals gezegd, is Windows 11 daarop als gratis update te installeren. Het goede nieuws is dat vrijwel alle pc's die je nu in de winkels aantreft, geschikt zijn voor Windows 11. Wil je het zeker weten, controleer dan even bij de specificaties welke processor (ook aangeduid als 'cpu') er ingebouwd is. Minimaal een 8e generatie Intel-processor is vereist, of een AMD Ryzen 2000 of nieuwer. 

Veel webshops hebben ook aparte pagina's ingericht voor Windows 11, met daarin een selectie aan producten die ervoor geschikt zijn. Dat hoeven overigens geen desktop-pc's te zijn, ook laptops en 2-in-1-tablets zijn naar Windws 11 te upgraden. Mede omdat Microsoft het besturingssysteem voor touchscreens heeft geoptimaliseerd. Upgraden kan dan weer op verschillende manieren. Zo kun je wachten tot de update automatisch binnenkomt, of je voert de installatie handmatig uit met de updateassistent die via de Microsoft-website te downloaden is.

Bevalt Windows 11 toch niet? Je hebt tien dagen de tijd om de update terug te draaien, zodat je weer als vanouds met het vertrouwde Windows 10 aan de slag kunt.

  • Like 1

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...