Ga naar inhoud

Waarvoor gebruik je een keukenmachine?


Kieskeurig.nl

8469 weergaven

Een keukenmachine is een verzamelnaam voor een aantal ‘handige’ keukenhulpen voor koken en bakken. Onder keukenmachines vallen bijvoorbeeld keukenmixers, handmixers, foodprocessors, blenders, staafmixer enzovoort. Als iemand het heeft over een keukenmachine, wordt vaak een keukenmixer of foodprocessor bedoeld. In dit artikel beperk ik me tot deze twee keukenmachines.

Wat is een keukenmixer?

Keukenmixers zijn er in vele prijscategorieën. Je hebt keukenmixers voor een paar tientjes tot geavanceerde keukenmixers over de duizend euro. De basisfunctionaliteit van een keukenmixer is kneden, kloppen en mengen. Dit is erg makkelijk voor bijvoorbeeld het kloppen van slagroom, het kneden van brood- of pizzadeeg en het mengen van allerlei ingrediënten zoals bijvoorbeeld pannenkoekbeslag. Ondertussen heb jij je handen vrij om alvast verder te gaan met de verdere voorbereiding van het gerecht.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een keukenmixer?

De belangrijkste factor waar je op moet letten bij de aanschaf van een keukenmixer is het vermogen. Als je hem alleen gaat gebruiken voor het mixen van lichte mengsels, zoals pannenkoekbeslag, dan kan dat prima met een laag vermogen. Indien je van plan bent om vaak zware mengsels te kneden, zoals brood- of pizzadeeg, doe je er goed aan om een keukenmixer met een hoog vermogen aan te schaffen.

Daarnaast let je op de meegeleverde (of na te bestellen) tools. Komt dit overeen met hetgeen je van plan bent met de keukenmixer?

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de inhoud van de keukenmixer. Het is ten slotte de bedoeling dat de keukenmixer het mengsel in een keer kan mengen. Anders sta je alles uiteindelijk alsnog zelf door elkaar te mengen.

Wat is een foodprocessor?

Als mensen het over een keukenmachine hebben, bedoelen ze vaak ook een foodprocessor. Een foodprocessor gebruik je om groente, vlees, noten of andere ingrediënten te snijden, hakken, raspen of pureren.

In tegenstelling tot een keukenmixer heeft een foodprocessor een dichte kom en in de basis gaat in deze kom een mes rond, om ingrediënten te hakken. Geavanceerde modellen hebben tools om bijvoorbeeld op diverse manieren te raspen en snijden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een foodprocessor?

Bij het aanschaffen van een foodprocessor moet je goed nagaan waar je het apparaat voor gaat gebruiken. Als je alleen de soepgroente eens in de twee weken wilt snijden, volstaat een basismodel. Kook en bak je graag en vaak met verse ingrediënten, dan moet je goed opletten op de meegeleverde (en na te bestellen) accessoires.

Daarnaast is het ook bij een foodprocessor belangrijk om te kijken naar het vermogen. Het hakken van een paprika vergt minder van het vermogen dan stug vlees of een volle kom met keiharde noten.

Tot slot is het ook bij dit apparaat belangrijk om te kijken naar de inhoudsmaat van de kom. Kook en bak je vaak kleine porties of kook en bak je voor grote gezelschappen?

0 reacties


Aanbevolen reacties

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Voeg een reactie toe...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...